Od pewnego czasu w moim ukochanym Radmorze FM5412 zaczął mnie irytować tuner- można ustawić tylko 4 stacje FM, co jest dla mnie ilością niewystarczającą, a i potencjometry nie działają już tak precyzyjnie jak dawniej. Jako że jestem szczęśliwym posiadaczem całej wierzy serii 5400, nie chciałbym dostawiać do niej "obcego" tunera. Z początku planowałem wstawienie części jakiegoś używanego tunera w obudowę nie używanego przeze mnie 5422, ale nie udawało mi się jakoś znaleźć odpowiadającego mi tunera w przystępnej cenie. Ostatnio przeglądając ofertę firmy Jabel znalazłem o wiele ciekawsze rozwiązanie:
Zestaw idealny do wkomponowania w amplituner 5412- ustawianie, zapamiętanie częstotliwości i zmiana kanału tylko za pomocą 4 przycisków- dokładnie tyle ile ma oryginalny programator. Na 3 płytki również znalazło by się miejsce i jeszcze wyświetlacze LED utrzymane w tym samym stylu co w odtwarzaczu CD 5450- jak dla mnie rewelacja, gdyby nie jeden problem:
O ile mi wiadomo niestety heterodyna nie ma wyjścia do pomiaru częstotliwości, dlatego moje pytanie brzmi czy udało by się może sprzęgnąć cewkę heterodyny z układem syntezy metodą indukcyjną, ewentualnie dostawić prosty układ podający częstotliwość? No chyba że informacje o nastawionej częstotliwości można pobrać z innego miejsca głowicy? A może ktoś ma jeszcze inny, lepszy pomysł? Całego tunera nie mam zamiaru zmieniać, bo pomijając koszty uważam że ma on naprawde przyzwoite parametry.
Quote:SYNTEZA CZĘSTOTLIWOŚCI DO TUNERA FM (ZESTAW J-255)
Prezentowany układ syntezy częstotliwości przeznaczony jest do współpracy z zestawem J-255 ale może być również stosowany w innych odbiornikach pod warunkiem, że posiadają one wyjście do pomiaru częstotliwości. Układ ten umożliwia przestrajanie w zakresie 88-108MHz ze skokiem 50kHz (0,05MHz) a w jego pamięci można zaprogramować do 10-ciu stacji. Rolę syntezera częstotliwości pełni układ scalony SAA1057. Pracą całości układu syntezy steruje mikroprocesor AT89C2051 firmy ATMEL, a częstotliwości zaprogramowanych stacji zapisywane są w pamięci PCF8582. Komunikacja z użytkownikiem odbywa się poprzez panel sterowania wyposażony w wyświetlacze siedmiosegmentowe LED oraz 6-przyciskową klawiaturę. Zasilanie 12V. Wymiary płytek: 145x50mm, 76x48mm, 50x39mm.

Zestaw idealny do wkomponowania w amplituner 5412- ustawianie, zapamiętanie częstotliwości i zmiana kanału tylko za pomocą 4 przycisków- dokładnie tyle ile ma oryginalny programator. Na 3 płytki również znalazło by się miejsce i jeszcze wyświetlacze LED utrzymane w tym samym stylu co w odtwarzaczu CD 5450- jak dla mnie rewelacja, gdyby nie jeden problem:
Quote:...może być również stosowany w innych odbiornikach pod warunkiem, że posiadają one wyjście do pomiaru częstotliwości
O ile mi wiadomo niestety heterodyna nie ma wyjścia do pomiaru częstotliwości, dlatego moje pytanie brzmi czy udało by się może sprzęgnąć cewkę heterodyny z układem syntezy metodą indukcyjną, ewentualnie dostawić prosty układ podający częstotliwość? No chyba że informacje o nastawionej częstotliwości można pobrać z innego miejsca głowicy? A może ktoś ma jeszcze inny, lepszy pomysł? Całego tunera nie mam zamiaru zmieniać, bo pomijając koszty uważam że ma on naprawde przyzwoite parametry.