Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki?

Musiol 20 Sep 2011 23:01 114917 196
Wago
    josef
    Level 12  
    Cena nie jest aż tak krytyczna - mogę kupić osobno i HA oraz lutownicę - 250zł mnie nie zbawi.
    Po prostu nie wiem na ile ta lutownica jest gorsza od tych z plus w nazwie (grzałka Hakko) - np. Yihua 937D+ - to jest jakieś 110zł a 858D w zależności od akcesoriów 120-150zł.
    Jeśli faktycznie jest zauważalna różnica w trwałości i jakości grzania tych z hakko to jest to argument na zakup oddzielnych elementów.
    Jeszcze ostatnie - warto od razu brać dodatkowe grzałki do HA? Ile godzin średnio taka żyje zakładając, że nie chodzi non stop tylko powiedzmy raz, dwa w tygodniu przez jakiś czas?
  • Wago
    Bride
    Level 16  
    josef wrote:
    Po prostu nie wiem na ile ta lutownica jest gorsza od tych z plus w nazwie (grzałka Hakko) - np. Yihua 937D+ - to jest jakieś 110zł a 858D w zależności od akcesoriów 120-150zł.

Ja posiadam taki zestaw właśnie czyli 937D+ oraz 858D.
    I jak na Made in China sprawuję się godnie. Także myślę ze za te pieniądze mogę polecić.
    Co do 937D+ posiada grzałkę hakko o mocy 50W stąd stacja ma prawdziwe 60W pobory mocy. Na aukcjach widziałem model WEP 936A z niebieską kolbą lutowniczą, która wskazywała by na obecność grzałki hakko, ale głowy uciąć sobie nie dam.
    Co do zestawu 2in1 to plusem jest to, że dwa urządzenia mamy w jednej obudowie. Czyli przenieść, postawić itd jest łatwiej niż dwa oddzielne urządzenia.

Co do trwałości grzałki to jeszcze nie wiem. Ale stacje wentylatorowe mają wzmocnioną grzałkę typu skeleton. To nie jest zwykła pajęczynka jak w starszych stacjach, gdzie przy wymianie takiej grzałki można było ją uszkodzić, a druciki same się przepalały. Tutaj jest gruby ferro alloy (stop żelaza) nawinięty na aluminiowy szkielet. Grzałka przypomina te z opalarki. Póki co myślę ze nie warto brać grzałki, gdyż w razie awarii można ją kupić za trochę powyżej 20zł.

Co do różnic w stacjach 858D to yihua ma metalową obudowę, lepiej wykonane potencjometry, wg. mnie lepiej wieje, no i przede wszystkim kolbę wylotową gorącego powietrza posiada z przystosowaniem na dysze 22mm. To duża zaleta. Co do Zhaoxin praktycznie nie zakupimy grzałek wkręcanych w kolbę.

Pozdrawiam
    RitterX
    Level 39  
    Porównaj cenę stacji tylko HA i 2w1. Różnica 30zł to według mnie żadna różnica. Jak stwierdzisz, że lutownica oporowa nie spełnia wymagań to zawsze możesz dokupić oddzialną. Najwyżej nie będziesz włączał tej w 2w1.
    Chawek
    Level 18  
    Witam,

mam pytanie trochę z innej beczki. Temperaturę płyty kontroluję za pomocą miernika z termoparą, którą mocuję do płyty samoprzylepną taśmą aluminiową i wszystko jest fajnie do czasu aż topnik nie dostanie się pod nią. Taśma mi się wtedy odkleja i termopara traci kontakt z płytą przez co przekłamuje mi temperaturę i ostatnio prawie usmażyłem układ.

Macie jakieś patenty na mocowanie termopary do płyty? Dodam że taśma kapton sprawuje się jeszcze gorzej, odkleja się sama od temperatury nawet bez kontaktu z topnikiem :/
    Bride
    Level 16  
    Chawek wrote:
    Witam,
    Macie jakieś patenty na mocowanie termopary do płyty? Dodam że taśma kapton sprawuje się jeszcze gorzej, odkleja się sama od temperatury nawet bez kontaktu z topnikiem :/

Ja robię dokładnie tak jak na tym filmie:

Czyli sonda z termoparą jest lekko wygięta i opiera się na układzie.

Pozdrawiam
    Bride
    Chawek
    Level 18  
    Przy wlutowywaniu tak samo robisz? Termopara nie przesuwa Ci układu lub nie blokuje go jak kulki się rozpłyną i układ się "centruje"?
    Bride
    Level 16  
    W zasadzie tak samo, sonda nie jest ugięta na opór o układ lecz lekko go dotyka, proszę potrenować i sprawdzić ze sonda nie przesunie układu. Dobrym sposobem jest umieszczenie sondy w taki sposób aby nie opierał się o układ pod kątem 90stopni, lecz pod kątem ostrym, aby stykał się tylko z układem.

Pozdrawiam
  • Wago
    Chawek
    Level 18  
    A jak grzejesz od góry hotem to termopara fałszuje Ci chyba wyniki bo powietrze ją ogrzewa?
    magier666
    Level 10  
    Bride wrote:
    Musiol, możesz wykorzystać płytę teflonową z regulacją temperatury do ok 400 stopni C.
    Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki?

A czy mógłby ktoś napisać jakich jest wymiarów ta płyta bo szukam i wszędzie jest napisane tylko, że jest duża. Albo jakie są minimalne wymiary żeby zmieściła się spokojnie płyta od laptopa ?
    Bride
    Level 16  
    Chawek wrote:
    A jak grzejesz od góry hotem to termopara fałszuje Ci chyba wyniki bo powietrze ją ogrzewa?

Dysza 40x40 nie wystaje poza układ, chociażby GPU XBOX i nawiewa na niego bezpośrednio, więc termopara nie dostaje podmuchów a jedynie mierzy układ.

magier666 wrote:
    A czy mógłby ktoś napisać jakich jest wymiarów ta płyta bo szukam i wszędzie jest napisane tylko, że jest duża. Albo jakie są minimalne wymiary żeby zmieściła się spokojnie płyta od laptopa ?

Ależ oczywiście, podaję wymiary:
    52cm x 27cm

To są wymiary powierzchni grzejnej.
    Sam osobiście miałem problemy ze znalezieniem wymiarów tej płyty grzejnej. Podał mi je dopiero Allegrowicz i to jako osoba fizyczna, bo firmy twierdziły, że nie są w stanie podać wymiarów...

Co do wielkości to jeszcze będzie dużo miejsca dla płyty XBOX360.
    Z resztą płyt również bo powierzchnia podgrzewająca jest spora. Proszę sobie rozrysować zakres wielkości.
    Co do plusów Zelmera mogę wymienić, że posiada idealnie płaską płytę grzejną, która dobrze rozprowadza ciepło. Kolejnym plusem jest to, że elementy grzejne na spodzie płyty są do niej przytwierdzone bodajże gazobetonem, który optymalnie rozprasza ciepło na powierzchnię.
    Dodam, że przyrost temperatury płyty XBOX360 to ok 1-2 stopnie/s

Pozdrawiam
    magier666
    Level 10  
    Bride dziękuje za odpowiedź. Tak myślałem że jest ona wieksza od tych co przeglądałem z długością nie ma problemu ale czy 23cm szerokości też wystarczy?
    Chawek
    Level 18  
    Koledzy macie jakiś sposób na naprawę uszkodzonej solder maski? Mam taki problem w dwóch płytach xboxa że przy czyszczeniu plecionką zdrapałem solder maskę z grubej scieżki łączącej pady, nie mogę przez to poprawnie wlutować układu - za każdym razem mam E74 po wlucie bo kulka rozpływa mi się po tej grubej ścieżce i odczepia się od układu :/
    Bride
    Level 16  
    magier666 wrote:

Bride dziękuje za odpowiedź. Tak myślałem że jest ona wieksza od tych co przeglądałem z długością nie ma problemu ale czy 23cm szerokości też wystarczy?

Nie ma za co.
    Szerokość to dokładnie 27cm, nie 23.
    Przykładowo mój laptop, przekątna ekranu 15.6 jego szerokosc to 25cm, ale to szerokosc calej obudowy, a plyta glowna jest w pewnością mniejsza. Uważam, że wystarczy. Można w razie czego dłuższą stroną ustawić po długości. I się zmieści.

Chawek wrote:
    Koledzy macie jakiś sposób na naprawę uszkodzonej solder maski? Mam taki problem w dwóch płytach xboxa że przy czyszczeniu plecionką zdrapałem solder maskę z grubej scieżki łączącej pady, nie mogę przez to poprawnie wlutować układu - za każdym razem mam E74 po wlucie bo kulka rozpływa mi się po tej grubej ścieżce i odczepia się od układu :/

Na pewno to przez tę jedną kulkę? Trzeba by było sprawdzić w schemacie czy jest to pad connect czy no connect.
    W odbudowie soldermaski stosuje się farbę specjalną, znalazłem na Allegro aukcję nr. 1870828508 lub 1853902253 , proszę sprawdź i ewentualnie warto było by dopytać jaką temperaturę wytrzyma taka farba.

Pozdrawiam
    Chawek
    Level 18  
    Bride wrote:

Na pewno to przez tę jedną kulkę? Trzeba by było sprawdzić w schemacie czy jest to pad connect czy no connect.

Raczej tak, jest to kulka w pierwszym rzędzie od strony układu HANA, teraz nie mogę niestety zrobić zdjęcia - musiałbym wylutować układ.
    Andrew147
    Level 15  
    Odnośnie płyty zelmera dodam, że dziś została przysłana do mnie owa płyta i jak na pierwszy rzut oka radzi sobie świetnie :) muszę wykombinować tylko patent by płyta była lekko uniesiona. nie sądze, by jeżenie luzem na płycie grzejnej było dobrym rozwiązaniem. Niemniej układy BGA wylutowują się bez problemu :) Jako HA posiadam PT 968 :)
    Chawek
    Level 18  
    O tym już było, wystarczy wkręcić w otwory montażowe płyty jakieś śruby dystansowe. Leżenie elementami bezpośrednio na gorącej powierzchni jest zdecydowanie złym pomysłem.
    misiek130
    Level 11  
    Ja ze swojej strony poproszę jeszcze wszystkich mających styczność ze stacją PT 803 o opinie o niej.

Pozdrawiam
    Chawek
    Level 18  
    Na temat 803 się nie wypowiem ale mogę coś powiedzieć o 968 bo taką posiadam a widzę że są dość pobobne. Kolba grotówki jest słaba, dziwnie się wygina i w ogóle w dotyku jest bardzo chińska. Mam też lutownicę Xytronic 136ESD i pomimo że też nie jest to sprzęt górnych lotów to jednak jest to zupełnie inna bajka.

Statyw grotówki od PT to też mega porażka, lutownica w ogóle do niego nie pasuje, po prostu nie mieści się w otwór i opiera się grotem o blachę.

Ja rozumiem że to sprzęt chiński za małą kasę ale jak już to robili i zużyli materiały to mogli się bardziej postarać i wykonać to lepiej...
    bonzo jan
    User under supervision

Pic foto montaż .Wylut,, oh ah ,,jak to nie zabezpiecza folią płytę a wlut bez ,mam wrażenie że to dwie inne płyty.
    Całość nie podparta w środku i wiele innych zastrzeżeń mam.Kiedyś to udowodnię .
    Szczegóły są ważne .Może na 20 takich prób z jedna mu wyjdzie.
    Jest to moje zdanie nie chce mu szkodzić ale innych przestrzec,masę pieniędzy wydał i robi to żle.
    Bride
    Level 16  
    Witam

Jako, że inni dodawali zdjęcia wnętrz stacji Hot air oraz Infrared, postanowiłem i ja zamieścić mała galerię. Wybór padł na Yihua 858D. Stacja pracuje na mikrokontrolerze Samsung S3F9454BZZ-DK94, oraz pamięci Atmel 24C02B. Ogólna jakość wykonania jak na wyrób chiński jest zadowalająca. Kable montowane są na wtyczkach, które są wpinane w gniazda. Płytka PCB i układy montowane są w sposób schludny i estetyczny. W galerii załączam, także rozłożoną kolbę gorącego powietrza. Poniżej galeria:

Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki?
    Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki?
    Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki? Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki?
    misiek130
    Level 11  
    A może ktoś posiada lub zasłyszał opinie o nowszej wersji Xytronic369 i zechciałby się nimi podzielić. Jestem początkujący, ale chcę kupić sprzęt który posłuży dłużej link do opisu i zdjęć na allegro:

Link
    zbikowski
    Level 12  
    Zamierzam kupić moją pierwszą stację. Oto modele które mnie zainteresowały:

http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/697/82/...yjne/stacja-lutownicza-2-w-1-yihua-852d+.html

http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/261/82/...nicza-hotair-z-grot%C3%B3wk%C4%85-pt-968.html

http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/792/84/...cja-lutownicza-5-w-1-wep-853d+-kolba-60w.html

http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/736/84/stacje-lutownicze-na-gorące-powietrze-i-lutownice-grotowe/stacje-wep-/-yihua/stacja-lutownicza-2-w-1--wep-852d+.html

http://diolut.pl/stacja-lutownicza-hot-air-aoyue-852-cyfrowa-p-1842.html

http://diolut.pl/quick-706-esd-stacja-lutownicza-gorace-powietrze-p-2279.html

http://diolut.pl/stacja-lutownicza-hotair-kolbowa-zd912-smdbga-p-1918.html

Wykorzystanie to złącza w tel. kom. wygrzewanie układów w telefonach, reflow chipów w starszych kartach graficznych, w laptopach, konsolach, wymiana kondensatorków, osadzonych na cynie z ołowiem jak i bez ołowiu. Dodatkowo będzie współpracować z Zelmerem 40Z010 jako podgrzewaczem no i oczywiście jakaś chemia ale tu nie mam narazie nic konkretnego na myśli bo nie zagłębiałem się w ten temat
    .
    Wiem że nie jest to profesjonalne podejście ale ja aż takiego nie potrzebuję i mam do wydania ~500zł. Wykorzystanie jako hobby, rozumiem że mogę w ten sposób coś bardziej uszkodzić i jestem świadom ryzyka ale nie mam środków na profesjonalny sprzęt i będę musiał się zadowolić czymś z tego co podałem.

Chciałbym aby wskazanie temperatury było w miarę dokładne jeśli można tak powiedzieć o sprzęcie za taką sumę. Części zamienne typu groty , grzałki, dysze też powinny być dostępne gdyby były jakieś dodatkowe potrzebne.

Która opcja byłą by najlepsza z podanych wyżej?
    Bride
    Level 16  
    Z tego wszystkiego polecam Quick. Całkowicie inna konstrukcja. Mocny nawiew, dobra konstrukcja, stacja cicha i raczej bezawaryjna. Jest to całkowicie inna klasa sprzętu.
    Może i cenowo lekko odbiega od choćby 968, ale to jest sprzęt, który posłuży przez wiele lat w domowym zaciszu.

Jeśli chodzi o temperatury i nawiew jest najlepsza z tych wszystkich tu podana. Dodatkowo posiada kolbę o mocy 50W.
    Do reballingu i pracy przy układach w sam raz.

Pozdrawiam
    Bride
    zbikowski
    Level 12  
    Już zamówiłem z tym że PT968. Quicka jak widać na stronie nie ma na stanie, juz miałem brać WEP 853d+ ale też się okazało że już im zbrakło, zaproponowali mi Pt 968 no i się zgodziłem.

Z tego co widzę to jest dosyć popularna i skoro mają ja cały czas na stanie to prawdopodobnie też dobrze schodzi.

Trochę martwi mnie kolba grotówki 35W nie wiem czy to nie za mało i czy będzie się nadawała gdybym musiał coś polutować bezołowiowego.

Na co zwrócić uwagę jak już do mnie dotrze?
    Czy trzeba ją jakoś specjalnie przygotowywać do pierwszego użycia i pracy czy od razu do prądu i można działać?
    Brutus_gsm
    Level 25  
    Trzeba odkręcić czerwoną śrubę zabezpieczającą kompresor pod spodem stacji. Będzie naklejka ostrzegawcza o tym.
    Chawek
    Level 18  
    Sam posiadam PT968 i jestem z niej ogólnie zadowolony, choć jak pisałem wcześniej już kolba grotówki zostawia wiele do życzenia pod kątem jakości wykonania.
    klusek16
    Level 10  
    Witam mam stacje pt 852 i kupiłem grill zelmera taki jak na zdjęciach.
    Mam małe doświadczenie w lutowaniu hotair ale postanowiłem wlutować układ bga z popsutej płyty głównej tak żeby poćwiczyć.

Ustawiam "podgrzewacz" na maksymalną temperaturę czekam aż płyta główna osiągnie max temperaturę okolu (155 stopni) i grzeje układ z góry powietrzem pod dałem troche topnika RF800.
    Problem polega na tm że mostek nie chce się ruszać ustawiałem nawet maksymalna temperaturę hot air około 480 stopni i nic grzałem chip klika minut i nadal nic. Układ nie pływa po podważeniu i użyciu trochę siły mostek odpadł plus kilkanaście punktów lutowniczych.

W czym może być problem czy ten topnik nie nadaje się do bga?
    Dlaczego nawet z tak wysoką temperaturą cyna nie chce się rozpływać?
    Chawek
    Level 18  
    A masz jakiś sprzęt do pomiaru temperatury? Choćby pirometrem sprawdź jaką masz temperaturę na układzie, jeśli to bezołowiówka to potrzeba jej około 230 stopni aby układ pływał.

Coś masz nie tak jak na max ustawieniu grilla masz 155 stopni. Ja przy max ustawieniu mogę mieć na górze płyty blisko 200 stopni.
    Bride
    Level 16  
    Topnik do zmiany. TO topnik płynny nie nadający się do BGA tym bardziej do PBFREE.
    Odparowuje prawie że natychmiast i w dodatku jest bardzo szkodliwy dla Ciebie i elektroniki.
    Polecam użyć coś innego. Warto od razu kupić lepszy topnik aby nie mieć takich nerwów, polecam Future HF Rework Jelly. A coś tańszego to choćby topnik Bet .Tani i na prawdę da się na nim pracować. Nie polecam Amtech'a ze względu iż na rynku są prawie same podróbki, mimo iż oryginał świetny. Polecam zmianę topnika, i nie załowania go. Oczywiście nie upaćkać całego układu, ale porządnie podlać aby pływał..