Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzony komputer, sygnały biosu

junioro85 11 Kwi 2011 21:10 2092 11
  • #1 11 Kwi 2011 21:10
    junioro85
    Poziom 9  

    Witam. Pracując na komputerze nagle się zawiesił. Nie reagował na nic więc go zrestartowałem (twardy reset). Po próbie ponownego włączenia się nie uruchamia, słychać tylko sygnały biosu.
    https://filmy.elektroda.pl/68_1302549886.avi

    Czy mógłby ktoś pomóc w rozszyfrowaniu?
    Sprzęt:
    Płyta: ASUS K8N4-E SE (bios Raczej AWARD)
    Ram: sprawne
    Grafika: sprawna (Ge Force 6610)
    Procek: sempron 2800
    zasilacz: Tracer 4 Life 400
    Co może być przyczyną?

    0 11
  • #2 11 Kwi 2011 21:35
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Powtarzający się sygnał w twoim biosie to błąd pamięci ram. Jeśli masz kilka kości to wyjmuj je pojedynczo i włączaj komputer. Sprawdź czy po wyjęciu którejś się uruchomi.

    0
  • #3 12 Kwi 2011 15:38
    junioro85
    Poziom 9  

    mam 3 kości, każdą wkładałem z osobna po kolei do wszystkich gniazd i nic. dodatkowo wziąłem z innego kompa (działającego oczywiście) i również nic.
    Dzisiaj sprawdziłem zasilacz na innym kompie i jest dobry.. Pozostała płyta i procek, których nie mam gdzie sprawdzić:(

    0
  • #4 12 Kwi 2011 15:50
    Pawcio1998
    Poziom 15  

    Sprawdź czy złącza zasilacza stykają i czy nigdzie nie zaśniedziały. Umyj benzyną (chyba) złącza pamięci RAM. Możliwe że w twoim procku padł kontroler pamięci ale nie jestem pewien.

    0
  • #5 12 Kwi 2011 15:54
    junioro85
    Poziom 9  

    złącza napewno są dobre. Komp włącza się normalnie tylko na ekranie ciemno. Początkowo myślałem że to grafika padła ale okazało się że jest dobra.

    0
  • #7 12 Kwi 2011 16:00
    Kasek21
    Poziom 43  

    Dla mnie to 1 długi i 3 krótkie ale może głuchy jestem ;)

    BIOS Beep Code - czyli sygnały dźwiękowe BIOS.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

    Co nie zmienia faktu, że jeżeli podkładałeś inny ram oraz grafika sprawna to wszystko przemawia za uszkodzeniem płyty głównej.

    0
  • #8 12 Kwi 2011 16:03
    junioro85
    Poziom 9  

    Właśnie przeglądałem te sygnały ale zastanawiam się czy to są właśnie 2 krótkie i 3 dłuższe czy 1 dłuższy i 3 krótkie.. Przy próbie wyjmowania elementów dźwięk długi był o wieeeele dłuższy..

    0
  • #9 12 Kwi 2011 16:04
    narkoholik
    Poziom 30  

    Wyjmij jednak tę grafikę na chwilę.

    0
  • #10 12 Kwi 2011 16:06
    junioro85
    Poziom 9  

    Wyjmowałem grafe, resetowałem bios... nic nie pomaga. Zaniosłem grafe do serwisu kopm. i jest OK.

    0
  • #11 12 Kwi 2011 16:12
    narkoholik
    Poziom 30  

    Dla mnie to sygnał braku grafiki w slocie ale ten charkot utrudnia identyfikację (głośniczek piezo ? ).
    Czy z wyjęta grafika piszczy tak samo ?
    Jeśli tak to podejrzewałbym uszkodzenie płyty (może slot grafiki ? ).

    0
  • #12 12 Kwi 2011 16:20
    junioro85
    Poziom 9  

    Z wyjętą grafiką piszczy tak samo..
    Ale jest opcja-jeśli jest uszkodzony pci-e to spróbuje grafe na gnieździe PCI...

    0
  Szukaj w 5mln produktów