Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płytka pod Atmega8 - prośba o sprawdzenie i uwagi

Elektronik_Kraków 14 Apr 2011 22:25 2894 9
Altium Designer Computer Controls
    Elektronik_Kraków
    Level 13  
    Witam
    Chciałem zaprojektować płytkę pod sterownik RGB z książki Pana Wołgajewa. Oczywiście trochę dodałem do niej elementów, żeby była bardziej uniwersalna.
    Niestety jak widać poniżej w Eagle idzie mi nie najlepiej.

Oprócz tego mam problem z koszykiem na baterie CR2032 do podtrzymania zegara PCF, chciałbym użyć takiego
    ale nie znalazłem do niego biblioteki.

Można prosić kilka wskazówek odnośnie projektowania płytek pod AVR ?

Inny problem to metalizacja ( jako, że płytka dwustronna, żeby było łatwiej ), chce zamówić te płytki na www.prototypy.com, a tam sugerują, żeby przy metalizacji otworów zwiększyć ich średnicę. Ścieżki umiem ręcznie pogrubić, ale otwory już nie za bardzo.
  • Altium Designer Computer Controls
    tadzik85
    Level 38  
    Otworów nie trzeba powiększać robią to we własnym zakresie. Jedyne co musisz to sprawdzić poprawność otworów we własnych bibliotekach lub ściągniętych skądś.
    Biblioteka do tego koszyka jest na cadsofcie. Ale trzeba otwory powiększyć. Schemat wygląda OK, ale to straszny chaos. Płytka też warto popracować nad estetyką, bo nie tylko poprawność się liczy. I bardzo wąziutkie te ścieżki. Jak zlecasz płytkę sprawdź wielkość przelotek.
  • Altium Designer Computer Controls
    Elektronik_Kraków
    Level 13  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Ścieżki faktycznie wąskie ( no może poza tymi od masy przy złączach ARK ), czy da się je jakoś poszerzyć w miarę automatycznie - teraz robię to tak, że usuwam to co zrobił automat i prowadzę nową szerszą ścieżkę.
    Co do schematu to jest trochę zamieszania - trochę nie rozumiem tego, że jak umieszczam np. kondensator przy układzie ( "+" i "-" ) to przy ustawianiu elementów na płytce i tak kondensatory są jakoś "na około" podłączone do zasilania układu.

Chyba jednak poszukam kogoś, kto za jakąś nie za dużą kasę zaprojektuje tę płytkę ( i kilka innych ) wraz z plikami gerbera.

Pozdrawiam
    Piotr
    asembler
    Level 32  
    A tak nawiasem mówiąc to mabyć jedna płytka czy przygotowujesz wielkoseryjna produkcje, bo jak jena płytak to moze lepiej znalesc cos podobnego a resztę co jest niepodobne poprosik pajaka o pomoc.
    tadzik85
    Level 38  
    Nie szukaj zrób sam!!

Po 1 zapomnij o autorouterze.
    2. zmiana szerokości poprzez opcje change wight ...
    3. Nie pakuj elementów tak blisko siebie stosuj szyny i więcej symboli typu gnd i VCC. Schemat tak naprawdę nie musi być zwarty może zawierać kilka bloków dla który wspólne są np VCC i gnd jak np układ stabilizatora a przy nim wszystkie kondensatory filtrujące zasilanie. Rysuję się to gdzieś z boku.

4 po co elementy smd? spokojnie dało by rade zrobić do na THT i jednowastwową i możesz płytkę zrobić sam.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Odnośnie koszyczka na baterie to wpisz B2430UNI ja miałem bardzo podobny koszyczek - pasował.

Kolega tadzik85 dobrze mówi, pożegnaj się z autorouterem i zrób płytę jednostronną. Jeżeli już chcesz zamawiać płytkę, ograniczy to dodatkowe koszty i zmartwienie z rozmiarem otworów, bo przy płytkach jednostronnych nie praktykuje się metalizacji.

Unikaj na płytkach ścieżek prowadzonych pod kontem prostym. Płytki wyglądają lepiej, a przy ręcznym wytrawianiu minimalizują prawdopodobieństwo podżarcia.

Użyj poligonu masowego (ułatwi ci układanie ścieżek - nie będziesz musiał łączyć wszystkich mas) co i jak znajdziesz na forum.

Pozdrawiam
    Elektronik_Kraków
    Level 13  
    Dziękuję za porady - odnośnie koszyczka również. Jeszcze pytanie odnośnie ustawiania elementów. Czy układać je stopniowo i od razu łączyć ręcznie, biorąc pod uwagę wspólne linie.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Najlepiej ułożyć wszystkie elementy, tak aby te żółte linie pomocnicze były jak najkrótsze i aby wszystko dało się łatwo połączyć. Następnie łączymy elementy i jeżeli coś nam koliduje, lub przeszkadza, poprawiamy to. Zawsze tak robię, a i najważniejsze jest to... żeby na płytkę poświęcić trochę czasu bo coś człowieka trafia jak już podczas lutowania jest zwarcie nie do usunięcia.
    tadzik85
    Level 38  
    To jak je ustawiać cóż to zawsze robi się na czuja. Najpierw np łącze wyświetlacza LCD czy klawiatury to zawsze biegnie gdzie do krawędzi płytki i jako tako masz wstęp. Potem np ustawiasz sobie wszystko z szyny I2C. Zanim ustawisz dobrze jest sobie przegrupować elementy względem aplikacji konkretnego układu czy konkretnej szyny
    m.bartczak
    Level 16  
    Tak jak kolega tadzik85 proponuje - podziel schemat na moduły, zdziwisz się ile z nich wykorzystasz w następnych projektach.

Ja z Twojej płytki na pewno wyodrębniłbym:

1) moduł zasilający,
    2) CPU z oscylatorem, RESET-em, wyjściem na programator oraz wyprowadzeniem portów na szyny.
    3) Moduł zegara
    4) Resztę modułów funkcjonalnych

Elementy 1-3 na pewno wykorzystasz w innych projektach, ja zrobiłem sobie zestaw 'klocków' z których szybko mogę złożyć bardziej skomplikowane płytki bez dłubania wciąż w tych samych schematach.

Dodatkowo - podczas robienia płytki ja osobiście staram się układać wszystko modułami jeśli to tylko jest możliwe. Mam też gotowe układy modułów lub nawet całych ich grup np.:

1) "Moduł zasilający + atmega8 na wbudowanym zegarze z wyjściem programatora na SMD jednostronnym"
    2) "atmega8 z zewnętrznym zegarem, wyjściem programatora na SMD przy najmniejszej powierzchni, wyjście szyn dookoła CPU"
    itd.

Zainwestuj chwilkę czasu na zrobienie własnej biblioteki schematów, potem Ci to oszczędzi mnóstwo roboty oraz siwych włosów przy testowaniu płytek :)

Autorouter można użyć, ale sporadycznie i do prostych rzeczy, zawsze patrząc mu na łapska.