Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karta nie widzi sieci bezprzewodowej.

doominik81 13 Apr 2011 19:20 4255 5
  • #1
    doominik81
    Level 9  
    Witam.

    Mam mały kłopot. Posiadam w domu router O2 gdyż mieszkam w Anglii. Przez ten router łączą się dwa laptopy oba bezprzewodowo. Od paru dni miałem problemy gdyż ping dochodził do 400ms a szybkość download tylko 0,30Mb/s zamiast 8,0Mb/s.
    Dzisiaj zadzwoniłem na info linię co się dzieje. Facet powiedział że zmieni mi kanał nadawania bo na obecnym coś jest nie tak. Więc zmienił ten kanał zrestartował router i wszystko pięknie zaczęło chodzić jak dawniej.
    Jednak tylko przez 5 min do momentu jak moja żona poinformowała mnie że jej laptop nie widzi sieci, a przed zmianami technika widział.

    Więc sprawdziłem jej laptop uruchomiłem kartę jeszcze raz zrestartowałem system i dalej nic. No to dzwonię na info jeszcze raz i mówię jaka jest sprawa. Więc powiedzieli mi że wrócą mój router do poprzednich ustawień i zobaczymy co będzie dalej. Po zmianie na wcześniejszy kanał połączenie z mojego laptopa było dalej bezproblemowe ale drugi laptop dalej nie widzi żadnej sieci.



    Facet powiedział że widocznie karta sieciowa uległa awarii i muszę dać laptop do sprawdzenia.

    Może i bym się zgodził z takim twierdzeniem ale coś ciężko mi uwierzyć aby zbiegiem okoliczności karta siadła w tym samym momencie co zmiana kanału w routerze.

    I tu mam pytanie co się mogło stać? W menadżerze urządzeń karta nie zgłasza żadnych błędów więc nie wiem co mam o tym myśleć.

    Z góry dziękuje za jakieś rady.

    Pozdrawiam.
  • #2
    Miroslaw S.
    Level 17  
    Quote:
    drugi laptop dalej nie widzi żadnej sieci.

    Pierwszy laptop widzi jakąś sieć poza własną ?
    Spróbuj ręcznie skonfigurować połączenie bezprzewodowe.
  • #3
    predom
    Level 26  
    Reinstaluj sterowniki do karty sieciowej, usuwając uprzednio stare.
  • #4
    doominik81
    Level 9  
    Witam.

    Postanowiłem zadzwonić jeszcze raz do biura obsługi i trafiłem na kogoś bardziej rozeznanego. Teraz aby karta zobaczyła sieci to muszę uruchomić w administracji systemu usługę "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej".

    Po tym zabiegu karta zaczyna działać. Jedynym minusem tego jest to że po każdym restarcie trzeba od nowa to uruchamiać.

    Czy myślicie że jeśli bym zainstalował kartę raz jeszcze to problem by zniknął bez uruchamiania usługi?
  • #5
    BANANSONGIEWICZ
    Level 18  
    A próbowałeś wsadzić tą usługę do autostartu?
  • #6
    doominik81
    Level 9  
    Nie dało by rady tego wsadzić do autostartu bo po uruchomieniu usługi trzeba jeszcze włączyć jedną opcję wewnątrz.

    Natomiast problemu już nie ma gdyż nie zauważyłem wcześniej a w panelu sterowania pojawiła się nowa ikona "narzędzie konfiguracji bezprzewodowej". I pod tą ikoną kryje się opcja łączenie z daną siecią za każdym razem. Tak że już działa bez problemu.

    Natomiast mam inne jeszcze pytanie. Zrobiło mi się tak że po uruchomieniu kompa pojawia się opcja logowania użytkownika i trzeba po prostu kliknąć ok bo żadne hasło nie jest przypisane. Da się to jakoś wyłączyć? Od razu zaznaczę że nie mam innych założonych profili.

    Dziękuje za pomoc.