Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lanzar max 12 słabnie bas

10 Kwi 2011 09:21 2336 15
  • Poziom 11  
    Witam po długim czasie.
    Gdyby już ktoś pisał że o tym było to szukałem i nic nie znalazłem.
    Posiadam znany zestaw hpb-1502 + Lanzar max 12 do tego kable dietz 20mm²
    Radio Kenwood KDC-W4044U
    Mam problem z basem ponieważ po zrobieniu głośniej bas jakby zanika (jest słabszy) a po ściszeniu jest bardziej odczuwalny.
    Co może być nie tak??
    Jeżeli dokupię do zestawu kondensator to będzie lepszy efekt??
    Światła mi dość mocno przygasają przy głośniejszym graniu.
    Mógł się uszkodzić głośnik?? (lekko to on ze mną nie ma)
    Wykluczyłbym już kable RCA ponieważ po odłączeniu jednego sub dalej gra ale słabiej. Czyli są sprawne.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    Moderator CarAudio
    Zasilanie wzmacniacza do weryfikacji i poprawy jak również regulacja Gaina .
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 11  
    Zasilanie oczywiście jest ok (dodatkowo z klemy minusowej akumulatora jest puszczony gruby kabel na karoserie, a do wzmacniacza idzie kabel z śruby mocującej pas. Ze śruby mocującej pas idzie przez płaskownik bo był zły styk)
    wszystko oczywiście przeczyszczone z lakieru.
    A co z regulacją??
    Mam gain zmniejszać czy raczej zwiększać??

    Dodam jeszcze że gain i bas ustawione są na ok ¾ mocy a filtr ustawiony na sub (LP 40 Hz)
    Na radiu jest:
    bass -8 czyli najmniej
    tre +8
    mid -3
    sub +9 ze skali ± 15
  • Moderator CarAudio
    Piszesz że Ci migają światła , a teraz że zasilanie OK ? Poczytaj i popraw , bo miganie to nie jest "zdrowy" objaw .

    Gain oczywiście zmniejsz , a dlaczego to już znajdziesz na forum.
  • Poziom 11  
    Zasilanie miałem na myśli połączenie akumulator-wzmacniacz kondensator coś pomoże na to miganie??
    I takie pytanie poza konkursem:
    widziałem na alle... jakies kondensatory nowe sonda 3farady warte to jest czegoś?? bo nigdzie nie moge znaleźc opini na ich temat.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Nie pomoże jak prądu nie ma ;)
    Jaki masz alternator? Jakie aku? Może aku już nie najlepsze ?
  • Poziom 11  
    Aku centra standard 50Ah 450A (z czego zostało mu 320A) myśle ze to powinno starczyc do wzmaka
    alternator nie wiem ile ma amperów postaram sie w najblizszym czasie zobaczyć jak bedzie ladniej bo narazie pada deszcz
    silnik mam benzynowy 1,6
    ładowanie na swiatlach 14,3V, a jak dobrze włącze sprzęt to potrafi spaść nawet do 12,3V (na wolnych obrotach) po dodaniu gazu napięcie się w miarę reguluje.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Jeśli przy obrotach silnika ok 3 tyś światła przestają przygasać to znaczy że kable masz ok (to całe przygasanie to widoczne spadki z napięcia 14,4 do napięcia aku, a nawet niżej jak dasz trochę pary).
    Kondensator pomoże jeśli po teście wyjdzie że kable są ok. Złagodzi on niedobory prądu przy niskich obrotach alternatora (oczywiście bez przesady).
    Co do GAIN to proponuje nagrać kawałek 50Hz i wysterować wzmacniacz miltimertem ;) Bardzo często jest tak że to co powoduje przygasanie świateł (a ty uważasz że jeszcze nie ma zniekształceń) to przesterowanie wzmacniacza. Sam tak miałem, jak zmierzyłem to się okazało że z mostka 250W ciągnę 290W ;)
  • Poziom 11  
    Przy tych ok. 3 tys obr. napięcie się w miarę stabilizuje )ok. 14V
    Postaram sie zalozyc akumulator o wiekszym amperażu i zobaczyć efekty.
    Kable są ok. a te kondensatory z alle... jakieś sonda 3 farady się do czegoś nadają?? Szukałem o nich info i nic kompletnie nie znalazłem.
    po podmianie aku dam znać co się działo.
    Dzięki za odp.
  • Poziom 21  
    "Sam tak miałem, jak zmierzyłem to się okazało że z mostka 250W ciągnę 290W"
    Skąd to wiesz że 290 wat? Czym mierzyłeś?
  • Poziom 21  
    Woltomierzem. Okazało się że przy głośności, którą uważałem za max, wzmacniacz miał na wyjściu prawie 35V.
  • Poziom 21  
    Woltomierzem to możesz sobie zmierzyć napięcie w gniazdku serio.
    Wiesz że głośnik ma zmienną impendacje i to 35 v mogło być przy np 8-10 ohm..Gdzie im wyższa impendacja tym wyższe napięcie..
  • Poziom 21  
    Niestety się mylisz. Podchodzisz do zagadnienia od tyłu.
    Wzmacniacz ustawia się bez obciążenia, czyli dla impedancji nieskończonej.
    Jak ustawimy już wzmacniacz na te 35V i podłączymy głośnik to dla impedancji 4 ohm dostaniemy te 290W. Oczywiście impedancja głośnika jest różna dla różnych częstotliwości, ale może być jedynie większa niż te przykładowe 4 ohmy. Oznacza to że dla częstotliwości dla której np. mamy 8 ohm przy napięciu 35V popłynie mniejszy prąd i otrzymamy mniejszą moc.
    Wzmacniacz zagra w całym pasmie na 35V, a różnice w mocy będą wynikały jedynie z ułomności głośnika.
    Oczywiście napięcie przy tej samej głośności ulega zmianom w utworach muzycznych, dlatego wzmacniacz powinno się regulować przy dźwięku maksymalnie wysterowanym.
  • Poziom 11  
    Więc po zmianie aku na centra futura 47Ah 450A (nie wiem ile ma w tej chwili amperów) akumulator 2 letni. Efekt jest taki że światła dalej gasną... ;/
    nie mam od kogo pożyczyć kondensatora żeby sprawdzić jak się zachowa z kondensatorem. Jakieś propozycje??
    PS. Moglibyście mi polecić coś co zagra jakościowo lepiej od lanzar max 12??
    nie koniecznie słabszej mocy.
    Napędzać to będzie hpb-1502.
    słucham głównie nowości z radia cena tak do 350 za sam głośnik.
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Lentin napisał:
    Przy tych ok. 3 tys obr. napięcie się w miarę stabilizuje )ok. 14V
    Postaram sie zalozyc akumulator o wiekszym amperażu i zobaczyć efekty.
    Kable są ok. a te kondensatory z alle... jakieś sonda 3 farady się do czegoś nadają?? Szukałem o nich info i nic kompletnie nie znalazłem.
    po podmianie aku dam znać co się działo.
    Dzięki za odp.



    Bez przesady nie gadajcie że do takiego sprzęciku chłopakowi trzeba nie wiadomo jakich akumulatorów i kondensatorów - to jakaś ściema jest totalna miałem znacznie mocniejsze zestawy na 2amp'ach (sat+sub) i grały świetnie i nigdy nie korzystałem z żadnych zabobonów typu złote kable zasilające w kewlarowym oplocie, kondensatory i inne tylko ładnie wyglądające głupoty - jak ktoś mi udowodni jaki technicznie i naukowo ma sens kupowanie takich pierdół to może przyznam racje ale nie wieże w takie bajki, że to ma koledze w jakikolwiek sposób pomóc.

    Akumulator używaj taki jaki jest zalecany do twojego auta. jak dasz większy to i tak twój alternator będzie go ładować tylko do tego poziomu co i na oryginalnym miałeś ! a ta extra pojemność nigdy nie będzie zapełniona (chyba że prostownikiem)

    Podświetlanie radia zegarów i inne lampki w kabinie przeważnie przygasają w rytm bitu na odkręconym sprzęcie moim zdaniem jest to całkowicie normalne i nie tu szukać winy. Jak by miało brakować prądu to było by to słychać raczej w postaci przesteru

    Miałem kiedyś podobny problem gdy do jednego wzmacniacza (4ch) podłączyłem satelitki o mniejszej oporności do kanału 1 i 2 oraz sub do mostka (2omy sat i 4ohm sub) efekt był dokładnie taki jak opowiadasz... na niskim volume było za dużo basu zaś jak się podkręciło to go brakowało i ogólnie jakiś dźwiek był niemiły... problem wynikał ze złego "set up" uważam że u ciebie też jest coś nieodpowiednio dobrane może jakieś ustawienie przełączników, faza, albo głośniki źle podłączone

    Dodano po 7 [minuty]:

    Lentin napisał:

    Dodam jeszcze że gain i bas ustawione są na ok ¾ mocy a filtr ustawiony na sub (LP 40 Hz)
    Na radiu jest:
    bass -8 czyli najmniej
    tre +8
    mid -3
    sub +9 ze skali ± 15


    Oj Straszny burdel, najlepiej wszystko ustawić tak że bez korekcji jest idealnie ale widzę że jak tak mocno kombinujesz to musi być coś namieszane w konfiguracji i podłączeniach
  • Poziom 11  
    Wszystkie głośniki są w 4Ω lanzara mam podpięte w mostek, a resztę głośników pod radio
    Ustawienia na radiu mam takie a nie inne bo przy głośniejszym słuchaniu jest duże przesterowanie na głośnikach podłączonych pod radio- dlatego mam bass na -8 a suba podbite na +9.
    Dodam że wcześniej nie było takiego problemu. Nic nie robiłem poprostu po jakimś czasie się pojawiło takie coś. tylko tyle co zmieniłem RCA bo w starych był przełamany kabel od 1 kanału to kupiłem nowe.
    A co z subem? Zagra coś jakościowo lepiej od lanzara do 350zł?