Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xperia X8 i router SWEEX -połączenie przez wifi

wys0ki 17 Apr 2011 12:47 5811 19
    wys0ki
    Level 13  
    Witam!
    Od niedawna mam Xperie X8 i chcę połączyć się za pomocą routera i Wifi z internetem. Niestety jest problem. Na komórce znajduje mi dostępne odbiorniki. Wchodzę do swojego routera,wpisuję hasło i połącz. Jednak po tych czynnościach nic się nie dzieje, a w miejscu gdzie jest Wi-Fi jest albo Łączenie albo Rozłączony. Nigdy nie było jeszcze Połączony albo nie pokazała się ikonka mówiąca o działaniu Wifi. Nie wiem co zrobić aby mieć połączenie. Dodam, że mam router: SWEEX LW050v2 . Bardzo proszę o szybką podpowiedź ...
    uzbek86
    Level 16  
    Z innymi routerami Ci się łączy? Zrób na routerze na chwile sieć niezabezpieczoną i zobacz czy się połączy.
    wys0ki
    Level 13  
    Nie wiem czy z innymi się łączy. Próbowałem na razie tylko z tym jednym. A jak zrobić tą niezabezpieczoną? Tzn., że bez hasła? Ja hasło znam ale nie chce się połączyć. Może trzeba jakoś do tego routera dodać urządzenie (komórkę) no ale jak to się robi aby mnie widziało.?
    val75
    Level 12  
    Witam

Zobacz, czy na routerze, masz włączone filtrowanie mac, jeżeli tak to dopisz adres mac swojego telefonu, lub wyłącz to filtrowanie (tylko do sprawdzenia, czy telefon się połączy ;-)).
    Analogicznie sprawdź jakie szyfrowanie jest włączone WEP, WPA, WPA2 wyłącz i spróbuj się połączyć bez tych zabezpieczeń (tylko do sprawdzenia, czy telefon się połączy!-)).

Pozdrowienia

ps. hasło najlepiej przekopiuj z pliku tekstowego, ale zobacz, czy na przykład nie skopiowałeś dodatkowej spacji.
    wys0ki
    Level 13  
    Fajne podpowiedzi ale może mógłby ktoś mnie nakierować jak to sprawdzić itp. itd.? Gdzie wejść, co klikać itp.?
    Dodam, że laptop łączy się bez żadnych przeszkód.
    uzbek86
    Level 16  
    Jaki masz system operacyjny na komputerze (Windws XP, Vista, 7 czy jeszcze coś innego)? Musisz z komputera odczytać informację o połączeniu sieciowym. Jak to jest windows to zrób tak START->uruchom->cmd->ipconfig /all

Wyświetlą się informację o połączeniach sieciowych, Ciebie interesuję "brama domyślna". Adres który tam będzie wpisujesz do przeglądarki internetowej (do pasku adresu) klikasz ENTER i logujesz się na router (login i hasło).
    Później w odpowiednich zakładkach będziesz miał ustawienia odnośnie sieci bezprzewodowych (WLAN) tam będzie możliwość zmianu/usunięcia hasła do sieci bezprzewodowej i prawdopodobnie też ustawienie informujące ile urządzeń może się łączyć z tym routerem (jak będziesz miał problemy podaj markę i model routera).
    fabek21
    Level 10  
    W Xperie X8 wchodzisz w USTAWIENIA następnie w menu "Informacje o telefonie" następnie znowu "Informacje o telefonie" i zjeżdżasz na sam dół listy gdzie masz pole "Adres MAC karty WiFi"... myślę że o ten adres fizyczny telefonu Ci chodzi ;)
    Ten adres MAC musisz dodać do ustawień Twojego routera, czyli do urządzeń które dzięki temu router'owi będą mogły uzyskać dostęp do sieci WiFi. Wszystkie urządzenia które nie są dodane do listy filtrowania nie uzyskają połączenia. Gdzieś w poleceniu Filter powinno to być.
    wys0ki
    Level 13  
    Jest jakaś możliwość przypomnienia danych? Nie pamiętam ani loginu ani hasła :((
    fabek21
    Level 10  
    Najlepiej reset routera do ustawień fabrycznych. Powinien być na nim taki malutki przycisk "reset" który wciska się za pomocą np. długopisu. Trzeba go przytrzymać 5-10 sek. Jak już to zrobisz ustawienia fabryczne zostają przywrócone, domyślny login i hasło powinieneś mieć napisane w instrukcji. Za ich pomocą się wtedy logujesz i zmieniasz ustawienia. Nie wiem jakiej firmy masz router ale np. w Dlink jest to login: admin pass: "puste pole", w Pentagramie np: login: admin pass: admin. Nie wiem jak w innych. Jeśli nie masz instrukcji to poszukaj w necie. Gdzieś powinno być defaultowe hasło.
    wys0ki
    Level 13  
    Pisałem, że mam SWEEXa, a domyślne loginy i hasła wiem jakie są ale nie wchodzą mi. Może to jest wina komórki? Może to coś z nią nie tak. Nie wiem czy to ma jakiekolwiek powiązanie ale Bluetooth także mi nie chodzi. Tzn., w części. Odbierać mogę zaś wysyłać już nie mogę bo jakieś błędy wyskakują z połączeniem. Pomózcie ... :D
    poziom79
    Level 10  
    Witam,

Mam taki sam problem, przy czym:
    -nie mam filtrowania po MAC
    -problem występuje też przy łączeniu się z innymi routerami
    -...dzieje się tak od ostatniego upgrade'u na android 2.1.

Ktoś ma jakieś pomysły :(?

Pozdrawiam
    uzbek86
    Level 16  
    wys0ki -> po zresetowaniu ustawień routera, logujesz się na niego z poziomu komputera.

poziom79 -> przywrócenie ustawień fabrycznych (wiąże się to z usunięciem dotychczasowych programów co masz na tel.). Pomoc HTC tak przynajmniej tak radzi (tzn. mi poradziła i później tel działał).
    wys0ki
    Level 13  
    Mam podłączonego laptopa pod ten router no i nie wiem czy reset nie zwali czegoś w laptopie. Nie ma jakiejś innej drogi? Potrzebne tylko te hasło z loginem no i później by się dodało ten MAC. Kurcze ...
    uzbek86
    Level 16  
    Jak nie pamiętasz danych do zalogowania się do routera to nie ma innej możliwości tylko reset routera. W kompie nic nie zwalisz. Poprzez reset przywracasz router do ustawień fabrycznych.
    wys0ki
    Level 13  
    Do ustawień fabrycznych, a więc oprócz loginu i hasła co się jeszcze zmieni?
    Dodam, że nie mogę także podłączyc się w szkole w otwartej sieci Wifi. Tam wyskakuje Łączenie, jakieś łączenie z adresem coś tam coś tam ale nie łączy. Mam 2kumpli, którzy maja ten sam telefon i nic nie musieli ustawiać, od razu im Wifi łapało. Co jest?
    uzbek86
    Level 16  
    Zmieni się wszystko, ustawienia łączenia się z internetem, ustawienia sieci lokalnej, ustawienia WIFI.
    Jak z siecią otwartą w szkole Ci się nie łączy to nie resetuj routera.
    Możesz spróbować przywrócić ustawienia w samym telefonie (skutki takie jak z routerem, usunięcie wszystkich danych i programów co masz zainstalowane).
    wys0ki
    Level 13  
    Ale co mam zrobić. Przywrócić fabryczne ustawienia w komórce? Myslicie że pomoże? Jeszcze jak by ktoś mógł nakierować gdzie to jest ...
    wys0ki
    Level 13  
    Przywróciłem ustawienia fabryczne na komórce i dalej jest tak jak było. ... ?!
    Może zajechać zapytać się w sklepie/serwisie ?
    uzbek86
    Level 16  
    Jeśli nadal nie łączy się z otwartymi sieciami (np. ta w szkole) to idź do sklepu gdzie tel. kupiłeś (niech koleś sprawdzi).
    wys0ki
    Level 13  
    No chyba tak zrobię. Wyskakuje Łączenie ... i Rozłączony. No dobra zobaczy się ...