Witam!
Chciałbym zwrócić się do was o pomoc. Jestem uczniem 3gimnazjum i mam problem z wyborem profilu w technikum.
Wiec tak jestem dość dobrym uczniem średnia 4.9 i chce iść do ZSEL we Włocławku i waham się miedzy dwoma profilami.
- tech. Informatyk
- tech. Elektryk
Wiec pytanie do was, który zawód jest przyszłościowy. W którym będzie można po prostu zbijać "kasiorę". Podobno Informatyk zarabia więcej ale w tym trzeba być naprawdę dobry i ludzi z tym zawodzie jest bardzo dużo. Patrząc na inne szkoły to największe klasy są informatyków po ok. 90osob, a elektryków podobno brakuje w Polsce. Na dniach otwartych prof. tam uczący przekonywali do elektryka. I teraz sam nie wiem. Doradźcie coś to możne w tedy będę miał większe obeznanie w tym wszystkim i łatwiej podejmę jakąś decyzje.
Więc Informatyk czy Elektryk?
Wasze wypowiedzi pomogą mi bardzo mocno i z góry dziękuje.
Chciałbym zwrócić się do was o pomoc. Jestem uczniem 3gimnazjum i mam problem z wyborem profilu w technikum.
Wiec tak jestem dość dobrym uczniem średnia 4.9 i chce iść do ZSEL we Włocławku i waham się miedzy dwoma profilami.
- tech. Informatyk
Code:
Technik informatyk
Uczniowie podejmujący naukę w tym zawodzie zdobywają umiejętności związane z obsługą, budową oraz działaniem komputerów i systemów informatycznych oraz poznają najważniejsze systemy operacyjne: Windows, DOS i Linux. Uczą się konfigurować i zarządzać systemami komputerowymi, zarządzać kontami użytkowników systemów, budować i uruchamiać sieci komputerowe, zabezpieczać sieci instalować serwery sieciowe. Poznają języki programowania, takie jak Pascal, C/C++, Delphi i Visual Basic oraz uczą się wykorzystywać elementy algorytmiki do tworzenia własnych programów strukturalnych i obiektowych. W zakresie usług internetowych poznają techniki umieszczania informacji w sieci, instalacji serwerów www, obsługi programów sieciowych oraz stosowania takich narzędzi jak HTML, PHP, JavaScript i CSS. Uczniowie poznają także podstawy tworzenia baz danych i zarządzania nimi oraz przesyłania informacji bazodanowych w sieci.
Specjalizacja aplikacje internetowe, oraz planowane jest wprowadzenie nowej specjalizacji grafika komputerowa.
* szkoła współpracuje z lokalnymi przedsiębiorstwami z branży informatycznej.
- tech. Elektryk
Code:
Technik elektryk
Uczniowie kształcący się w tym zawodzie m.in. zapoznają się z projektowaniem i wykonywaniem instalacji elektrycznych mieszkaniowych i przemysłowych oraz projektowaniem oświetlenia elektrycznego, poznają też zasady ochrony przeciwporażeniowej. W ramach przedmiotów specjalistycznych poznają budowę i zasady działania urządzeń, maszyn i napędów elektrycznych oraz sprzętu AGD. Zdobywają również wiedzę z zakresu budowy i pracy systemów oraz sieci elektroenergetycznych, a także dotyczącą wytwarzania energii elektrycznej. Na zajęciach laboratoryjnych uczniowie zdobywają umiejętności związane z pomiarami i badaniami eksploatacyjnymi aparatów, urządzeń i maszyn elektrycznych oraz z montażem układów sterowania elektrycznego i instalacji oświetleniowych.
* szkoła współpracuje z lokalnymi przedsiębiorstwami z branży elektryczno - energetycznej
Wiec pytanie do was, który zawód jest przyszłościowy. W którym będzie można po prostu zbijać "kasiorę". Podobno Informatyk zarabia więcej ale w tym trzeba być naprawdę dobry i ludzi z tym zawodzie jest bardzo dużo. Patrząc na inne szkoły to największe klasy są informatyków po ok. 90osob, a elektryków podobno brakuje w Polsce. Na dniach otwartych prof. tam uczący przekonywali do elektryka. I teraz sam nie wiem. Doradźcie coś to możne w tedy będę miał większe obeznanie w tym wszystkim i łatwiej podejmę jakąś decyzje.
Więc Informatyk czy Elektryk?
Wasze wypowiedzi pomogą mi bardzo mocno i z góry dziękuje.