Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mds 442 Diora - zniekształca dźwięk

robson8204 12 Apr 2011 16:20 3717 10
    robson8204
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z magnetofonem jak w temacie.
    Polega on na tym, że podczas odtwarzania, delikatne dźwięki typu gitara akustyczna, skrzypce są zniekształcone. Może to trochę śmiesznie brzmi ale mam wyczulony słuch i trochę mnie to irytuje.
    W celu usunięcia tego mankamentu dokonałem wymiany pasków, kółek, rolki dociskowej, silnika, przeczyściłem i przesmarowałem mechanizm odpowiednimi środkami i nic to nie dało.
    Dokonałem porównania odsłuchów na magnetofonie mds 432, który posłużył mi jako dawca niektórych organów (silnik i ramię rolki dociskowej) i moim mds 442.
    O dziwo mds 432 po założeniu starych elementów z mojej szuflady, charakteryzował się zdecydowanie czystszym i dynamiczniejszym dźwiękiem. Dodam jeszcze, że miałem problem z rolką dociskową, która gniotła mi taśmę przez co musiałem nieco zwiększyć jej nacisk na wałek. Nagiąłem pręcik, który przemieszcza ramię rolki.
    Proszę o jakieś wskazówki do rozwiązania tego problemu, no chyba że to coś z elektroniką to wtedy pozostaje mi tylko oddać go do serwisu.
    Pozdrawiam.
    Olek II
    Moderator
    lechom wrote:
    Skrzypce i gitara, to są wyższe częstotliwości, i żeby je nagrać z małymi zniekształceniami, trzeba by zmniejszyć napięcie prądu podkłady na głowicy, i zobaczyć, czy zniekształcenia się zmniejszyły. Jeśli nie, to może już być zużyta głowica, i wymaga wymiany.

Wiesz co piszesz? Chyba nie, co ma prąd podkładu, do nierównego prowadzenia taśmy? Dla mnie kosz.
    lechom
    Level 14  
    Czy ty przeczytałeś całość, czy tylko ostatnie zdanie? Gdzie masz napisane, że chodzi o nierównomierność obrotów? Wyraźnie napisane jest, że zniekształcenia, i napisałem, jak ustawić mechanizm, i co może być w elektronice. Wydaje mi się, że krótko pracujesz w tym zawodzie, skoro tak jednostronnie widzisz temat
    Olek II
    Moderator
    robson8204 wrote:
    W celu usunięcia tego mankamentu dokonałem wymiany pasków, kółek, rolki dociskowej, silnika, przeczyściłem i przesmarowałem mechanizm odpowiednimi środkami i nic to nie dało.

No właśnie, tym się sugerowałem, że ma pływanie dźwieku. I nie pisz, że jestem "poczatkujacy". To może autor tematu dokładniej opisze o co chodzi. Wymiana pasków, silnika, i rolek co ma do pradu podkładu. Idę tropem informacji. Tyle w temacie.
    Anonymous
    Anonymous  
    robson8204
    Level 10  
    Witam
    Widzę, że mój problemik stał się przedmiotem sporu. Odnośnie pytania kolegi Olka, oś koła zamachowego nie kiwa się na boki. Zauważyłem jednak,że rolka dociskowa przemieszcza się po osi koła zamachowego, raz na góre raz na dół. Rolka jest z innego magnetofonu,mam nową, oryginalną do mds 442 ale gniecie taśmę. Nie zauważyłem żeby był jakiś luz po założeniu jej w ramieniu rolki. Natomiat zniekształcenia, o które również pytałeś to własnie takie pływanie bo magnetofon nie przeciąga napewno.
    Olek II
    Moderator
    Teraz jesteśmy w domu, a już mnie niektórzy koledzy zlinczowali bo nie mam "wiadomości" w temacie. Pozazdrościć czytania ze rozumieniem. Wychodzi, że masz za duży docisk rolki do osi silnika, lub za duży hamulec rolki odwijającej taśmę. Może być tak, że rolka zwijająca, ma za silny naciąg. Sprawdź. Nie może być tak, aby taśma "wyjeżdżała" poza rolkę docisku, tu jest problem. Nie widzę tego sprzętu, więc podpowiadam na wyczucie, co może być. A już prąd podkładu, lub zużyta głowica.....
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    robson8204
    Level 10  
    Witam

Okazuje się, że panowie Olek i DJRM mieli rację. Problem tkwił w hamulcu rolki odwijającej taśmę. Nie było poprostu filcu na nim. Zamontowałem orginalną rolkę dociskową, zmniejszyłem jej docisk i jest ok. Zatem temat zniekształconego dźwięku uważam za zamknięty. Dziekuję za pomoc i pozdrawiam