Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GA-EP45-UD3, GF 9600 GT, Samsung UE37C6500 - podłączenie PC do TV i brak dźwięku

witek-23 13 Kwi 2011 20:29 1971 9
  • #1 13 Kwi 2011 20:29
    witek-23
    Poziom 8  

    Witam serdecznie

    Mam telewizor Samsung UE37C6500 i kartę graficzna GeForce 9600 GT.
    Podłączyłem PC do TV przez kabel HDMI, mam obraz ale niestety brak dźwięku.
    Płyta połączona jest z karta poprzez kabelek SPDIF.
    Karta ma wyjście HDMI.
    W Windows 7 w „Panel Sterowania” > „Dźwięk” wyświetla mi się na zakładce „Odtwarzanie” wykryte urządzenie „Cyfrowe urządzenie audio (S/PDIF)”, urządzenie ustawiłem na domyślne i z boku miga pasek na zielono.
    Niestety dźwięku nadal nie mam.
    Podłączyłem również inny monitor i również brak dźwięku.

    Macie może jakieś pomysły jak można sobie z tym poradzić.

    0 9
  • #2 13 Kwi 2011 20:40
    adamadi33
    Poziom 43  

    Jaka marka karty graficznej?Jaka płyta główna model i marka?

    0
  • #3 13 Kwi 2011 20:51
    witek-23
    Poziom 8  

    karta graficzna firmy Gainward
    płyta Gigabyte GA-EP45-UD3 r1
    kabelek SPDIF podłączałem według instrukcji do płyty, wyjście nazywa się: "SPDIF_O (S/PDIF Out Header)"

    0
  • #4 13 Kwi 2011 21:17
    adamadi33
    Poziom 43  

    Jakim przewodem połączony jest tv z komputerem?

    0
  • #5 13 Kwi 2011 21:22
    witek-23
    Poziom 8  

    Podłączyłem kablem HDMI 1.3.
    Próbowałem jeszcze z 1.4 ale nie idzie obraz.
    Spróbowałem jeszcze innym kablem chyba również 1.3 obraz idzie ale dźwięk nie.

    0
  • #7 13 Kwi 2011 22:41
    witek-23
    Poziom 8  

    dziękuje bardzo za link, niestety już to próbowałem, mam wszystko ustawione jak w tej instrukcji ale mimo wszystko dźwięku nadal nie mam.

    0
  • #8 13 Kwi 2011 23:02
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Do dźwięku użyj kabla "jack-jack". Z karty dźwiękowej wyprowadzasz wyjściem słuchawkowym,do tv wpinasz do wejścia jack "audio in". Dźwięk będzie.

    0
  • #9 14 Kwi 2011 14:52
    pacek81
    Poziom 17  

    Miałem podobny problem. U mnie dotyczyło odtwarzania filmu w SubEdit Player. Problem polegał na tym, że uruchamiałem SubEdit'a a następnie zmieniałem w Panelu Sterowania/Dźwięki domyślne urządzenie odtwarzania na Nvidia (HDMI). Aby działało poprawnie należało zamknąć i uruchomić SubEdita jeszcze raz tak, aby wczytał nowe ustawienia dźwięku (a o ile dobrze pamiętam zawsze wczytuje ustawienia domyślne. Może się też okazać, że którychś z kodeków do dekodowania dźwięku domyślnie wybiera urządzenie widoczne jako pierwsze w systemie (niekoniecznie domyślne). Sprawdził bym jeszcze tą opcję. Jeżeli chodzi o gry, to większość z obecnie dystrybuowanych gier ma możliwość wybrania w opcjach urządzenia audio przez które ma być odtwarzany dźwięk. Ostatnia możliwość to sprawdzenie, czy to urządzenie audio nie jest wyciszone. Czasami producenci mogą mieć tego typu zabezpieczenia, aby nie uszkodzić karty albo wzmacniacza lub głośników. Trzeba wtedy uruchomić "pełny" mikser systemu Windows.

    0
  • #10 16 Kwi 2011 22:33
    witek-23
    Poziom 8  

    Dziękuje bardzo za pomysły. Niestety nie udało mi się puścić dźwięku po HDMI.
    Ominąłem problem poprzez puszczenie dźwięku oddzielnym kablem z komputera (poprzez zwykłe wyjście Jack) do amplitunera. Jeśli ktoś korzysta z samego telewizora może być problem bo nie we wszystkich jest wejście audio które umożliwia połączenie obrazu z HDMI i dźwięku z komputera - w moim przypadku było to niemożliwe.

    Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc.

    0