Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt monitoringu bezprzewodowego, rejestrator sieciowy, kamery ip

zaper13 14 Apr 2011 19:44 18475 12
Optex
    zaper13
    Level 11  
    Witam,

Może napiszę na początku, że chce zrobić monitoring hali o wymiarach 18mx74m. Od początku odpadł pomysł, aby robić monitoring po kablu, ponieważ hala jest duża i trzeba by kable ciągnąć dookoła, (górą nie da się, bo jest suwnica) i hala ma 11 metrów wysokości. Chciałem zastosować 6 kamer, na WiFi (ewentualnie 5 kamer WiFi i 1 kamera Poe). Wszystko było by zapisywane na rejestrator sieciowy. Kamery by łączyły się z routerem, do którego byłby podłączony rejestrator. Router posiada podłączanie na USB modemów 3.5G i w ten sposób był by Internet, aby oglądać kamery w domu. Internet w pobliżu ma HSDPA i wysyłanie 5,76Mbps a od stacji BTS mam 300metrów, a do następnej 900 metrów, więc prędkość 3Mbps jak najbardziej powinno się udać osiągnąć. Budżet, jaki chce wykorzystać to 7tys. zł. Więc zakładam, że będzie to słaby monitoring.
    I chciałem się spytać czy pomysł na taki monitoring jest dobry?

Ale zaplanowałem już umiejscowienie kamer w załączniku jest zdjęcie projektu. (Legenda: czerwone kółko to miejsce gdzie ma być rejestrator, router oraz zasilanie, czarne kółka miejsca gdzie jest zasilanie), kamery i zasięg jest pokazany na numeracji). Czy to dobry plan?

Zacznę od tego, jakich kamer bym chciał użyć:
    Airlive WL-350HD 1.3Mpx, IR 5 metrów
    Airlive WL-2600CAM VGA, PTZ, IR 10 metrów
    AirLive WL-2000CAM VGA, IR 5 metrów
    AirLive OD-325HD 1.3Mpx, IR 25 metrów
    Vivotek IP7132 VGA,
    Vivotek IP7134 VGA,
    Czy te kamery będą odpowiednie?

Chciałbym też by mieć podgląd tego co się dzieje wieczorem i chciałem dokupić dodatkowe promienniki podczerwieni IR do tych kamer. Czy to zadziała na tych kamerach z takim doświetlaniem?

Rejestrator jaki chciałem użyć to Airlive NVR8 – obsługa do 8 kamer, rozdzielczości kamer 1280x1024 do 120FPS na wszystkie kanały, pojemność HDD do 2TB. Czy to dobry wybór?

Router który by łączył to wszystko to Airlive Air3G, który posiada złącze USB modemowe na 3.5G. Czy to dobry wybór?

Większość sprzętu to Airlive ze względu na to że cenowo one najbardziej odpowiadają. Kamery by nagrywały w rozdzielczości VGA 15FPS lub 1.3MPX 15FPS. Zapis z kamer był by ciągły. Ale chciałbym aby mnie powiadamiały o wykryciu ruchu w nocy i wysyłały informacje na e-mail lub sms. Czy to zadziała na tych kamerach prawidłowo.
    Dodatkowo chciałbym zainstalować czujniki ognia i wody do kamer ale do tego nie wiem jak się zabrać. Co powinien zrobić i co kupić aby to zadziałało z kamerami? (Ale to aktualnie nie jest priorytetem ale chce to w niedalekiej przyszłości zainstalować).

To chyba wszystko. Dziękuje za cierpliwość w przeczytaniu tekstu i za pomoc.
  • Optex
  • Helpful post
    masyg
    Level 12  
    Witam.

A nie lepiej spróbować na tych kamerach?
    http://internec.pl/datasheets/details/id/97
    Wydaje mi się, że mają lepsze parametry.

W takiej cenie znalazłem:
    http://systemyalarmowe.pl/index.php?id=149&pid=1355

Odpada koszt rejestratora zapisują na sd.
    Tylko aby pracowały bezprzewodowo, trzeba dodatkowo zastosować AP.
    Można je także zainstalować w obudowy zew.
    Będą lepiej chronione.
  • Optex
    zaper13
    Level 11  
    Dla mnie rozwiązanie za drogie w stosunku do tego co dostaje. Dla mnie zapis 1.3Mpx wystarczy w zupełności.
    No tak, ale ja chciałem użyć 6 kamer, przy tych zaproponowanych mógłbym użyć 4 kamery to kwota 6tys. do tego do każdej kamery AP to 120zł dodatkowo. I teraz karty SD 32GB = 110zł. I ta pojemność przy 1.3MPX wystarczy raptem na 3dni zapisu. Łączna kwota to około 7tys. A zapis bardzo krótki (łączna pojemność zapisu z 4 kart to 128GB a w rejestratorze mogę mieć 2TB jak i nie więcej bo ma 2 sloty)
  • Helpful post
    Olexy71
    Level 20  
    Przyjrzyj się kamerą samsung snc IP i snb IP. Mają trochę inną filozofię przechwytywania sygnału video. Lepiej się będzie sprawować w nocy.
    Pomyśl nad zastosowaniem kamer nr 1 i 6 w rogach.
    zaper13
    Level 11  
    No tak ale koszt tych 6 kamer i reszty sprzętu sięgnie ponad 10tys.
    Co do rozmieszczenia kamer numer 6 faktycznie bardzie pasować w rogu ale kamera numer 1 akurat musi być w tym miejscu (wówczas będę mieć dobry widok na panel sterowania maszyny).

Z rzeczy których przemyślałem teraz mam dużą wątpliwość czy router będzie stabilnie pracować czy ciągłym odbiorze sygnału z kamer. Jaki inny model polecacie do odbioru sygnału z kamer?
    rokycky
    Level 23  
    Wszystko zależy od tego jaka bedzie konfiguracja kamer i zasięg
  • Helpful post
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    WiFi na hali? I tu jeszcze wspominasz o suwnicy, i chcesz zastosować tanie kamerki Vivoteka i kamery z wbudowanym WiFi?
    Powiem Ci że jesteś bardzo odważny. Jakość obrazu z samych kamer będzie mówiąc krótko - marna. Jeśli do tego dołożysz WiFi wbudowane w kamery to masz gotowy przepis na rozczarowanie klienta.

Zauważyłeś może, że szanujący się producenci kamer nie robią kamer profesjonalnych z wbudowanym WiFi, jedynie kamery do zastosowań "domowych".

Mam propozycję rozwiązania, posłużę się Twoim rzutem i zaraz edytuje posta z propozycją.
    EDIT:
    Zamieściłem na Twoim rysunku jak wygląda zasięg widzenia kamery VGA a jak 1.3Mpixel, zachowując kąt który wybrałeś.
    Na hali prawdopodobnie interesuje cię jakość 66pixeli/metr i 131pixeli/metr pola widzenia kamery. Poniżej 66pixeli na metr masz już sieczkę i nic nie widać.
    Przeliczając to na zasięg wygląda to tak (LEGENDA: niebieski - 131pix i więcej, czerwony mniej niż 131 pixeli aż do minimum 66 pixeli)

Jak widzisz, nie ma sensu bawić się w VGA, to jest dobre do małych pomieszczeń a nie na hale.

VGA
    1.3Mpix

Moja propozycja wygląda więc tak:
    Przemyśl raz jeszcze to WiFi, czy nie lepiej dać na ścianę z kamerami 1, 3 i 4 mały switch PoE np. Cisco SD208 podpiąć do niego te 3 kamery. Następnie jednym kablem jedziemy aż pod rejestrator (jest mniej niż 100metrów więc problemu nie widzę). Masz załatwione niezawodne medium, nie będzie zakłóceń i kamery mogą być PoE.
    Drugi switch na ścianę z rejestratorem i sprawa załatwiona.

Patrząc dalej, kamery wymieniłbym na AVN362
    1.3Mpixel, 56 diod podczerwieni, obudowa z normą IP66, kamera ma na prawdę dobry obraz i niską cenę - 1053 zł na ceneo, oczywiście u dystrybutora taniej (czytaj: "pytaj mnie na priv" ;))

Zasięg widzenia tej kamery przy jej maksymalnym kącie widzenia:
    Projekt monitoringu bezprzewodowego, rejestrator sieciowy, kamery ip Projekt monitoringu bezprzewodowego, rejestrator sieciowy, kamery ip

Ewentualnie w miejscach gdzie sądzisz że nie potrzeba jakości 1.3Mpixel, zastosuj kamerę AVN252 - odpowiednik ale w D1 - cena 609,39 zł brutto na ceneo.

Rejestrator - soft do AVTecha jest darmowy więc najtaniej wyjdzie mały serwer. Polecam desktopy, wymagania nie są duże:
    ‧2.4 GHz
    ‧AGP graphics card, Direct Draw, 64MB RAM
    ‧Windows 7, Windows Vista, XP, Windows 2000 Server, ME, 98, DirectX 9.0 or later
    Więc nawet w komputroniku można kupić za tysiaka brutto.

Tak bym to widział :) proszę o krytykę. Pytania o dostępność, wsparcie techniczne i ceny na PW.
    zaper13
    Level 11  
    Dziękuje za rozjaśnienie pewnych spraw. Robię ten monitoring dla siebie i sam, więc jak coś pójdzie nie tak będę mógł sobie sam pluć w brodę, że nie dałem tego zrobić porządnie.
    Na samym początku oglądałem kamery radiowe jakieś chińskie 906T ale jakość obrazu była naprawdę marna. Potem zacząłem oglądać inne kamery na VGA i MPX i wyglądało jak dla mnie już dobrze.

W załączniku są dwa rysunki, ale ten drugi jest poprawny? Czy to są rysunki dla kamer VGA i Mpx.

Głównie chciałem użyć 3 różnych kamer:
    Wl-350HD 1.3mpx
    Wl-2600Cam VGA, PTZ
    OD-325HD 1.3mpx
    Dwie pierwsze mają Wifi oraz anteny zewnętrze, więc nie było by problemu z zamontowaniem mocniejszych anten. Ostatnia to kamera Poe. Z wymienionych przeze mnie kamer tylko jedna ma wbudowane wifi reszta ma zewnętrzne wifi.

Według moich przemyśleń numery 1,3,4,6 miały być VGA (Wl-2600Cam), numer 2,5 miał być (OD-325HD 1.3mpx, Wl-350HD 1.3mpx). Z racji, że jest 6 kamer a jakaś osoba przechodząca przez hale będzie wykryta prze kilka kamer, więc rozpoznanie jej będzie możliwe jak by, co.

Twoje rozwiązanie jest ciekawe, ale od początku chciałem uniknąć ciągnięcia kabli jest to dla mnie trochę kłopotliwe, bo do ścian jest przystawione wiele rzeczy i co chwile brane i stawiane inne wózkiem widłowych, więc jest duże prawdopodobieństwo, że kiedyś za te kable się pociągnie widłami lub towarem. Już nie raz okno poszło lub ściana się wgniotła. Dodam, że robie w branży recyklingowej i tam nikt nie patrzy na to, że trzeba delikatnie do niektórych rzeczy podejść 

Jakość rozwiązanie bezprzewodowe bardziej do mnie przemawia, ale może bardzo się mylę.
    W twoim rozwiązaniu jest jedne minus desktop, który zużywa jak by nie patrzeć sporo prądu i dużo wygodniejszy jest rejestrator ma mniejsze zużycie prądu. Różnica w skali roku robi się 2 tysiące na korzyść rejestratora. Pozwolę, że poniżej rozpisze to:
    Rejestrator, który bym wybrał pobrałby 60Wat na godzinę, Desktop ma minimum 400W na godzinę. Różnica wynosi 340W*24H=8160W = 8,16kW
    W miesiącu robi się już 8160W*30dni=244800=244,8kW
    A teraz stawka za 1kW wynosi u mnie za prąd i przesył: 0,66zł
    To daje na dzień 5,4zł, na miesiąc to już 161,5zl, a na rok daje to już 1935zł
    A do tego desktop zajmuje znacznie więcej miejsca, więc wolałbym już dopłacić pieniądze do jakieś rejestratora.

Może na końcu powiem, po co montuje ten monitoring, ponieważ chce mieć ogólny podgląd na to, co się dzieje w środku. Ostatnio miałem sytuacje, że podczas pracy pili pracownicy i narobili dużo strat. Czy taki monitoring, jaki ja proponuje lub Korgoth na jego podstawie będę mógł go dać, jako dowód do sądu? A sąd ten dowód przyjmie? Bo czytałem, że aby przyjął, jako dowód z kamer muszą spełniać, jakie wymogi lini TVL. Czy może ktoś się w tym orientuje?
    rokycky
    Level 23  
    masz racje, bardzo sie mylisz...
    zaper13
    Level 11  
    W czym się mylę w ogólnym zastosowaniu monitoringu i kamer na Wifi?
    W temacie jestem zielony więc pytam i czekam na krytykę.

Chodzi o zasięg Wifi czy o stabilność takiego zestawu?
  • Helpful post
    Olexy71
    Level 20  
    Głównie stabilność i bezpieczeństwo. Łatwiej się można do tego dostać z zewnątrz.
    zaper13
    Level 11  
    Z bezpieczeństwem się zgadzam jak najbardziej. Dla osoby, co się zna nie będzie problemu, aby włamać się do sieci bezprzewodowej.
    Co do stabilności owszem będzie mniejsze niż kablowe, ale na pewno nie tak, że co chwilę będzie się wieszać wówczas kamery z Wifi można by wyrzucić do kosza. Ale doradzono mi, aby nie łączył się monitoring bezpośrednio z routerem, który posiada Internet z tego względu, że inne laptopy i komputery mogą znacznie pogorszyć stabilność.
    Dlatego monitoring należałoby połączyć osobnym routerem a ten dopiero połączyć routerem, który ma Internet. Na to nie zwróciłem uwagi, ale w schematach i rysunkach producenci pokazują, aby tak zrobić. Dlatego kupiłbym do tego lepszy router Cisco WRV210 Wireless-G lub Cisco RV120W-E-G5). Wówczas stabilność pracy była by już na dobrym poziomie.
    zaper13
    Level 11  
    Pozwolę podzielić się tym, co udało mi się zrobić i jak to działa do dnia dzisiejszego. Może to przyda się to komuś w przyszłości. Monitoring działa od 4 miesięcy. Nie jestem instalatorem, zwykłym szarakiem, który na własną rękę stworzył monitoring na hali produkcyjnej.

Może zacznijmy od kamer. Posiadam 6 kamer:
    -Vivotek ip8332 (1,3Mpx, IR)
    -2x Airlive od-325HD (1,3Mpx, IR)
    -Airlive Wl-350HD (1,3Mpx)
    -Airlive Wl-2600 (VGA, IR, PTZ)
    -Vivotek PZ-7131 (VGA, PTZ, zoom optyczny)
    Kamery mają ustawione wszystkie 10fps, jakość 80%. Bitrate na kamerach VGA za dnia wynosi 1Mbps, w nocy w trybie IR 0,3Mbps. Kamery 1.3Mpx za dnia wynosi 1-4Mbps w nocy w trybie IR 0,5Mbps.
    Kamery dwie są połączone drogą kablowa. Pozostałe są połączone za pomocą WiFi. Te, które nie miały wbudowanego Wifi połączyłem routerem Airlive N.MINI w trybie Klient. Muszę dodać, że ten mini router jest super. Posiada mnóstwo funkcji i chodzi super stabilnie. W trybie klient router jest „niewidzialny” a łączymy się bezpośrednio z kamerą nie trzeba żadnych portów udostępniać itp., Dlatego uważam, że urządzenie jest bardzo dobre.
    Jeśli chodzi o stabilność WiFi, o której mi wszyscy mówili, że będzie kiepska muszę powiedzieć, że jest bardzo dobra. Zdarzyło się 3 razy, że kamerę Wl-2600 rozłączyło z tego powodu, że maszyna na produkcji dostała dużego obciążenia i ją wyłączyło (maszyna mam moc 230kW) i aż światła przygasły wtedy.
    Ogólnie sygnał w najdalszym miejscu na hali wynosi 65%. Suwnica nie robi żadnych zakłóceń. Reszta kamer na Wifi do dnia dzisiejszego ani razu się nie zawiesiła. Więc da się to zrobić stabilnie na Wifi. Problem z tamtą kamerą jest rozwiązany opiszę go poniżej.

Rejestrator Airlive NVR8 obsługuje 8 kamer. Rejestrator ma dwa dyski 1.5TB łącznie 3TB, co daje mi około 60 dni zapisu ciągłego ( producent podaje, że obsługuje 2TB :) ) Dodatkowo rejestrator ma tylko procesor 500Mhz. A bez problemu podczas testów 4 kamer 1.3 Mpx i 2 kamer VGA przy pełnych 30fps i bez kompresji nagrywał i odtwarzał stabilnie :) Dodatkowo producent podaje, że nie obsługuje kamery Vivotek IP8332 a mi się udało podłączyć i wszystko działa bez problemu. Rejestrator jest prosty w obsłudze i posiada wszystko, co potrzebne jest do monitoringu. Nigdy się nie zawiesił. Aktualnie będę zamieniać kamerę VGA na kamery 2Mpx Airlive WN-2600HD.

Posiadam 2 routery airlive. Air3G mam podłączony Internet bezprzewodowy z Ery, co daje mi możliwość podglądu wszędzie. Prędkości pobierania 4Mbps, wysyłanie 1-2Mbps. Internet zawiesił się 4 razy z powodu silnych burz na przełomie czerwca i lipca. Drugi router Air.Duo do niego są podłączone kamery, rejestrator i łączy się za pomocą Wifi z kamerami. Bardzo dobry router ani razu się nie zawiesił. Air3G nie zawiesił się też ani razu tylko Internet rozłączyło, ale sam router działał. Kamery podczas podglądu mają od 5-10fps na sekundę. Podczas poglądu 4 kamer mam, 1fps co sekundę lub co drugą sekundę.

Dodatki:
    - 4 promienniki IR podczerwieni o dystansie 40metrów.
    - anteny do Wifi 5dbi
    -antena do modemu 3G z Ery
    - UPSy

Może kilka słów o UPS Mustek 1200Wat. Do UPS są podłączone 2 routery, rejestrator NVR, 2 kamery, 2 promienniki podczerwieni (Dodam że wszystkie te urządzenia znajdują się mało profesjonalnym miejscu bo w metalowej skrzyni która przyspawana jest do słupa). Warto zainstalować w UPSa podam przykład z życia który się już mi przydarzył na tym monitoringu. Podczas awarii prądu, gdy wysiadło zasilanie i nim przełączyli na drugie zasilanie minęło przeszło 1 godzina. UPS podtrzymał ten cały zestaw. A ja byłem w stanie pokierować pracowników bo stało się o godzinie 21:30. Wówczas zapadła ciemność w całej hali. Ale dzięki kamerą z IR instruowałem pracowników gdzie mają iść aby włączyć sobie wózek widłowy i światła w nim aby coś widzieli :) Problem z kamerą na Wifi która się rozłączała rozwiązałem zakupem małego UPS-a też firmy Mustek. Teraz w gdy zasilanie padanie 4 kamery ciągle mają zasilanie.

To może na tyle wielkim skrócie. Póki co jestem bardzo zadowolony z monitoringu który sam zmontowałem. Koszt całkowity do dziś to około 9 tysięcy. Jeszcze chce zainstalować 2 czujniki ruchu, wymienić jedną kamerę i będzie gotowy. Więc wyjdzie wszystko 10tys. Nie wiem ile by to wyszło u instalatorów, ale jest tego jeden plus bo wiem co robić jak coś nagle przestało by działać, i teraz na przyszłość jak będę modernizować, albo kupować nowy monitoring to wiem na co zwrócić uwagę i jak się do tego zabrać.