Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 5530 Express Music. Resetuje się

geryon 15 Apr 2011 21:04 4658 24
    geryon
    Level 17  
    Witam posiadam nokię 5530 XM , telefon sam się resetuje co jakiś czas. Restarty nie są cykliczne czasami jest to 5 minut czasami godzina, ale resetuje się często.

Telefon nie był narażony na żadne czynniki typu woda lub "podłoga".
    Został zaktualizowany soft programem Nokia PC Suit. Czekam na kabelek do boxa aby zapodać mu nowy flash.

Pytanie do Was Panie i Panowie, co jeszcze można próbować z takim przypadkiem?
    geryon
    Level 17  
    Niestety według instrukcji po wybraniu pliku muszę kliknąć REFRUBISH niestety wyświetla mi się taki błąd
    Nokia 5530 Express Music. Resetuje się

Flasha pobierałem ze strony blue-nokia, wersję jaką pobrałem to
    5530XM (RM-504) Major 32.0.007 v7 (EURO). Próbowałem przenosić cały folder z zainstalowanymi plikami w rózne miejsca nie pomogło. Próbowałem również odpalać to na WIN XP również wyskakuje podobny błąd.

Gdy ominąłem opcję Refrubish a wziąłem odrazu Update Software to się niby udało przeszło do 100% itp itd jednak nie pomogło to w mojej usterce.

Proszę o ponowną pomoc.

Dodam jeszcze ze załączony obrazek jest z windowsa 7, natomiast na win xp wyskakuje taki błąd Nokia 5530 Express Music. Resetuje się
    Pocieszny
    Level 38  
    Klikasz Options i usuwasz z listy to co jest na czerwono. Potem klikasz Refirbish i powinno działać.
    geryon
    Level 17  
    w ten sposób się udało i po kliknięciu Refirbish to wszystko czy coś jeszcze należy zrobić?

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

Niestety usterka nadal występuje. Telefon potrafi się zresetować.
    zeezoo
    Level 26  
    Mialem podobny problem z 5530. Resetowala sie natychmiast po rozpoczeciu polaczenia niezaleznie od tego czy bylo to odebrane czy wykonane polaczenie.

Pomoglo wgranie softu. Niestety musialem flashowac z 3-4 razy i przestala sie resetowac. Sprobuj jeszcze zrobic full format pamieci telefonu. Czasem factory reset nie pomaga :)

zeezoo
    geryon
    Level 17  
    a czy może ktośsprawdzić czy aby na pewno dobrze to robię? Wyżej napisałem plik który pobrałem mam nadzieję że to jest najnowszy plik. Nastepnie hard reset można zrobić kodem o czymśtakim mówisz czy o czym dokładnie? Flashowalem już go ze 3-4 razy nie wiem czy to nie jakaś sprawa grubsza czyli elektronika. Myślałem nad wygrzaniem flasha?
    zeezoo
    Level 26  
    Sprobuj programem navifirm sciagnac najnowszy soft i wtedy wgrac. Chyba 5x.xx jest nowy. Nie pamietam dokladnie. Nie masz zadnego klucza do flashowania? MX,Fenix etc?
    geryon
    Level 17  
    Nien ie posiadam żadnego klucza, jesli chodzi o software to jestem mozna powiedizec na stopniu podstawowym. Lepiej radze sobie w sprawach elektronicznych. Świat Software dopiero poznaje:)
    internick
    Level 35  
    Czy ten telefon nie jest czasami w sieci PLUS GSM? Kiedyś pamiętam, że często przy próbie połączenia telefon rozłączał rozmowę i dziwnie się zachowywał. Pomagało wtedy wpisanie szybkiego kodu *101*11*99#.
    geryon
    Level 17  
    W tej chwili telefon ma ściągniętego simlocka a generalnie nie wiem w jakiej był sieci możliwe że to był PLUS.

Skoro mówicie, że soft wgrywam dobry nowy i robię to już z 4 raz to czy jest jeszcze jakiś sposób? Pierwszy raz mam taki telefon nie znam go jeszcze wolałbym poradzić się kogoś kto grzebał w nim.
    olsson
    Level 12  
    Jezeli wgrałes soft i dalej to samo, to po co sie bawisz w softy. jezeli nie pomaga rozbierz tel i zobacz czy nie jest zawilgocona,lub czy jakis układ nie jest oderwany, albo ukruszony.
    geryon
    Level 17  
    Tak też zrobiłem niestety wszystko jest idealnie czyste bez żadnych ukruszeń pęknięć itp itd. Flash i Procek czy to są te dwa duże układy obok siebie ?
    geryon
    Level 17  
    jeszcze nie ale własnie powoli sie zabieram do tego.
    olsson
    Level 12  
    to wygrzej i daj znac, mysle ze powinno pomóc.
    geryon
    Level 17  
    Czy warto je grzac tylko od góry boje się aby nie zwalić płyty. Nie posiadam jeszcze podrzewacza...
    olsson
    Level 12  
    czasami trzeba. a czy wyłacza sie przy rozmowach? lub jak ktos do ciebie dzwoni?
    geryon
    Level 17  
    Różnie to bywa , czasami mogę rozmawiac normalnie czasami przy przyjściu sms-a czasami jak gram, są chwile że sam z siebie się resetuje.
    Pocieszny
    Level 38  
    Sprawdź jeszcze czy telefon restartuje się bez górnej tasiemki (tej na której jest czujnik zbliżeniowy i głośniczek). Czasem zwiera się ona z ekranem na płycie, ale w tym wypadki dzieje się tak tylko przy połączeniach.
    kendzierz1
    Level 19  
    Jeżeli wyłącza się przy połączeniach i sms-ach to na pewno trzeba podkleić taśmę na mały ekran miedzy włącznikiem a koszykiem kamery i żadne wgrywanie softu nie pomoże
    geryon
    Level 17  
    To też próbowałem zaklejać wyjmować chyba wszystkie znane sposoby które znalazłem na forum próbowałem. Dzisiaj zabieram się za przelutowanie flasha i procka.
    geryon
    Level 17  
    Powracam do próby naprawy tego telefonu. Tylko brakuje mi już sił i wiedzy na niego. Czy ktoś miał podobny problem jak ja i nic nie pomagało?