Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kupno stacji hotair, pierwszy hotair jaki?

Musiol 04 Jun 2011 13:33 115193 196
    waldek69
    Level 15  
    Zdecyduję się raczej na wersję "1 w 1". Posiadam od kilku lat stację (grot) Solomon i zdaje się jest lepszej jakości niż te w tanich hotair 2 w 1. Pozostaje jeszcze kwestia czy lepsza będzie pompa czy wiatrak wbudowany w kolbę oraz jakie są różnice między "identycznymi" stacjami - PT, Leader, Yihua,? Wizualnie wyglądają tak samo, a różnice cenowe są dość spore. Ze stacji z pompą skłaniam się do zakupu modelu ZD-939.
    RitterX
    Level 39  
    Niestety nie pomogę w tym względzie gdyż nie handluję stacjami. Gdybym miał właśnie w porcie w Hamburgu do odbioru kontener z takowymi to zapewne zaproponowałbym coś sensownego :-D .
    Większość sprowadzanych stacji jakiej jakości jest można zobaczyć oglądając na fotografiach ich wnętrza. Ale w sumie to nie pocisk balistyczny i czego tu wymagać?!
    Zastanów się nad funkcjonalnością np. czy ważna jest dla ciebie np. rozlutownica oraz sprawdź dostępność i ceny części zamiennych bo to kluczowe w czasie eksploatacji. Jak grzałka będzie w połowie ceny stacji to chyba trzeba problem lekko przemyśleć.
    Juraz
    Level 10  
    Bride jakiego rozmiaru dyszy uzywasz do reballingu gpu w xbox360?
    strzala_123
    Level 13  
    podłącze się pod temat, zamierzam jakąś stacje nabyć drogą kupna tylko jeszcze nie wiem co, myślę że w kwocie do 300zł, a przeczytałem tu masę ciekawych opinii
    waldek69
    Level 15  
    Kupiłem stację Zaoxin 858D. Jest bardzo cicha, dobrze dmucha, w 3-5 sek. osiąga zadaną temperaturę. Niestety nie cieszyłem się zbyt długo. Od nowości nie działa przycisk obniżania temperatury. Jak widać sprzedający (Gotronik) nie zadaje sobie trudu i nie sprawdza towaru przed wysyłką. Instrukcji polskiej także brak. Plus dla sprzedającego za 24 miesięczną gwarancję.
    Bride
    Level 16  
    To jak 24 to chyba warto, ale ogólnie moim zdaniem Yihua z modelu 858D jest lepiej wykonana. Mam gdzieś zdjęcia porównujące. Swoją drogą ciekawy ten model.
    Niegdyś miałem przez jakiś czas pt968, nie mogłem znieść odgłosu kompresora, strasznie głośny, buczał. Natomiast silnik bezszczotkowy w modelach 858D jest cichy, nie wibruje i daje lepszy nadmuch. Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać w kwestii awaryjności na dłuższą metę. Póki co spełnia swoją rolę.
    Pozdrawiam serdecznie

Edit:
    Na YouTube znalazłem filmik, na którym pokazane jest jak zrobić uchwyt do kolby gorącego powietrza.

Juraz
    Level 10  
    Ja mój statyw wykonałem w ten sposób.Za uchwyt samej kolby uzylem spręzyny od zegara ze kolba poprostu w niego wskakuje.

Bride
    Level 16  
    strzala_123 wrote:
    dziś zamawiam moją pierwszą stację, doświadczenia jako takiego nie mam, proszę jeszcze raz mi podpowiedzieć i wybrać coś z tych dwóch, obie są od jednego sprzedawcy, ewentualnie plusy i minusy:
    1. 852D
    http://allegro.pl/stacja-852d-2xled-mocny-komplet-sprawdz-i1670388089.html
    2. PT-803
    http://allegro.pl/oryginalna-stacja-pt-803-flux-223-wielka-wyprz-i1672730958.html

Ta druga ma wyświetlacze temperatury wskazujące ustawienia, druga natomiast nie, ale cieszy się jak na tego typu sprzęt i za te pieniążki dobrymi opiniami.
    Wybór zawsze należy do Ciebie. Ja mimo wszystko wybrał bym sprzęt gdzie widzę temperatury :) Ponadto Yihua ma lepsze grzałki.

Juraz bardzo ciekawy ten uchwyt, czy jest on stabilny?
    krzyszgrab
    Level 11  
    Witam
    Ja też jestem na kupnie stacji hotair. Parę postów wcześniej użytkownik forum pytał o opinie na temat stacji z kompresorem i z wentylatorem, która lepsza bo ceny są "mniej więcej" porównywalne. Nie znalazłem odpowiedzi więc proszę osoby pracujące na takim sprzęcie o jakieś info. Muszę wybrać coś do końca tygodnia. Mnie osobiście wydaje się kompresor lepszym rozwiązaniem choć nie wiem jak sprawa się ma np. z membraną lub innymi elementami kompresora. Od paru lat użytkuję stację lutowniczą z odsysaczem 988 sprzedawaną przez firmę Biall, wymieniałem w niej membranę ale była na wuposażeniu stacji.
    Pozdrawiam
    RitterX
    Level 39  
    Na poprzedniej stronie starałem się nświetlić sprawę kompresora vs. wentylatora. Skoro używasz rozlutownicy zintegrowanej ze stacją to po co pytasz o wybór? Gdyby stacje z wentylatorem w rękojeści się nie sprawdzały to nie kosztowałyby porównywalnie a raczej zniknęły z rynku.
    strzala_123
    Level 13  
    właśnie dziś dojechała do mnie YIHUA 852D+ wizualnie wygląda całkiem całkiem, ma ktoś może jakąś instrukcję uproszczoną do tego sprzętu bo jest to moja pierwsza stacja i nie wiem co i jak.
    krzyszgrab
    Level 11  
    RitterX wybacz że jakimś sposobem umknął mi Twój wcześniejszy post, a pytam dlatego bo znam tylko jedną stronę medalu tzn.opcję z kompresorem na dodatek wykonanym sześc lat temu (spory hałas i brak reg. nadmuchu). Nie znam natomiast opcji z wentylatorem, ale Twoje jnfo rozwiało moje wątpliwości.
    Pozdrawiam
    Bride
    Level 16  
    Co do poprzednich wypowiedzi, wyczytałem, że w miejsce kompresora nie można umieścić wiatraka. A przecież są stacje, które nie pracują na kompresorze a wiatraka w kolbie nie mają. Mówię tu o modelu Quick 856AE o wydajności 200L/min czy chociażby Quick 706 o wydajności 120L/min. Tam powietrze dostarczane jest ze stacji poprzez wąż do kolby. Tak więc jak widać ciśnienie turbiny jest wystarczające. Dodam, że turbinowe pompowanie powietrza jest naprawdę bardzo dobrym zastosowaniem jeśli chodzi o technologie hot air. Niegdyś posiadałem stację przenośną PT8032, która posiadała właśnie taki nawiew i ten miał bardzo mocny, bez porównania do stacji PT968 czy 858 868D.

Ponadto ostatnio natknąłem się na ciekawą stację Twin Turbo Vortex 857D+
    Za wydmuch odpowiada podwójna turbina, dająca nawiew 100L/min

strzala_123 producent nie dodał żadnej instrukcji? Jeśli nie to pytaj sprzedawcę o pierwsze kroki i wskazówki dotyczące ogólne użytkowania sprzętu.

Co do samej stacji to znalazłem na Youtube ciekawy film, prezentuje go poniżej.

Pozdrawiam
    RitterX
    Level 39  
    RitterX wrote:
    ... Czyli bardzo podobnie jak w kompresorze. Opis powyżej tłumaczy także dlaczego nie można w miejsce kompresora wstawić w prosty sposób wentylatora...

No i wyszło na to, że cytuję sam siebie :wink: .
    Nie napisałem, że nie można lecz napisałem, że nie da się tego zrobić w prosty sposób. Czyli np. biorąc wiatrak od zasilacza ATX. A to subtelna różnica.
    Dać się da ale są dwa obostrzenia. Po pierwsze turbina musi mieć odpowiednią konstrukcję wirnika by dobrze radził sobie z ciśnieniem wstecznym a drugie to dla typowego "węża" i głowicy z HA z kompresorem turbina powinna mieć moc ~30W czyli dwa razy tyle co kompresor.

Co do filmiku to w sumie wszystko się zgadza. Jak byś obejrzał dokładnie grzałkę do 858D i podobnych to zauważyłbyś, że złącze termopary jest od strony wylotu gorącego powietrza i to w strumieniu a nie przymocowane do mikowego cokołu. Pod względem konstrukcji grzałki 858D i podobne są w mojej ocenie lepiej zrobione jak w wielu stacjach z kompresorem. Szybkość reakcji na zmianę nastaw też nie budzi moich uwag. Grzałka ma bardzo małą pojemność cieplną a na dodatek jest cały czas chłodzona powietrzem.
    Podnoszenie rezystora SMD lutownicą oporową podczas gdy ma się HA uważam za nienajlepszy pomysł.
    Bride
    Level 16  
    W modelu 858D Turbina ma napięcie 24V, i daje radę, ale to pewno i dlatego, gdyż sam wentylator umieszczony jest w kolbie gorącego powietrza, a droga "ucieczki" powietrza jest krótka jaką pokonuje.

Dodatkowo zamieszczam link do zagranicznej strony, gdzie gość pokazuje swój sprzęt do napraw Xbox i PS3, chwali się, iż całe zbudowanie tego sprzętu wyniosło go bardzo tanio:

Galeria zdjęć (warto obejrzeć)
    http://dream.pic.fi/kuvat/Xbox+360/Dream+And+Jigi85/?n=0

Strona
    http://forums.cvxgameconsolerepair.com/phpbb/viewtopic.php?f=46&t=2429&start=10

Człowiek opisuje wszystkie profile, temperatury grzania, używane nasadki, topniki itd, jeśli ktoś trochę zna angielski to świetna sprawa :)
    Jeśli nie, to pozostaje tłumacz google'a
    Pozdrawiam

Bride
    RitterX
    Level 39  
    To znaczy, że jest kolejna odmiana w 858D. Spotkałem 12V/0.3A, 12V/0.1A i jeszcze ta, którą opisujesz.
    Ciekawe linki, które dowodzą, ze mając doświadczenie da się samemu zrobić stosowny sprzęt. W sumie to nie operacja na mózgu tylko bezkontaktowe lutowanie.

p.s.
    A tak swoją drogą to czytając te 26 stron można odnieść wrażenie, że rozmawiają ze sobą sprzedawcy z ebaya ;-) .
    Bride
    Level 16  
    RitterX - na elektrodzie też czasem ma się wrażenie, iż piszą tu sprzedawcy z Allegro.
    W moim Yihua jest 24V, 2.6W, poniżej zdjęcia:
    http://imageshack.us/f/703/img0086xf.jpg/
    http://imageshack.us/f/600/img0088u.jpg/
    http://imageshack.us/f/263/img0090ry.jpg/
    http://imageshack.us/f/135/img0091sh.jpg/

A w których stacjach są te wersje 12V?
    RitterX
    Level 39  
    Cofnij ten wątek do str.2 albo szybciej:

https://obrazki.elektroda.pl/9671870600_1303716823.jpg

Jeszcze, w innej widziałem 12V/0.3A czyli dorównująca mocy w Twojej. Wychodzi na to, że w przypadku ewentualnej wymiany trzeba zwrócić na to uwagę. Szczególnie, że wentylator jest dosyć mocno dociążony a łożysko ma ślizgowe.
    Tych różnic zacząłem dostrzegać trochę więcej. Spora część ma rurkę wylotową z kryzą i dosyć trudno dopasować do nich dysze ze standardowym uchwytem 22mm. Wprawdzie mają zwykle 3...4 dysze w komplecie przystosowane do mocowania "na gwint" na tej kryzie ale to jednak nie to. Przy większym układzie BGA np. w XBox360, notebook, PS3 raczej nieodzowny jest "grzybek" czyli szeroka dysza z kwadratowym szczelinowym polem wylotu gorącego powietrza. Szczególnie w PS3 czy notebookach z Radeonami gdyż tam mamy na dodatek "kanapkę" i grzanie po całości to średnio udany pomysł. We wcześniejszych wpisach w tym wątku na fotografiach widać o co chodzi.
    Możliwość używania jeszcze innych dysz np. płaskich bywa wielce użyteczna. Jest coraz więcej dziwacznych obudów SMT.
    Jeszcze innym problemem jest to co w środku wentylatorowej stacji HA dostaniemy. Grzałki są niby takie same ale nie takie same np. pod względem miejsca mocowania termopary.
    W środku nie bardzo się opłaca w wersji z wyświetlaczem zastąpić uC mikrowoltomierzem ale w wersji bez spokojnie można to i owo zaoszczędzić. W sumie to bez różnicy czy PID jest zaimplementowany jako program czy zbudowany na piechotę na wzmacniaczu operacyjnym.
    To samo tyczy się obudów.
    Bride
    Level 16  
    RitterX wrote:
    Jeszcze, w innej widziałem 12V/0.3A czyli dorównująca mocy w Twojej. Wychodzi na to, że w przypadku ewentualnej wymiany trzeba zwrócić na to uwagę. Szczególnie, że wentylator jest dosyć mocno dociążony a łożysko ma ślizgowe.

12V, a 24V to dorównuje? Wg. mnie dwa razy większe napięcie wentylatora to także i szybsze, wydajniejsze obroty.
    Czy łożysko ślizgowe jest awaryjne? Producent chwali się, że to silnik bezszczotkowy i ma wytrzymać bardzo długo.

RitterX wrote:
    Tych różnic zacząłem dostrzegać trochę więcej. Spora część ma rurkę wylotową z kryzą i dosyć trudno dopasować do nich dysze ze standardowym uchwytem 22mm. Wprawdzie mają zwykle 3...4 dysze w komplecie przystosowane do mocowania "na gwint" na tej kryzie ale to jednak nie to. Przy większym układzie BGA np. w XBox360, notebook, PS3 raczej nieodzowny jest "grzybek" czyli szeroka dysza z kwadratowym szczelinowym polem wylotu gorącego powietrza. Szczególnie w PS3 czy notebookach z Radeonami gdyż tam mamy na dodatek "kanapkę" i grzanie po całości to średnio udany pomysł. We wcześniejszych wpisach w tym wątku na fotografiach widać o co chodzi.

W mojej Yihua 858D, jest dysza przystosowana do mocowania na kolby standardowe ze śrubą dociskową na 22mm, więc można stosować różne dysze, nawet te z grzybkiem typu y4141.

RitterX wrote:
    Jeszcze innym problemem jest to co w środku wentylatorowej stacji HA dostaniemy. Grzałki są niby takie same ale nie takie same np. pod względem miejsca mocowania termopary.
    W środku nie bardzo się opłaca w wersji z wyświetlaczem zastąpić uC mikrowoltomierzem ale w wersji bez spokojnie można to i owo zaoszczędzić. W sumie to bez różnicy czy PID jest zaimplementowany jako program czy zbudowany na piechotę na wzmacniaczu operacyjnym.

Dokładnie tak jest, wszystko zależy od producenta. Jeśli chodzi o modele 858D to powstało ich parę klonów. Zhaoxin, Yihua, zagraniczne Atten, Best, Saike i inne.
    Powiem tak, że stacje te z metalową obudową i kolbą gorącego powietrza taką bardziej owalną, przyjemniejszą taką połyskliwą w kolorze są lepsze. Miałem porównanie z Zhaoxin i ta moja jest o wiele lepiej wykonana, przynajmniej zewnętrznie. Gdzieś na dysku zewnętrznym mam zdjęcia tych stacji, podrzucę jak znajdę. Co do ich wnętrz to nie porównywałem.

Pozdrawiam serdecznie
    Bride
    RitterX
    Level 39  
    12V czy 24V?! Porównaj jednak moce. 24V/0.1A jest słabsze od 12V/0.3A o 50%. Liczy się ile energii dostarczasz do urządzenia.
    Co do łożyska takż się nie zgodzę. Łożysko kulkowe nawet pojedyncze jest nieco głośniejsze w pracy ale znacznie trwalsze jak ślizgowe z mikrospieku. Ile wytrzymuje łożysko ślizgowe można się przekonać z doświadczenia z PC-tami. A tutaj nie będzie miał lekko wentylator. Wysokie szybko zmienne obroty i duże obciążenie jak na tak mały wentylator.
    Nie miej mi tego za złe ale wyrosłem dawno temu z brania poważnie tego czym chwali się producent.
    Poruszyłem problem kształtu wylotu dysz nie bez przyczyny. Czyta to zapewne sporo użytkowników i niezawsze zaawansowanych. Ten sam powód przyświecał mi by nadmienić o różnicach w napięciach zasilania wentylatorów i budowie grzałek.
    Zapewne stacje z obłymi uchwytami są lepsze ale tylko do momentu gdy do portu np. w Hamburgu czy Rostocku przybędzie statek z kontenerem z Chin gdzie będą znajdowały się "obłe" stacje nieco bardziej "zmodyfikowane".
    Po prostu nie da się w racjonalny i uczciwy sposób porównać tych stacji bez niezależnego rozbebeszenia dostępnych na rynku by pokazać co i jak jest zrobione. Pośrednicy raczej nie udostępnią nawet fotografii choćby z obawy o to, że konkurencja będzie miała zrobione "mniej źle" :-D . Tego typu stacje nie mają jeszcze 3...5lat jak membranowe i trudno wyrokować co i kiedy się rozsypie. Miejmy jedynie nadzieję, że nieprędko.
    Bride
    Level 16  
    RitterX wrote:
    12V czy 24V?! Porównaj jednak moce. 24V/0.1A jest słabsze od 12V/0.3A o 50%. Liczy się ile energii dostarczasz do urządzenia.

A gdzie na zdjęciu mojego wentylatora jest napisane 24V/0.1A?

RitterX wrote:
    Ile wytrzymuje łożysko ślizgowe można się przekonać z doświadczenia z PC-tami

W PC najczęściej w coolerach stosuje się łożyska kulkowe, ślizgowe rzadziej - wybierają je tylko osoby którym zależy na ciszy. Bo tak jak wspomniałeś ślizgowe są cichsze.
    A co do awaryjności, to kulkowe wytrzymują teoretycznie dłużej, a ślizgowe krócej. Jednak praktyka bywa różna. Istnieje kilka odmian łożysk ślizgowych, jedną z nich jest chociażby łożysko ceramiczne. Te wytrzymują dłużej niż kulkowe, przy zachowaniu ciszy.
    Producent Yihua przewiduje działanie wentylatora na 30.000 godzin.
    Link

Jest to zawarte na obrazku jak i w instrukcji mojej instrukcji obsługi.

RitterX wrote:
    Po prostu nie da się w racjonalny i uczciwy sposób porównać tych stacji bez niezależnego rozbebeszenia dostępnych na rynku by pokazać co i jak jest zrobione. Pośrednicy raczej nie udostępnią nawet fotografii choćby z obawy o to, że konkurencja będzie miała zrobione "mniej źle" Very Happy . Tego typu stacje nie mają jeszcze 3...5lat jak membranowe i trudno wyrokować co i kiedy się rozsypie. Miejmy jedynie nadzieję, że nieprędko.

No raczej nikt nie pokaże tych stacji w środku :) Jak skończy mi się gwarancja to otworzę ją i zrobię zdjęcia :) Miejmy nadzieje, że jednak będą dosyć wytrzymałe :)
    A co do jakości to ja porównywałem wygląd zewnętrzny.
    Pozdrawiam
    RitterX
    Level 39  
    Te wentylatory zdecydowanie nie mają łożysk ceramicznych. A 30000h pracy bezawaryjnej dla łożyska ślizgowego z mikrospieku mosiężnego to chyba w komorze bezpyłowej w stałej temperaturze 12C i wilgotności 20% ,przy stałych nominalnych obrotach :-D . Zupełnie jak z czasem czuwania telefonu komórkowego...
    A tutaj będziesz miał kurz, "wyziewy" z topników zasysane do wnętrza przez wentylator i skaczące obroty. Czyli łożysku nie będzie leko.
    W lepszych warunkach pracuje wentylatorw zasilaczu PC. Jeśli by przyjąć, że te 36Kh licząc po 12h pracy na dobę to wychodzi ~7lat. Widziałeś jak wygląda zasilacz PC po 7 latach pracy w jakimś warsztacie a nie czystym klimatyzowanym pomieszczeniu?
    Nie staram się przekonać cię do tego, że dokonałeś złego zakupu ale do tego, że producent pisze piekne bajki :-D .
    Bride
    Level 16  
    RitterX wrote:
    Nie staram się przekonać cię do tego, że dokonałeś złego zakupu ale do tego, że producent pisze piekne bajki :D .

Wiesz kupując stację za 150zł nie oczekuję że jej trwałość przetrzyma moje istnienie :) ale żeby nie rozwaliła się, zaraz po okresie gwarancyjnym. I dobrze by było aby działała jak najdłużej. Z pewnością masz co do tego wszystkiego rację. No nic zobaczymy ile podziała taki wentylatorek. Zawsze łatwiej zapytać sprzedawcę o części zamienne w postaci takiego wyntylka wymienić go dosłownie w chwila moment niż wymieniać kompresor w stacji Hot Air.
    A jak wygląda awaryjność kompresora? Mniej więcej na jak długi okres czasu przewidywana jest bezawaryjna praca takiego urządzenia?

Pozdrawiam serdecznie