Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PHP/HTML] Lista rozwijana

Adalberd 15 Kwi 2011 21:36 3379 4
  • #1 15 Kwi 2011 21:36
    Adalberd
    Poziom 13  

    Witajcie,

    Zroiłem listę rozwijaną pobierającą dane z bazy, lista działa. Natomiast chce żeby po wybraniu auta z listy drukował mi "wybraleś...." zrobilem if-a ale nie wiem jak go uaktywnić mhm dobrze kombinuje?


    Kod: php-brief
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 4
  • #2 15 Kwi 2011 23:19
    marcinj12
    Poziom 40  

    W samym PHPie tego nie zrobisz, zmiana na stronie po jej załadowaniu musi się odbyć po stronie użytkownika. Możesz do tego wykorzystać Javascript albo bibliotekę jQuery.

    Generalnie musisz do selecta podpiąć zdarzenie onChange, które wywoła skrypt modyfikujący tekst. Najpierw spróbuj sobie ze zwykłym wyświetleniem za pomocą alert(), jak Ci się uda, to pokombinuj np. połączeniem getElementById i InnerHTML do zmiany tekstu na stronie.
    Tutaj masz mniej więcej pokazane jak to zrobić - listing na dole).

    0
  • #3 16 Kwi 2011 00:47
    Adalberd
    Poziom 13  

    Generalnie chodzi mi o to, żeby wyświetlić samochody z bazy, edytować je oraz usuwać.
    W takim razie zrezygnuje z listy rozwieszanej i wydrukuje widok do tabelki.

    0
  • #4 16 Kwi 2011 11:21
    marcinj12
    Poziom 40  

    Jeżeli chcesz stworzyć listę rozwijalną, z której wybierzesz samochód do usunięcia, to dobrze kombinujesz - robisz listę z value=id rekordu, tylko pytanie co wyświetlić użytkownikowi, żeby jednoznacznie zidentyfikować rekord. Jak lista zrobi się długa, będzie raczej mało czytelna i trudna w nawigowaniu.

    Ale też możesz zamiast listy wyświetlić wynik do tabli i np. w ostatniej kolumnie dla każdego wiersza wstawić przycisk/obrazek/link modyfikowania i usuwania. Kliknięcie na nim wywołuje kod/stronę php z id jako parametrem do usunięcia lub zmodyfikowania. Takie rozwiązanie widać często np. koszykach w sklepach internetowych.

    0
  • #5 16 Kwi 2011 12:27
    Adalberd
    Poziom 13  

    Dokładnie tak chyba z robię, wyświetlę wynik do tabeli, i obok przycisk modyfikuj/usuń.

    0