logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson SR50 zmasowanie cewki bezmasowej, który kabel?

12 Kwi 2011 18:00 14013 17
REKLAMA
  • #1 9380843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9380959
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Rozumiem , trema, pierwszy post.
    Ale wyduś z siebie coś więcej.
    O jakiej cewce piszesz (zapłonowej) ?
    Do czego ci to potrzebne, czego oczekujesz?
    Jeśli jest tam układ zapłonowy elektroniczny , to możesz coś "odpalić".
  • #3 9381037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 9382368
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    PeterQ94 Zrób dokładnie jak na schemacie, który zamieściłeś, a jest autorstwa BANANvanDYK.
    Cewkę możesz "zmasować" gdzie chcesz. Ale najprościej i najlepiej jest podłączyć kabel szaro/czerwony lub czerwono/żółty do punktu masy przy prostowniku.
    Akumulator ci gotuje bo nie masz żadnego układu ładowania!
  • REKLAMA
  • #5 9383059
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 9383200
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    Owszem GND to masa, jeśli regulator nie będzie miał z nią dobrego kontaktu nie będzie działał.
  • REKLAMA
  • #7 9392114
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9392258
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9392658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #10 9393622
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Nie, nic się nie zmieni.
    Ponieważ zmieniasz układ ładownia, gdzie wcześniej miałeś pełnookresowy prostownik na regulator napięcia, musisz połaczyć z masa pojazdu jeden przewód cewki.
    I nie ma to żadnego, ale to żadnego znaczenia który z nich.
    To połączenie z masą przyjmij jako rodzaj przewodu, który łączy cewkę,GND i minus akumulatora.
    Równie dobrze możesz nie łączyć jednego przewodu z masą, ale musiałbyś go poprowadzić do GND (regulatora) i do minusa aku, który i tak jest zmasoawny.
    To jest tylko czysta oszczędność na przewodach i robociźnie.
    Cała tajemnica masowania.

Ale przypadkiem nie próbuj łaczyć tej cewki bez prostownika, czy regulatora do aku. Tam jest napięcie przemienne !!!
  • Pomocny post
    #11 9393643
    jack63
    Poziom 43  
    Jak regulator będzie właściwy, tzn. przystosowany do "zmasowanej" cewki, oraz nieuszkodzony i nie pomylisz połączeń, to będzie OK.
    Najlepiej niech wypowie się kolega BANANvanDYK. On najlepiej zna chińskie regulatory.
  • #12 9394618
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 9394957
    jack63
    Poziom 43  
    Widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem, że potrzebna jest konsultacja BANANvanDYK! Poproś go o to aby się wypowiedział.
    Nie znam budowy wewnętrznej proponowanego regulatora. Schemat rozwiałby wątpliwości.
    Nie wiadomo w ogóle co to za regulator!
    Pewnym problemem będzie zasilenie żarówki stopu. Trzeba ją podpiąć do obwodu stałoprądowego. Przed lub po stacyjce wg. upodobań.
  • #14 9395739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 9396602
    jack63
    Poziom 43  
    Tak zastanawiam się na sensem takiej przeróbki. Czy nie lepiej i taniej pozostać przy oryginalnym rozwiązaniu Simsona. Prostownik (masz) + ELBA - koszt ok 50 zł. Masz pewne i szybkie ładowanie aku bez przeładowania. Światła przód i tył zasilone z jednej cewki (nawet bez regulatora). O jakości chińskich regulatorów lepiej nie wspominać. Pooglądałem kilka schematów i nie wiem czy się śmiać czy płakać.
    Pojawiało się wiele tematów przeróbek. Większość rozbijała się zbyt małą moc samej prądnicy. Z pustego i Salomon nie naleje, a regulator może tylko zmniejszyć napięcie i wprowadzić straty. Największy zysk prądu daje nowe koło magnesowe! Z moich doświadczeń wynika, że jego wymiana zmusza do zamontowania solidnego regulatora lub ... dodatkowej ukrytej żarówki aby nie spalić tych normalnie zamontowanych.
  • #16 9396638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 9398727
    jack63
    Poziom 43  
    Rozumiem twoje rozterki. Różnica cenowa jest spora. Faktycznie ELBA była awaryjna, a w zasadzie nie była idiotensicher. Miała/ma tą zaletę że była dopasowana do reszty instalacji i zawierała przerywacz kierunkowskazów. Nie jest ona żadnym regulatorem w ścisłym sensie tego słowa. Jest tylko ogranicznikiem prądu ładowania zależnym od napięcia akumulatora.
    Przy niewielkim nakładzie finansowym (ok 10zł) i pewnej wiedzy z elektroniki można ja wykonać samodzielnie. Szczególnie jak dysponuje się uszkodzonym egzemplarzem.
    Nie wiem po co przewijałeś cewkę ładowania. Z doświadczenia wiem, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Jak pisałem wyżej najważniejsze jest koło magnesowe z "mocnymi" magnesami.
    Jakość chińskich regulatorów pozostawia wiele do życzenia. Cena mówi sama za siebie! Poczytaj posty z Elektrody. Użyj szukaj.
    Zrobisz jak uważasz.
    Ja uważam, że należy podjąć męską decyzję i temat zakończyć.
  • #18 9401530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zmasowania cewki ładowania bezmasowej w Simsonie SR50. Użytkownik zapytał, czy można podłączyć jeden z kabli cewki do masy ramy. Odpowiedzi wskazują, że cewka ładowania 12V może być zmasowana, a nie ma znaczenia, który z kabli zostanie podłączony do masy. Użytkownik planuje podłączyć regulator od chińskiego skutera, co wywołało dyskusję na temat jakości chińskich regulatorów w porównaniu do oryginalnych rozwiązań, takich jak ELBA. Wskazano również, że cewka generuje prąd zmienny, a jej zmasowanie nie wpłynie na moc wyjściową. Użytkownicy podkreślili, że ważne jest, aby regulator miał dobry kontakt z masą, aby działał prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA