Jak rozebrać drukarkę Canon Pixma iP 4300. Zmieniłem tusze, mam error B 200, głowica nie chce wyjechać. Mrugają na przemian diody pomarańczowa i zielona. Drukarka ani zipnie. Wiem że jest to błąd głowicy ale nawet się nie wysuwa jak wspominałem, więc nawet nie mogę wywalić tuszy. Proszę o wsparcie.
Już wiem jak się zdejmuje obudowę z Pixma iP 4300. Jeśli komuś będzie potrzebna taka wiedza proszę zadać pytanie w temacie. Na razie nie mam czasu aby się o tym rozpisywać. Jak znajdę czas nagram po prostu konkretny film na ten temat.
Natomiast nadal pozostaje problem z błędem B 200. Wyjąłem cartridge ale mimo wszystko głowica nadal stoi. Wyjąłem zasobnik na tusze z elektroniką i tu wydaje się być wszystko ok. ale głowica dalej ma err. B 200. Nie ma tam czasem jakiegoś czujnika do przeczyszczenia po felernych tuszach zamiennikach ???
Proszę o wsparcie i pozdrawiam,
swave
Błąd B200 wskazuje na uszkodzenie głowicy, płyty elektroniki lub zasilacza, jeżeli uszkodzona jest głowica to pomóc może jedynie wymiana jej na nową. Jeżeli ten błąd występuje również przy wyjętej głowicy to stawiał bym na uszkodzoną płytę elektroniki ale nawet wtedy nie można wykluczyć usterki głowicy.
A jak zrobić aby głowica czy też "wózek" wyjechał na środek ? Stoi cały czas po prawej stronie i ani piśnie. Może jakby to wymontować to dałoby się zobaczyć co z elektroniką. ? Może wystarczy tam coś przeczyścić ?
Przy otwartej klepie włącz urządzenie, wydaje mi się że karetka powinna wyjechać.
Jeżeli nie, trzeba niestety zdjąć obudowę i wtedy wyjąć głowicę i uruchomić urządzenie.
Właśnie było tak że nawet przy otwartej klapie i włączaniu karetka nie dawała znaku życia. Zdjąłem zatem obudowę i wyjąłem głowicę ale cały czas karetka stoi w miejscu i mam error B200 o zepsutej głowicy chociaż już tam jej nie ma ... Chciałbym najpierw ruszyć karetkę i przeczyścić wszystko ale ta na razie stoi uparta jak osioł. Może jest jakiś patent na reset tej drukarki ...???
Pozdrawiam i dziękuję,
swave
Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:
W związku że są już pierwsze zapytania na temat zdejmowania obudowy z drukarki zamieszczam szybki opis jak to u mnie działa :
Instrukcja zdejmowania obudowy ( górna część ) drukarki Canon Pixma iP 4300 :
Przyda się mała latareczka i długi płaski śrubokręt
1/ Najpierw należy wyjąć podajnik papieru - kasetę która znajduje sie pod spodem drukarki aby uwolnić dostęp do zatrzasków które są tam umieszczone.
2/ Po obu bokach drukarki, u podstawy mamy szczeliny oznaczone strzałką - trójkącikiem.
Na tylnej ściance po obu stronach widocznej tam otwieranej klapki są podobne szczelinki.
3/ Należy płaskim śrubokrętem wcisnąć owe zatrzaski lekko podciągając obudowę ku górze ( dla ułatwienia można zdjąć klapkę podajnika papieru - tę mniejszą na górze )
4/ Dopiero jak uwolni nam się tył i uniesie lekko ku górze delikatnie aby się nie zatrzasnęła ale też aby nic nie uszkodzić należy odwrócić drukarkę spodem do góry i tam na wysokości przednich nóżek w przestrzeni kasety którą odkręciliśmy na początku, są z dwóch stron po dwa widoczne otwory. Pierwszy zewnętrzny od strony klapy to zmyła, a w drugim jest zatrzask który należy lekko podważyć śrubokrętem. To samo robimy przy drugiej nóżce i gitara Tu może przydać się latarka.
Jest to najbardziej korzystna kolejność działań. Obudowa ( góra ) trzyma się w sumie na sześciu zatrzaskach. Ostrzegam że należy zachować ostrożność aby nie ułamać zatrzasków jakkolwiek jeśli wiadomo gdzie one są obudowa daje się dość komfortowo zdjąć.
mam ten sam problem juz 2 tygodnie drukarkę MG5250 nie mogę włączyć, wcześniej jeden miesiąc stała bez zasilania bo nie było mnie w domu zeby ją podłączyć, ale wczesniej drukowała nawet na podróbkowych tuszach, stare puste oryginalne wsadziłem teraz i też nic, bez tuszy tez jest ten sam błąd B200, głowice wyczysciłem alkoholem i spirytusem, ale jest to samo nic nie pomogło, raz 5 dni ją nie podłączałem do zasilania żeby się zresetowała ale też nic, macie nowe pomysły?, wiele nią nie drukowałem pare zdjęć na papierze glossy i paredziesiat dokumentow w ciagu ponad roku.
Niestety nie pomogło czyszczenie, na głowicy nie widać korozji ale uszkodzenie jest przez głowice w moim przypadku. Po wyjęciu głowicy drukarka dziła ale nie wykrywa gółowicy po włozeniu jej drukarka informuje o błędzie. Niestety nieopłacalna naprawa
Witam,
Posiadam drukarkę Canon MP550, służyła dobrze ponad 3 lata ale odmówiła posłuszeństwa. Najpierw nie chciała się włączyć, a teraz wyskakują błędy b200 przy zamkniętej pokrywie, przy otwartej 5100. Niezależnie od pokrywy przy braku głowicy wyskakuje 5100. Zasilacz podmieniłem od ip3500 ale nie dało to rezultatu, te same efekty. Nie przejmował bym się nią ale ma skaner który często mi się przydaje a nie mogę go uruchomić a efekt tego jest taki że przy próbie skanowania przez mp navigator sterownik skanera zostaje zamknięty(code:2,140,2).Dodatkowo nie widzę w sprzedaży drukarek canona które oferowałyby takie tanie zamienniki jak ta i nie kosztowały krocie.
Czyściłem pasek enkodera jak i sam element w karetce ale nie widać zabrudzeń. Dodatkowo przy każdym włączeniu karetka uderza mocno o obudowę. Czy te objawy to wina elektroniki czy głowicy? Czy głowicę można sprawdzić w jakimś innym modelu np ip4500?
Dodatkowo nie widzę w sprzedaży drukarek canona które oferowałyby takie tanie zamienniki jak ta i nie kosztowały krocie.
Na rynku są jeszcze drukarki na tusze 525/526 (zamienniki: 2,5 zł bez czipa / szt., 5 zł z czipem / szt.), np:
MG5250 od 340 zł
MG5350 od 370 zł
Jeszcze niedawno było MG5150 poniżej 300 zł.
Ziomek999 wrote:
Dodatkowo przy każdym włączeniu karetka uderza mocno o obudowę. Czy te objawy to wina elektroniki czy głowicy?
To raczej nie są typowe objawy uszkodzenia głowicy.
Ziomek999 wrote:
Czy głowicę można sprawdzić w jakimś innym modelu np ip4500?
Głowica QY6-0073 powinna pasować do:
iP3600 (ale nie iP4600 czy iP4700)
MP540, MP550, MP560
MX860, MX870
Sugeruje pan nie bawić się w reanimację tylko kupić nową? A nie działający skaner czym może być spowodowany? Będę szukał drukarki do sprawdzenia mojej głowicy ale nie jestem nastawiony optymistycznie, raczej trzeba się rozglądać za inną np wyżej wymienione modele canona. Dziękuje za informację.
Po prostu jeszcze są drukarki Canona w akceptowalnej cenie z tanimi zamiennikami - są też nowsze na tusze typu 550/551 (np. MG5450) ale:
1) są droższe
2) mają mniejsze tusze w zestawie
3) mają wyraźnie droższe zamienniki (przynajmniej teraz)
4) pomimo wyższej ceny mają podobną lub nawet mniejszą(!) funkcjonalność niż poprzednie modele
Odnośnie samej naprawy - 5100 bez głowicy i B200 z wsadzoną głowicą - możliwe, że to coś z połączeniami elektrycznymi w kartce, taśmach lub ich złączach. Akurat ze znalezieniem używanej MP540/550/560 bez głowicy nie ma problemu - bardzo popularne modele.
Bez głowicy mp550 chodzą po ok 50zł, wydam kasę na taką, będzie działać a załóżmy po paru miesiącach padnie moja głowica(?-bo ma już ponad 10 zestawów tanich tuszy przebiegu), raczej nie uśmiecha mi się szukać znowu urządzenia.
Właściwie to nie ma pewności, że ta głowica jest nadal sprawna. Jeśli masz możliwość, to poszukaj kogoś w okolicy, kto pozwoli sprawdzić głowicę w swojej drukarce. Pewnie jak kupisz drukarkę za 50 zł to i głowica nie zadziała to raczej za 50 zł już nie sprzedasz... albo sprzedasz dwie
Natomiast z dobrych wiadomości, to tusze typu 520/521 pasują do urządzeń na tusze 525/526 (np. MG5150, MG5250, MG5350) ale różnią się czipem. Jeśli masz dużo tuszów w zapasie do MP550 to (po założeniu czipa typu 525/526) będziesz mógł z nich korzystać w nowszej drukarce.
Inna sprawa, że ze wspomnianych modeli (MG5150, MG5250, MG5350) można wyjąć i sprzedać tusze dostarczone przez producenta i zyskać "rabat" ~60-80 zł (25 zł komplet nowych zamienników z czipem). Jest wiele osób przekonanych, że drukarki MG8xxx i MG6xxx są wykonane ze złota i "że tanie zamienniki psują drukarki" - to są klienci tuszów oryginalnych wyjętych z tańszych drukarek.
Wstępnie zarezerwowana MG5250, choć też brother DCP-J315W chodzi mi po głowie. Mp550 idzie na sprzedaż jak tylko sprawdzę głowicę, bo od niej zależy tylko cena całości. Przekonało mnie do wymiany trochę wifi, bo jest parę komputerów w różnych pokojach i na pewno udogodni życie domownikom. Dziękuje za cenne informację.
Podłączę się do tematu - error B200 w Canon MP630.
Rozwiązanie:
1. Odłączyłem zasilanie
2. Odłączyłem kabel USB
3. Wyjąłem pojemniki z tuszami
4. Wyjąłem i wyczyściłem głowicę (miękka szmatka + alkohol)
5. Zamontowałem głowicę
6. Zamontowałem tusze
7. Podłączyłem kabel USB
8. Podłączyłem zasilanie
Po włączeniu drukarka działa
Czy Ty lub ktoś inny mógłby podpowiedzieć sposób na wyjęcie głowicy drukującej już po wyjęciu tuszy?
Nie chciałbym czegoś uszkodzić. Mam MP640, ale te kilka modeli jest chyba podobnych, więc wszelkie porady na temat wyjęcia głowicy będą mile widziane.
Witam,
ten film pokazuje to dość dobrze, aczkolwiek instrukcja płukania głowicy dość ryzykowna - szczególnie przy użyciu kranówy z kamieniem.
Ta szara, szeroka klamra - ona ciężko się unosi. Gdy wyjmiesz głowicę, to uważnie opuść klamrę - ma mocne sprężyny i może strzelić o karetkę. Karetka pozbawiona głowicy może zwykle wraca do stacji serwisowej (ale tak po kilku minutach) - dlatego warto opuszczać klamrę.
B200 w MP640 raczej nie usuniesz przez wyjmowanie głowicy. Niektórzy twierdzą, że odpięcie jednej z dwóch wąskich taśm karetki (złącza na płycie głównej - boczek od strony czytnika kart pamięci) pozwala skasować błąd B200 kosztem całkowitego braku drukowania; można wtedy korzystać ze skanera.