Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laguna II 1.9 tdi nie zawsze działające wycieraczki

09 Kwi 2011 12:39 13094 19
  • Poziom 10  
    Problem polega na tym, że podczas jazdy przestają działać wycieraczki z przodu, po upływie jakiegoś czasu różnie 5min - 10 min wszystko jest OK.
    Proszę o pomoc, gdzie szukać awarii?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Warunkowo odblokowany
    albo przelacznik, albo silnik wycieraczek, choc bardziej stawiam na UCH.
    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    A co to jest UCH przełącznika można nie dotykać i po jakimś czasie same się zatrzymują nie działają wtedy na żadnym biegu,po upływie kilku minut same się naprawiają.Może jest gdzieś jakiś stycznik albo coś podobnego mam wrażenie jak by coś się np. przegrzewało.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Warunkowo odblokowany
    uch - skrzynka bezpiecznikow inteligentych; centralny modul sterowania elektryki.
    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Czy te zakichane UCH można naprawiać czy do kosza na śmieci i szukać nowego a może jeszcze kodowane jak prawie wszystko w tym aucie.
  • Poziom 25  
    Temat podobny był, i nawet jest odpowiedz. Wystarczy trochę poszukać.
    Kliknij tutaj to powinno rozjaśnić sprawę i pomóc.
  • Poziom 10  
    Kolego zgadzam się z Tobą ale myślę że to trochę inny problem Ja mam wycieraczki i nawet działają tylko się po jakimś czasie same wyłączają a po przerwie (kilka min.) znowu jest OK.Gdy by nie działały wcale to sprawa była by łatwiejsza i szukałbym do skutku.Może miał już ktoś taki przypadek jak mój. Pozdrawiam.
  • Poziom 25  
    Hmm a czasami nie cieknie CI podszybie i woda nie dostaję się jakimś cudem do UCH ? I po prostu po jakimś czasie wysycha i odparowuje i wszystko działa. Trochę abstrakcyjna teoria ale dziwny przypadek. Masz jakiś UCH do podmiany ? (trzeba zakodować)
  • Poziom 10  
    Przepraszam że dopiero się odzywam ale jestem zabiegany,ciekawą stawiasz teorię ale nigdzie mi nie przecieka w aucie jest sucho. Zauważyłem że jak przełączę na czasówki to kilku minutach przestają działać i nie ma wycieraczek na żadnym biegu po kilku minutach wszystko wraca do normy ale jak tylko wciskam na czasówkę co jakiś czas mam wycieraczki nawet przez 100km.Jak chodzą na szybkich obrotach to taż działają ale do momentu zatrzymania auta jak się zatrzymam to przechodzą na czasówki i jest klops trzeba czekać aż się same uruchomią.Sam jestem w szoku wolałbym żeby padły na dobre. Czekam ciągle na ciekawe sugestie i pozdrawiam Wszystkich zainteresowanych tematem.
  • Poziom 25  
    A powiedz mi, masz czasówki z czujnikiem deszczu w lusterku ?
    Odłącz czujnik może to jego wina, bo jakiś przekaźnik się grzeje i po nagrzaniu nie daje dalej impulsu. Po jakimś czasie ulega schłodzeniu i dalej działają normalnie.
    To by tłumaczyło dlaczego jak sam włączasz działają, bo element nie nagrzewa się.
    Odłącz czujnik i zobacz później napisz będziemy dalej lecieli po instalacji.
  • Poziom 10  
    Bardzo dziękuję kolego że wspomniałeś o tym czujniku deszczu też o tym myślałem logiczne i bardzo proste rozwiązanie tylko jest jedno ale czy w moim samochodzie to jest.Jak to sprawdzić i gdzie on się znajduje.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No przecież napisał że w lusterku.
  • Poziom 10  
    Nie jestem pewny czy w moim aucie to cudo jest.Jak to sprawdzić tak szczerze to raczej same wycieraczki mi się nie włączały.
  • Poziom 28  
    Daj to auto na warsztat sam tego nie ogarniesz.
  • Poziom 25  
    melas napisał:
    Daj to auto na warsztat sam tego nie ogarniesz.


    Zacytuje słowa które na forum usłyszałem "każda inwencja twórcza rozwija zwóje mózgowe" - więc kolego daj spokój niech próbuje a jak mu się uda będzie miał sporą satysfakcję.

    Co to tematu, to wycieraczki daj w tryb czasowy, i wyjdź z samochodu, powinna się palić pomarańczowa lampka, w okolicach poniżej lusterka. Lub zrób zdjęcie to Ci powiem czy masz ten czujnik czy nie.
    Ale w renault to było prawie że seryjne montowane... .


    Załączam fotkę gdzie jest czujnik.
    Laguna II 1.9 tdi nie zawsze działające wycieraczki
  • Poziom 10  
    Werewolf jesteś wielki....Jutro sprawdzę dokładnie wszystko i dam CI znać........POZDROWIONKA..
  • Poziom 10  
    Na pewno nie mam czujnika deszczu pewne na 100% jakieś kabelki są w podsufitce ale przy lusterku nie ma nic.
  • Poziom 25  
    pioters19 napisał:
    Na pewno nie mam czujnika deszczu pewne na 100% jakieś kabelki są w podsufitce ale przy lusterku nie ma nic.


    A jaką posiadasz wersję Laguny ? jak otworzysz schowek to jest napisane.
    Masz lusterko fotochromatyczne ?


    Znajdź na elektrodzie schemat bezpieczników do Laguny, zobacz jaka ma wartość i podmień w skrzynce bezpieczników. (30A powinien być.)
    Teraz najważniejsze, Sprawdź również przekaźnik !! jego wartość to 25A i go zmień koniecznie na nowy.
    Daj znać jak to wykonasz.
  • Poziom 10  
    Sprawdzę po świętach a lusterko mam zwykłe.Spokojnych Świąt życzę i do miłego.....POZDROWIONKA.
  • Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc poruszałem przy tych stycznikach i od tej pory wycieraczki działają nie wiem na jak długo ale na razie zakończymy dyskusję na ten temat.Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam.