RitterX wrote: Jeszcze, w innej widziałem 12V/0.3A czyli dorównująca mocy w Twojej. Wychodzi na to, że w przypadku ewentualnej wymiany trzeba zwrócić na to uwagę. Szczególnie, że wentylator jest dosyć mocno dociążony a łożysko ma ślizgowe.
12V, a 24V to dorównuje? Wg. mnie dwa razy większe napięcie wentylatora to także i szybsze, wydajniejsze obroty.
Czy łożysko ślizgowe jest awaryjne? Producent chwali się, że to silnik bezszczotkowy i ma wytrzymać bardzo długo.
RitterX wrote: Tych różnic zacząłem dostrzegać trochę więcej. Spora część ma rurkę wylotową z kryzą i dosyć trudno dopasować do nich dysze ze standardowym uchwytem 22mm. Wprawdzie mają zwykle 3...4 dysze w komplecie przystosowane do mocowania "na gwint" na tej kryzie ale to jednak nie to. Przy większym układzie BGA np. w XBox360, notebook, PS3 raczej nieodzowny jest "grzybek" czyli szeroka dysza z kwadratowym szczelinowym polem wylotu gorącego powietrza. Szczególnie w PS3 czy notebookach z Radeonami gdyż tam mamy na dodatek "kanapkę" i grzanie po całości to średnio udany pomysł. We wcześniejszych wpisach w tym wątku na fotografiach widać o co chodzi.
W mojej Yihua 858D, jest dysza przystosowana do mocowania na kolby standardowe ze śrubą dociskową na 22mm, więc można stosować różne dysze, nawet te z grzybkiem typu y4141.
RitterX wrote: Jeszcze innym problemem jest to co w środku wentylatorowej stacji HA dostaniemy. Grzałki są niby takie same ale nie takie same np. pod względem miejsca mocowania termopary.
W środku nie bardzo się opłaca w wersji z wyświetlaczem zastąpić uC mikrowoltomierzem ale w wersji bez spokojnie można to i owo zaoszczędzić. W sumie to bez różnicy czy PID jest zaimplementowany jako program czy zbudowany na piechotę na wzmacniaczu operacyjnym.
Dokładnie tak jest, wszystko zależy od producenta. Jeśli chodzi o modele 858D to powstało ich parę klonów. Zhaoxin, Yihua, zagraniczne Atten, Best, Saike i inne.
Powiem tak, że stacje te z metalową obudową i kolbą gorącego powietrza taką bardziej owalną, przyjemniejszą taką połyskliwą w kolorze są lepsze. Miałem porównanie z Zhaoxin i ta moja jest o wiele lepiej wykonana, przynajmniej zewnętrznie. Gdzieś na dysku zewnętrznym mam zdjęcia tych stacji, podrzucę jak znajdę. Co do ich wnętrz to nie porównywałem.
Pozdrawiam serdecznie
Bride