Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efekt chóru przy mówieniu

Duracell997 12 Apr 2011 14:37 3105 12
    Duracell997
    Level 11  
    Chce uzyskać efekt chóru podczas mówienia i mam takie pytanie:

Czy nie wystarczy podłączyć mikrofon na wejściu do chorusa gitarowego (źle myślę)? A jeśli mikrofon to jaki?
    Jeśli miałbym to robić to na AVT306 B. Zasilanie 9V, małe czyli przenośne.
    Wdaer
    Level 11  
    Ale chcesz kupic normalny dynamiczny mikrofon? Bo jeśli tak i nie chcesz dużo kasy wydawać na niego to mozesz wziąć shure c606, w miare dobrze dziala, pczywiscie zalezy do czego chcesz to używać (w sensie w domu czy gdzie?).

A co do efektu to powinien działać, choć mnie wiem czy będzie to co chcesz osiągnąć
    Duracell997
    Level 11  
    A jeśli zastosowałbym:
    1.mikrofon pojemnościowy,
    2.mikrofon pojemnościowy z wmacniaczem mikrofonowym

Dodano po 41 [sekundy]:

jakby to wyszło?
    huluk
    Level 32  
    W tym przypadku ciągle jest problem podania zasilania mikrofonu - jeśli chcesz użyć pojemnościowego to poszukaj schematu (na elektrodzie trochę ich się przewinęło) z własnym zasilaniem, np 9V. Możesz też użyć pojemnościowego z własnym zasilaniem (np. z ogniwa AA). Dalej nie wiadomo, do czego tego chcesz używać - czy do zabawy w domu przy komputerze, czy do rejestracji nagrań - to jednak jest wyznacznik w kwestii poszukiwania odpowiednich rozwiązań.
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    jeśli do nagrywania to bezproblemowo różnego rodzaju "chorusy" można uzyskać już po nagraniu, bądź nawet na żywo - dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu do karty dźwiękowej.

Jeśli na żywo, a nie do nagrań, to mikrofony wokalowe na scenę, budżetowe, to w 99% mikrofony dynamiczne.

Można użyć efektu gitarowego chorus jeśli taki masz pod ręką, bądź jakiegoś multiefektu. Są też procesory dedykowane, wokalowe, z wieloma efektami wbudowanymi (chorus, reverb, delay, flanger, octaver itp.) - jednak tu już trzeba liczyć się z większymi kosztami, a kostkę gitarową "chorus" można tanio kupić, ale to może nie wyczerpać tematu, bo efekt "chóru" to najlepiej połączyć kilka efektów.
    Duracell997
    Level 11  
    A co myślicie? Za pospolito myślę??Może rzeczywiście macie rację, można to podrasować!Ale do was pytanie - o co ?A co do używania - zabawa w domu.

Dodano po 1 [minuty]:

Coś takiego do zasilania mikrofonu?

Dodano po 10 [minuty]:

Przed chwilą patrzyłem na multiefekty - i co mi się rzuciło w oczy - cena takich urządzeń. 390, 450 złotych.Żebym miał tyle do dyspozycji. Nie macie propozycji na jakieś urządzenie typu multiefektu. Jakieś pomnożenie efektu z małym opóźnieniem(coś typu chorus) ale żeby był to prosty schemacik.Zobaczę na jakieś testy, Mam jakieś elementy na zapleczu biurkowym. Czekam na odpowiedź. I pamiętajcie o podrasowaniu
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    Dokładnie. Być może nawet nie trzeba będzie kupować karty dźwiękowej, może twoja karta ma możliwość wgrania takiego oprogramowania.

A jeśli chodzi o efekty po nagraniu- to programy typu Cool Edit, Audacity, itp. Większość programów do nagrywania posiada wbudowane efekty. Więc jeśli to zabawa w domu, to będzie najtańsza i najbardziej wygodna opcja dla ciebie
    Duracell997
    Level 11  
    Dzięki za tańszy pomysł.Spróbuję ściągnąć jak najszybciej te programy co zaproponował szokal.Na razie necik jak ślimaczek.
    Wdaer
    Level 11  
    ale większość programów na kompie działa z małym opóźnieniem, więc będzie dyskomfort, no ale spróbuj ( jesli chcesz w czasie rzeczywistym, jeśli po nagraniu to rzeczywiście takie programy jak audacity ci wystarczą.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Nie większość tylko wszystkie. Efekty cyfrowe (np gitarowe) też. Każda konwersja sygnału z cyfry na analog i odwrotnie trwa. Dodatkowa obróbka po stronie cyfrowej również trwa.
    Coś za coś.
    Duracell997
    Level 11  
    Myślę, że to wszystko w tym temacie - dostałem satysfakcjonującą odpowiedź.