Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu.

10 Kwi 2011 14:32 3885 22
  • Poziom 10  
    Witam
    Chciałem was prosić o wparcie.
    Zbudowałem sobie taki radar IRED jaki przedstawił autor wątku niestety mimo wielu prób i testów nie udało mi się go prawidłowo uruchomić. Problem jest taki, że czerwona dioda świeci się zaraz po włączenie zamiast wtedy gdy zostanie wykryty ruch.
    Może ktoś z forumowiczów pomoże mi i spojrzy na to fachowym okiem?

    Pozdrawiam

    Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu. Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.
    Ten układ nie działa jak czujnik ruchu.
    Ten układ wykrywa zbliżenie na zasadzie odbicia podczerwieni od zbliżającej się przeszkody, i powrotu do odbiornika. Jeżeli światło IRED z diody nadawczej stale trafia do foto-elementu IRED, to ten układ będzie się ci tak zachowywał. Być może masz blisko diody nadawczej i foto-elementu przedmiot od którego odbija się światło IRED, lub masz źle ustawione elementy IRED, tak że światło z diody nadawczej bezpośrednio trafia do foto-elementu.

    Widzę że u ciebie dioda nadawcza od tyłu może oświetlać odbiornik. Zamontuj po między nimi przegrodę, aby odbiornik nie widział bezpośrednio diody nadawczej.
    Pozdrawiam.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Rysio4001 napisał:
    Witam.
    Ten układ nie działa jak czujnik ruchu.
    Ten układ wykrywa zbliżenie na zasadzie odbicia podczerwieni od zbliżającej się przeszkody, i powrotu do odbiornika. Jeżeli światło IRED z diody nadawczej stale trafia do foto-elementu IRED, to ten układ będzie się ci tak zachowywał. Być może masz blisko diody nadawczej i foto-elementu przedmiot od którego odbija się światło IRED, lub masz źle ustawione elementy IRED, tak że światło z diody nadawczej bezpośrednio trafia do foto-elementu.

    Widzę że u ciebie dioda nadawcza od tyłu może oświetlać odbiornik. Zamontuj po między nimi przegrodę, aby odbiornik nie widział bezpośrednio diody nadawczej.
    Pozdrawiam.


    Dokładnie sprawdziłem to co opisałeś i sprawdziłem jeszcze raz poprawność zamontowania elementów i niestety nadal jest to samo dioda cały czas świeci. Robiłem nawet tak, że element odbiorczy zasłaniałem całkowicie i nadawczy tez i nic nie pomaga.

    Może jeszcze jakieś uwagi?
    A może ktoś to już robił wcześniej i wie w czym rzecz.
  • Pomocny post
    Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.
    W tym schemacie jest błąd. Skąd wziąłeś ten schemat?
    Powinno być tak:
    Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu.
    I napisz jeszcze gdzie podłączyłeś tą czerwoną diodę LED, bo na schemacie jej niema.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 28  
    A co ta zmiana ulepsza?
    Poza przerywaniem prądu przekaźnika, oczywiście.
  • Pomocny post
    Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.
    fotonn napisał:
    A co ta zmiana ulepsza?
    Poza przerywaniem prądu przekaźnika, oczywiście.

    Uruchamiałem kiedyś ten układ koledze (jest to zestaw AVT 2641), i pozostał mi po tym schemat, i tam jest dokładnie tak jak poprawiłem. Zestaw działał, a więc schemat który posiadam jest poprawny.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Rysio4001 napisał:
    Witam.
    W tym schemacie jest błąd. Skąd wziąłeś ten schemat?
    Powinno być tak:
    Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu.
    I napisz jeszcze gdzie podłączyłeś tą czerwoną diodę LED, bo na schemacie jej niema.
    Pozdrawiam.


    Czerwona dioda jest obok tranzystora w lewym dolnym rogu.
    A schemat mam z tego forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...dar+ired&sid=1d9d6b13fd90b2dae185eed32fd0cb1b

    To co zmieniłeś na schemacie zmieniło tyle, że dioda zaczęła mrugać.

    Znalazłem mój błąd kondensator C2 nie był połączony z rezystorem R2 poprawiłem to ale i tak nic nie pomogło.

    Sprawdzałem diodę red (D1) buzzerem na jej wejściach nie odzywa się buzzer czy to może znaczyć, że nie ma na niej napięcia czy po prostu tam jest zbyt małe napięcie by bnuzzer się odezwał. Ale z drugiej strony czytałem, że buzzerowi wystarczy mniejsze napięcie niż diodzie by zareagować.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.
    1. Spróbuj odłączyć całkowicie diodę nadawczą, i sprawdź czy nadal problem istnieje.
    Ten układ, to są dwa bloki. Nadajnik składający się z generatora i diody nadawczej, oraz odbiornika z detektorem. Więc albo odbiornik nadal widzi światło IRED z nadajnika, albo odbiornik źle działa, i daje sygnał na wyjściu po mimo że nie jest oświetlony foto-element. Ten foto-element to kompletny odbiornik z filtrem pasmowo-przepustowym o częstotliwości 36kHz. Następnie jest kondensator, który się ładuje, jak idzie sygnał z odbiornika, i to już idzie na bramkę.
    Zmierz też napięcie jakie jest na kondensatorze C5.
    2. Może się coś sprzęgać, i sygnał z generatora nadajnika może się przedostawać do odbiornika z pominięciem diody nadawczej i foto-elementu. Przyczyną może być np: brak dobrego połączenia np: w obwodzie masy, i.t.p.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Rysio4001 napisał:

    1. Spróbuj odłączyć całkowicie diodę nadawczą, i sprawdź czy nadal problem istnieje.

    Istnieje dioda czerwona D2 nadal mruga przez cały czas.

    Rysio4001 napisał:

    Zmierz też napięcie jakie jest na kondensatorze C5.

    4.1 V

    Rysio4001 napisał:

    2. Może się coś sprzęgać, i sygnał z generatora nadajnika może się przedostawać do odbiornika z pominięciem diody nadawczej i foto-elementu. Przyczyną może być np: brak dobrego połączenia np: w obwodzie masy, i.t.p.
    Pozdrawiam.


    Sprawdziłem miernikiem na diodzie nadawczej (D1) wynik pomiaru Hz jest 0.0
    Sprawdzałem też napięcie jest 0.046V

    Coś chyba jest z układem scalonym bo on daje napięcie na tranzystor (ten tranzystor co ma otworzyć się do diody nadawczej) daje tam 0.004V (sprawdzane z ominięciem rezystora R4) a to z tego co się orientuję za mało by go otworzyć.

    Co o tym myslisz?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam.


    Elementy miałeś produkowane na specjalne zamówienie, że montujesz je dowolnie??

    Z całą pewnością BC 557 (?) z lewej strony jest podłączony błędnie, a do tego czerwonej LED pożałowałeś rezystora. Gdyby tranzystor wszedł w nasycenie, to LED wyzionęłaby ducha. Przypuszczalnie IRED też jest włączona zaporowo.


    Pzdr.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.
    Przeanalizowałem ten układ.
    Układ jest zrealizowany na bramkach NAND. Bramki te mówiąc najprościej mają na wyjściu stan niski (0) tylko wtedy gdy na oba wejścia jest podany stan wysoki (1). W każdym innym przypadku na wyjściu tej bramki jest stan wysoki (1)
    Na bramce B1 jest zrealizowany pierwszy generator, jego częstotliwość powinna być około 2Hz. Wiemy że ten generator pracuje, ponieważ jak napisałeś miga dioda LED. Na B2 jest zrealizowany drugi generator którego częstotliwość powinna być 36kHz, bo na taką częstotliwość jest filtr pasmowo-przepustowy w odbiorniku podczerwieni, przy czym generator ten jest blokowany sygnałem z generatora na B1, a więc częstotliwość 36kHz na nodze 3 układu scalonego powinna być przerywana częstotliwością generatora B1. Dalej to idzie na tranzystor i diodę nadawczą IRED. I to jest cały nadajnik w układzie.
    Nadajnik możemy na razie pozostawić w spokoju, ponieważ wiemy że problem na pewno tkwi w odbiorniku - odbiornik nie powinien zostać pobudzony po odłączeniu diody nadawczej.
    Jeśli chodzi o odbiornik, to jeżeli do układu TSOP1736 dotrze światło IRED o częstotliwości 36kHz, to na jego wyjściu pojawi się sygnał który ładuje kondensator C5, i na obu wejściach bramki B4 pojawia się stan niski, a na jej wyjściu stan wysoki. Z kolei stan ten jest podany (patrz schemat przed poprawką) na oba wejścia bramki B3, przez co na jej wyjściu pojawia się stan niski który polaryzuje tranzystor, i dioda LED świeci. W przypadku schematu z moją poprawką stan wysoki z B4 jest podawany na jedno z wejść B3, a na drugie sygnał z generatora B1, przez co analogicznie jak wcześniej dioda LED miga.
    U ciebie po odłączeniu diody nadawczej do odbiornika TSOP nie dociera światło podczerwone o odpowiedniej częstotliwości, więc kondensator C5 nie powinien się naładować (u ciebie jest inaczej), i na obu wejściach bramki B4 powinien być stan wysoki, i analogicznie jak wcześniej tranzystor powinien zostać spolaryzowany zaporowo, a dioda LED nie świecić.
    Przyjrzałem się dokładniej temu układowi zmontowanemu przez ciebie, i wygląda mi na to, że również odbiornik TSOP jest źle podłączony, a jeśli tak, to już jest pierwsza podstawowa przyczyna takiego zachowania się układu. Z tego co widzę, to ty podłączyłeś do minusa kondensatora C5 oraz wejść nr 8 i 9 bramki B4 środkową nogę układu TSOP, a tymczasem wyjście (3) tego układu to noga z lewej strony, natomiast noga środkowa to zasilanie +5V, i noga prawa to masa. Patrz link poniżej:
    http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/208/301092_DS.pdf
    Kolega Mariusz Ch. też wyłowił ci parę błędów, z którymi się zgadzam.
    Tak więc najpierw jeszcze raz sprawdź cały układ, i usuń błędy. Pamiętaj przy tym, że błędne podłączenie elementów mogło już doprowadzić do uszkodzeń tych elementów i nie tylko, wobec czego po usunięciu wszystkich błędów układ może nadal nie działać.

    Jeśli chodzi o poprawność schematów, to oba są dobre.
    Ten schemat który tu umieściłeś jest właściwy, gdy elementem wykonawczym jest przekaźnik lub inny element który ma coś załączać lub wyłączać po wykryciu przeszkody przez ten radar.
    Schemat z moją poprawką natomiast jest słuszny, jeżeli po wykryciu przeszkody radar ma to sygnalizować np buzerem czy jakąś lampką, ponieważ sygnał przerywany jest bardziej zauważalny.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Dziękuje wam za zainteresowanie tematem.
    Z tym kondensatorem miałeś racie i dobrze to wychwyciłeś ja to poprawiłem ale efekt ten sam. Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu bawić sie w płytkę stykową bo łatwo jest się pomylić z podłączeniem elementów. Postanowiłem wykonać odpowiedni laminat wcześniej na nią odrysuje z wydrukowanej kartki cały schemat ideowy (schemat z elektronika dla wszystkich 09.2002r. strona 51) w ten sposób podłączenia będą ok.
    Do diody czerwonej (D2) dołączę rezystor 100om.
    Mam w zapasie takie elementy więc użyję nowych by wykluczyć te zepsute w wcześniejszych zmaganiach.


    Odezwę się najpóźniej w czwartek by opisać jak mi poszło.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Cześć

    Zrobiłem płytkę i tym razem nic się nie dzieje czerwona (D2) dioda nie daje sygnałów. Ale za to sprawdziłem napięcie na D1 (nadawcza) i na niej jest napięcie 5V. Na razie to tyle będę dalej diagnozować. Jak ktoś ma jakieś uwagi z chęcią poczytam.

    Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu. Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu.
  • Poziom 9  
    Witam
    Ja też mam problem z tym układem.
    Moje urządzenie reaguje na zbliżenie przedmiotu miganiem diody (zastosowałem ją zamiast buzzera ), po kilku sekundach dioda przestaje mrugać ale za to świeci cały czas zamiast zgasnąć.
    Testy przeprowadzałem po ciemku.
    Oddzieliłem diodę nadawczą od odbiornika.

    montowałem układ według schematu na tej stronie: http://www.ee.pw.edu.pl/~mierzejd/index_pliki/automatyka/radar.html
    natomiast na waszym schemacie nóżki 12 i 13 są zamienione. Który schemat poprawny?

    Proszę o pomoc dlaczego dioda nie gaśnie.

    p.s. na początku TSOP podłączyłem źle (zasilanie do wyjścia), czy to mogło go spalić?
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.

    Układ jest bardzo prosty i powinien od razu działać, jeśli nie popełniłeś jakiegoś błędu, lub nie uszkodziłeś któregoś elementu.
    Żeby szybko zweryfikować nieprawidłowość, musisz sprawdzić jakie stany logiczne występują w poszczególnych miejscach. Podejrzewam że próbnika stanów logicznych nie posiadasz, więc użyjemy woltomierza.
    Na początek napisz według którego schematu zmontowałeś układ:
    Ten co ty dałeś, czy ten co ja zrobiłem poprawkę?
    A teraz jedną końcówkę woltomierza na masę (minus zasilania układu), a drugą pomierz napięcia w punktach:
    1 - Noga 4 układu scalonego (powinno tam napięcie skakać).
    2 - Noga 3 układu scalonego.
    3 - Noga 8 i 9 układu scalonego.
    4 - noga 10 układu scalonego.
    5 - Noga 11 układu scalonego.
    Pomiary dokonaj w dwóch przypadkach:
    A - Dioda nadawcza IRED skierowana w odbiornik podczerwieni, tak aby odbiornik był oświetlony światłem z diody nadawczej.
    B - Dioda nadawcza IRED odłączona.
    Napisz jeszcze z czego to zasilasz, i jakim napięciem?
    siwy0luki napisał:
    Montowałem układ według schematu na tej stronie:
    http://www.ee.pw.edu.pl/~mierzejd/index_pliki/automatyka/radar.html
    natomiast na waszym schemacie nóżki 12 i 13 są zamienione. Który schemat poprawny?

    Zamiana miejscami nóżek 12 i 13, jak również 1 i 2, 5 i 6, oraz 8 i 9 nie ma żadnego znaczenia, i można je zamieniać do woli. Tak samo można zamieniać całe bramki B1, B2, B3 i B4 bez żadnych konsekwencji, aby tylko nie pomieszać wejść i wyjść po między poszczególnymi bramkami. To są po prostu cztery jednakowe bramki NAND w jednej obudowie, a ich działanie już opisałem w jednym z moich postów w tym temacie, przeczytaj ze zrozumieniem.
    siwy0luki napisał:
    p.s. na początku TSOP podłączyłem źle (zasilanie do wyjścia), czy to mogło go spalić?

    Tak, to mogło go uszkodzić.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 37  
    Życie logiki (bramek) możesz sprawdzić drutem i woltomierzem na wyjściu, a TSOP -pilotem. Do jego ugotowania wystarcza błędny montaż lub zasilanie powyżej prawdziwych 6V DC.
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem napięcie na nóżkach.
    nóżka 4=2.49V
    3=4.79V
    8 i 9=0,67V
    10=4,86V
    11=2,34V

    A bez diody nadawczej:
    4=2,49V (czyli tak samo)
    3=4,70V
    8 i 9=4,68V
    10=0V
    11=4,70V

    Układ zasilam malutkim uniwersalnym zasilaczem. Nie jest on doskonały zamiast 4,5V daje 4,7V.
  • Pomocny dla użytkowników
    Na nóżce 11 masz chyba złe poziomy (o ile nie mierzysz z impulsowaniem od generatora na B1, tam powinno być albo 0V albo gdzieś 4.6V.


    Tu masz oryginalny opis układu z AVT może coś to ułatwi.

    AVT 2641

    Odłącz część nadawczą (z diodą) i wtedy nie powinno być sygnalizacji, jeżeli będzie to masz uszkodzony odbiornik IRED.

    Czy jesteś pewny, że masz sprawne elementy ?

    Prawdę mówiąc podłączanie kondensatora 100uF na żywca do wyjścia odbiornika
    podczerwieni może zarżnąć stopień wyjściowy, w karcie jest podane, że maksymalny prąd wyjściowy to 5mA czyli minimalna rezystacja obciążenia, to 1000Ω a rozładowany kondensator daje przez chwilę nim się naładuje czyste zwarcie. Tam powinien być jakiś rezystor ograniczający >=1kΩ pomiędzy wyjściem TFMS-a i kondensatorem C5

    TFMS5360
  • Specjalista - systemy grzewcze
    siwy0luki napisał:
    Sprawdziłem napięcie na nóżkach.
    nóżka 4=2.49V
    3=4.79V
    8 i 9=0,67V
    10=4,86V
    11=2,34V

    A bez diody nadawczej:
    4=2,49V (czyli tak samo)
    3=4,70V
    8 i 9=4,68V
    10=0V
    11=4,70V

    Układ zasilam malutkim uniwersalnym zasilaczem. Nie jest on doskonały zamiast 4,5V daje 4,7V.

    Witam.
    Noga 4, to wyjście pierwszego generatora, i zmienia się tam naprzemiennie stan 1 i 0, a więc napięcie około 2,5V wskazane przez woltomierz jest prawdopodobne.
    Na nóżkach 8 i 9 masz stan niski (0) gdy jest odbiornik podczerwieni oświetlony, a wysoki (1) gdy jest odłączona dioda nadawcza, i to jest prawidłowo.
    Na nóżkach 10 i 11 też są prawidłowe stany.
    Jeśli chodzi o ten zasilacz, to myślę że jest to ten tani nie stabilizowany zasilacz z przełącznikiem napięć. Jeśli tak, to on też może być przyczyną nieprawidłowej pracy układu, a nawet może spowodować uszkodzenia elementów, zwłaszcza odbiornika podczerwieni. Możesz to zasilić z baterii płaskiej 4,5V, to będziesz miał pewne źródło zasilania.

    I teraz po przeczytaniu jeszcze raz tego:
    siwy0luki napisał:
    Moje urządzenie reaguje na zbliżenie przedmiotu miganiem diody (zastosowałem ją zamiast buzzera ), po kilku sekundach dioda przestaje mrugać ale za to świeci cały czas zamiast zgasnąć.
    Montowałem układ według schematu na tej stronie: http://www.ee.pw.edu.pl/~mierzejd/index_pliki/automatyka/radar.html
    Proszę o pomoc dlaczego dioda nie gaśnie.

    Nasunęła mi się taka myśl:
    Ten ostatni tranzystor (według schematu z twojego linku oznaczony jako T1) - może zamiast PNP zastosowałeś NPN. Wtedy po zbliżeniu do radaru dioda będzie migać, a jeśli nic nie będzie w zasięgu radaru będzie świeciła stale.
    Napisz jaki zastosowałeś tranzystor.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Mam zasilacz właśnie z regulowanym napięciem wyjściowym. Dlaczego mówisz że nie jest to najlepszy zasilacz? W końcu daje 4.7V.

    Tranzystor T1 to u mnie PNP (BC547)ale zastosuje jeszcze NPN i sprawdzę co się stanie.

    Wcześniej podłączyłem niewłaściwie odbiornik IR (do wyjścia podłączyłem plus), możliwe że go spaliłem, zamienię go i sprawdzę czy to coś da.

    Kolega Paweł napisał o dołączeniu rezystora. Czy nie chodziło ci o podłączenie go między odbiornik a C4 zamiast między C5?

    Mam jeszcze pytanie dotyczące podstaw elektroniki cyfrowej. Jakie napięcie (w moim układzie) to stan niski a jaki to stan wysoki?

    Kolega Paweł napisał: "Na nóżce 11 masz chyba złe poziomy (o ile nie mierzysz z impulsowaniem od generatora na B1, tam powinno być albo 0V albo gdzieś 4.6V."
    Niestety nie rozumiem.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Witam.
    siwy0luki napisał:
    Tranzystor T1 to u mnie PNP (BC547)ale zastosuje jeszcze NPN i sprawdzę co się stanie.

    I właśnie znalazła się przyczyna:
    Tranzystor BC547 jest typu NPN a nie PNP
    siwy0luki napisał:
    Mam jeszcze pytanie dotyczące podstaw elektroniki cyfrowej. Jakie napięcie (w moim układzie) to stan niski a jaki to stan wysoki?

    W przypadku tego układu scalonego napięcia poniżej połowy napięcia zasilania są widziane jako stan niski (0), a powyżej jako stan wysoki (1). Oczywiście tu są bramki schmitta, więc dochodzi histereza. Natomiast napięcia na wyjściach bramek dla stanu niskiego powinny być zbliżone do zera, a dla stanu wysokiego do napięcia zasilania.
    siwy0luki napisał:
    Kolega Paweł napisał: "Na nóżce 11 masz chyba złe poziomy (o ile nie mierzysz z impulsowaniem od generatora na B1, tam powinno być albo 0V albo gdzieś 4.6V."
    Niestety nie rozumiem.

    Na nóżce 11 masz właściwe napięcie, ponieważ właśnie mierzysz z impulsowaniem z generatora z bramką B1 - z nóżki 4 masz połączenie do nóżki 13.
    siwy0luki napisał:
    Kolega Paweł napisał o dołączeniu rezystora. Czy nie chodziło ci o podłączenie go między odbiornik a C4 zamiast między C5?

    To zależy na który schemat patrzysz. Według schematu wstawionego przez autora tematu, to jest C5, a według schematu z linku od ciebie, to jest C4.
    Tu w tych schematach jest więcej różnic w oznaczeniach elementów. Ja opisuje na podstawie schematu wstawionego przez autora tematu.
    siwy0luki napisał:
    Mam zasilacz właśnie z regulowanym napięciem wyjściowym. Dlaczego mówisz że nie jest to najlepszy zasilacz? W końcu daje 4.7V.

    Jeśli używasz zasilacza podobnego jak ten: (zdjęcie znalezione gdzieś w internecie)
    Radar IRED - sprawdzenie poprawności układu.
    To nie jest zasilacz stabilizowany, ma bardzo słabą filtrację, i wprowadza bardzo silne tętnienia 50Hz, a ten układ (jak wszystkie układy cyfrowe) wymaga bezwzględnie zasilacza stabilizowanego z porządną filtracją.
    Ponadto zasilacz ten ma bardzo niestabilne napięcie, które znacznie się zmienia wraz z obciążeniem.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Wielkie dzięki UKŁAD po zamianie tranzystora DZIAŁA. Ale mam jeszcze kilka pytań.


    [quote="Rysio4001"]mierzysz z impulsowaniem od generatora na B1
    To znaczy że mierzę napięcie podczas pracy układu?

    Na szczęście nie używam zasilacza o którym mówisz. Miałem okazję się przekonać jak bardzo jest on nieprecyzyjny. Mam za to coś takiego http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=T41W&kat=z&podkat=z3

    Kolega Paweł doradził żeby zastosować rezystor miedzy odbiornikiem i kondensatorem. Dodałem tam 10kom i układ lepiej (dioda krócej miga) reaguje.

    Zastanawiam się dlaczego układ reaguje na działanie pilotów skoro autor artykułu w EDW na ten temat napisał że jest mało prawdopodobne że prace układu coś zakłóci.
  • Poziom 10  
    Dziękuje za wsparcie, problemem była płytka stykowa. Po jej wymianie działa układ jak trzeba.