Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ULRICH KONDENSICH KO21 -- błąd 15

pidas 10 Apr 2011 19:42 4264 13
    pidas
    Level 9  
    Posiadam kocioł
    ULRICH KONDENSICH KO21 ośmioletni - wyświetlił błąd 15 (awaria głównej automatyki kotła) piec nie może załączyć się Serwisant stwierdził że trzeba wymienić "płytę główną sterownika" i powiedział że to koszt około 1000 zł. Moje pytanie czy gdzieś można taką płytę kupić indywidualnie bądź naprawić samą płytę bo w moim mieście nikt z elektroników nie chce nawet oglądać takiej płyty nie mówiąc o naprawie proszę o pomoc

Proszę poprawić błędy pisowni. Regulamin: 3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo
    alfafraga
    Level 10  
    Mam kocioł Ulrich Kondensich KO21. Wyskakuje mi błąd 17. Może mi ktoś doradzi co można z
    tym zrobić .Chodzi a nie zapala.
    HENRY48
    Level 12  
    Według dokumentacji technicznej dla tego kotła ten nr błędu jest opisany następująco " błąd w ustawieniu mikro przełączników ( DIP Switch) na głównej automatyce kotła " - tyle opis .Mam nadzieję ,że nikt nie zmieniał położenia mikro przełaczników!

Ja miałem taką sytuację ,że kocioł nie odpalał ale usuwałem usterkę zmniejszając odległość między elektrodami . Po wyjęciu elektrod dokładnie je wyczyściłem drobnym papierem ściernym a następnie ustawiłem odległość między elektrodami na około 4mm.
    Gdyby to nie pomogło należy sprawdzi transformator zapłonowy !
    alfafraga
    Level 10  
    Dzięki za radę. Nie pomyślałem o tym. Natychmiast to zrobię.
    alfafraga
    Level 10  
    Sprawdziłem iskra na elektrodzie jest super , mimo to przeczyściłem ,zrobiłem rozstaw elektrod na 4mm.Myślę ,że nie dochodzi gaz.Być może zawór gazu EV1 słabo działa, ale sprawdzałem przyrządem niby powinien być dobry.Parę miesięcy temu zepsuł się wentylator,właśnie teraz go wymieniłem,przy okazji płytę zamontowałem i pokazał się właśnie błąd 17.Zresetowałem ale nie działa.
    HENRY48
    Level 12  
    Sprawdź czy na płycie do sterowania automatyki są ustawienia fabryczne , strona 26 dokumentacji technicznej dla tego kotła.Podam Ci informacyjnie opory cewek zaworów : EV1 =840 ohm , EV2 = 3,9 kohm.
    Proponuję też odpowietrzyć instalację gazową w piecu - opis strona 16 dokumentacji technicznej.
    alfafraga
    Level 10  
    Sprawdziłem i EV2 jest padnięty .Muszę gdzieś teraz szybko kupić.Wielkie dzięki za fachowe uwagi.
    alfafraga
    Level 10  
    Wymieniłem cewkę EV2 ,ale okazało się , że moja też była dobra i dalej wyskakuje kod 17 " błąd w ustawieniu mikro przełączników" (DIP Swtich).Teraz nie daje iskry, więc sprawdziłem transformator zapłonowy - daje iskrę bardzo dobrą.Proszę o pomoc.
    inter159
    Level 9  
    Witam . Sprawa zapewne już rozwiązana . odnośnie błędu E17 czy na pewno sprawdziłeś ustawienia tych przełączników dla Twojego pieca powinny być załączone DIPy 6,9,10 na ON reszta czyli 1,2,3,4,5,7,8 OFF
    alfafraga
    Level 10  
    Poszukuję zaworu trójdrożnego do kotła Ulrich KO21, może być tylko część mechaniczna bo elektryczna jest sprawna. Posiadam również inne części do tego pieca może ktoś potrzebuje.