Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ADG 658/1 po włączeniu buczy, woda na spodzie zmywarki

John25 17 Kwi 2011 22:46 4046 4
  • #1 17 Kwi 2011 22:46
    John25
    Poziom 2  

    Witam,

    mam problem ze zmywarką Whirepool ADG 658/1. Problem pojawił się podczas kolejnego mycia naczyń. Wyglądało to jakby zywarka się zawiesiła podczas swojej pracy. Na programatorze nie przesuwały się kolejne etapy mycia naczyń nawet przez kilka godzin. W tym czasie zmywarka niby non stop działa, mięli wodę, itd, non stop ten sam odgłos.

    Jako że sprzęt jest już po gwarancji przyjechał do niej Pan złota rączka. Rozkręcił 4 śruby pod spodem, kazał podać miskę bo jak stwierdził ten model ma blokadę i w przypadku jeśli jakiś detergent spowoduje spienienie to ona ma blokadę (?) i przestaje myć zawieszając się. Pan spóścił wodę i blokada się wyłączyła. Zmywara zaczęła na nowo działać. Super...

    Po dwóch myciach :) problem powrócił. Jako, że teoretycznie wiedziałem co Pan złota rączka robił postanowiłem zajrzeć pod spód. Na dnie zmywarki (nie mówię o komorze tylko o samym spodzie) dużo wody :( Po wybraniu wody gąbką (nie wiem czy da się wybrać tą wodę inaczej) zmywarka znowu się odblokowywuje i może pracować ale tylko przez chwilę. Bo po kilku chwilach widać na dole jak przecieka woda jakby przy tym zbiorniku gdzie wsypuje się sól. Kilkanaście sekund i zmywarka znowu zablokowana z powodu wody na dnie :(

    Proszę o jakieś wskazówki co może być powodem usterki. Co można spwawdzić, czy warta jest naprawa itd... Z góry dziękuję za pomoc.

    0 4
  • #2 18 Kwi 2011 00:06
    movzx
    Poziom 39  

    Czego konkretnie oczekujesz? Że powiemy Ci: "rzeczywiście, woda nie powinna wyciekać spodem"?
    Daj zdjęcie miejsca wycieku to będzie można radzić jak to załatać, bo na razie nie bardzo jest o czym dyskutować.

    0
  • #3 18 Kwi 2011 10:31
    John25
    Poziom 2  

    Zamieszczam filmik (słabo widać). Wyciek jest jakby z nad zbiorniczka do którego wsypuje się sól. Woda leci po nim.

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Kwi 2011 22:17
    eeban
    Specjalista AGD

    w takim przypadku trzeba sprawdzić mocowanie pojemnika na sól

    jak nie dasz rady to naprzeciwko apteki pod orłem masz zakład naprawy agd :idea:

    a jak nie chcesz złotych rączek polecam na pw

    ps; wystrarczy już tego zalewania zmywarki bo spalisz pompę, albo ewentualne zwarcie zepsuje elektronikę i wtedy pozostanie kupno nowej :cry:

    0
  • #5 26 Kwi 2011 17:05
    John25
    Poziom 2  

    dzięki za pomoc eeban. Okazało się, że problemem było wygłuszenie tyłu zmywarki. Jest chyba nakładane natryskowo i przy samym zbiorniku na sól było go dosyć dużo. Dalej pewnie zawinił czynnik ludzki czyli monter w fabryce olał sprawę i dokręcił pojemnik tak jak się dało... wytrzymało 4 lata i puściło w końcu przy uszczelce.

    Pomogło rozebranie (odkręcenie pojemnika), usunięcie nadlanego wygłuszenia i złożenie z powrotem (uszczelka przez ten okres złego zamontowania troszkę się odkształciła ale daje radę - nic nie cieknie).

    0