Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane 96r. 1.6 Problem z Wentylatorem chłodnicy i centralnym zamkiem

pietras8877 13 Apr 2011 21:22 7764 3
    pietras8877
    Level 2  
    Renault megane 96r. 1.6 8v Problem z Wentylatorem chłodnicy i centralnym zamkiem.
    Od pewnego czasu mam problem z tym ze wentylator od chłodnicy nie chce się włączyć, wskazówka od temperatury rośnie a na dodatek gdy temperatura na wskaźniku przekracza połowę, po zgaszeniu samochodu i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki zegar nadal się podświetla i nie działa centralny zamek. Dzieje się tak dopuki silnik trochę nie ostygnie. po paru chwilach wszystko wraca do normy. Sprawdziłem wentylator na ostro z akumulatora i działa czujnik przy chłodnicy tez jest sprawny. Proszę o pomoc w tej sprawie.
  • Helpful post
    jawiczka
    Level 28  
    Pewnie urwała sie gdzieś jakaś masa w komorze silnika, lub skorodowały bezpieczniki obok akumulatora, te duże maxi
  • Helpful post
    wlods
    Level 13  
    pietras8877 wrote:
    Renault megane 96r. 1.6 8v Problem z Wentylatorem chłodnicy i centralnym zamkiem.
    .

Czujnik włącza wentylator przez przekaźnik w skrzynce bezpieczników na lewym nadkolu w komorze silnika. Tam powinny być trzy przakaźniki: jeden od pompy paliwa i dwa od wentylatora chłodnicy (jeśli dwubiegowa). Trzeba sprawdzić przekaźnik, no i kable: czujnik - cewka oraz styki przekaźnika - wentylator. Powodzenia.
    pietras8877
    Level 2  
    Sprawdziłem schemat układu elektrycznego i wszystkie wiązki dotyczące wentylatora chłodnicy. Okazało się ze gdy auto było u mechanika, źle została podłączona masa. Zamiast do obudowy silnika została podłączona do kabla zasilającego rozrusznik gdzie prąd jest przez cały czas. Problem się rozwiązał. Dzieki wszystkim za pomoc. :)