Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nieprawidłowa praca programatora Brenner8 mini na usb

pawel_na_chwile 18 Apr 2011 10:01 3260 19
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Wczoraj walczyłem zacięcie żeby uruchomić ART2003, do zaprogramowania PIC18F2550 i udało się, dzisiaj rozpocząłem testy z programatorem opisywanym tu na forum i z danymi ze strony http://www.sprut.de/electronic/pic/projekte/brenner8/index.htm Sam programator zmontowałem podłączyłem, zainstalowały się bez problemu sterowniki, połączył się z programem, przetestowałem wyprowadzenia i nagle problem, otóż nie wiem dlaczego bez rozłączania kabla od usb po około 3 minutach pracy usłyszałem w głośnikach tak jakbym programator rozłączył po czym zerwało się połączenie, które po 5 sekundach powróciło i było znane din dong jak podłącza się coś do usb, po czym po około 10s znowu samo się rozłączyło i tak w kółko. Jak sam odłączę programator i podłączę dobrze pracuje około 3 min i cała historia się powtarza, co lepsze sprawdzałem na laptopie żony i stacjonarce i wszędzie to samo, nie wiem w czym problem, próbowałem wykorzystywać już wszystkie frimwery udostępnione przez autora i ciągle to samo, zmieniałem mikrokontrolery i nadal nic ciągle to samo, nawet jak odinstaluje się sterowniki i podłącza sam programator to system go wykrywa i szuka przez około 3 min sterowników po czym bez mojej ingerencji sam zaczyna znowu odłączać i podłączać programator, bo jak obserwuję w menagerze to raz się pojawia, potem znowu znika, ktoś jak czytałem na forum miał podobny problem, jednak nie opisał rozwiązania, od tamtej pory minęło już dość sporo czasu i może ktoś wie skąd taki objaw, oraz jak go usunąć, bo przez te 3 minuty programator działa ok, wykrywa procka, jak mam niezłe tempo to nawet zaprogramować dam radę, choć nie zawsze bo jak podłączam procka do programowania to czas prawidłowej pracy skraca się do około 1-2min
    Nagus
    Level 27  
    U mnie działa. Może masz coś źle polutowane i przerywa. Sprawdź.
    adam cs
    Level 14  
    A skonfigurowałeś przetwornicę w tym programatorze?
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Skonfigurowałem i mówię przez pierwsze około 3 minuty działa a potem od nowa problem to się wyłączy to załączy, wygląda to tak jakby się restartował sam mikrokontroler i to bardzo precyzyjnie dokładnie z zegarkiem w ręku co 5s, zastanawia mnie jak powinny być ustawione bity konfiguracyjne, co prawda przy wgrywaniu nic nie zmieniałem, ale może tam siedzi problem, zachowanie mikrokontrolera przypomina mi pracę tak jakby miał załączonego wathdoga
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Kolego Nagus, poszedłem za twoją radą i sprawdziłem cały układ elektryczny po raz kolejny, zarówno w kwestii połączeń jak również zwarć, czy są przejścia między ścieżkami, czy coś gdzieś się nie rozłącza, czy wszystkie elementy są sprawne i wszystko jest OK, dlatego zastanawiam się czy wszystko jest dobrze wgrane do mikrokontrolera, ja używałem do programowania programatora ART2003, i WinPic800, miałem na początku przygodę bo programator nie chciał mi działać, ale problem rozwiązałem i teraz programuje bez problemu, zarówno pokazuje że hardwer jest OK, jak również sam wykrywa mikrokontroler, weryfikacja i programowanie przebiega bez problemów, oprócz zaznaczania bitu LVP żeby zaprogramować w arcie procesor PIC18F2550, resztę pozostawiam bez zmian, ale zastanawiam się czy na pewno powinien być zaznaczony bit STVREN, nie wiem dokładnie co on ustawia ale coś z resetem, po drugie który program kolega wgrywał najpierw bootloadera a potem aktualizował program przez brennera, czy od razu właściwy kod tylko który bo są dwa z 13 w nazwie niby starszy i z 15 w nazwie wersja poprawiona, ja wgrywałem obydwa i zawsze ten sam problem, również przez bootloadera, którego najpierw wgrałem i potem przez brennera ładowałem właściwy kod źródłowy i też te same objawy, brak mi pomysłów do czego się doczepić, kwarc mam 20MHz, również mam pytanie do kolegi adama cs niby mam skonfigurowaną przetwornicę, i dziła mam 13,1V na Vpp, wiem że trzeba zawsze ją pilnować, ale czy jej konfiguracja może mieć jakieś znaczenie na samoczynne rozłączanie programatora i jego podłączanie, prosił bym o podpowiedź, tym bardziej że zauważyłem że wygląda to tak jakby coś w równiutkich odstępach czasu restartowało mikrokontroler, bo jak MCLR zwarłem do masy był dokładnie ten sam objaw, więc męczy mnie ten bit STVREN, do czego on jest, jak powinny wyglądać dla brenner8mini bity konfiguracyjne, może coś się zaznacza co nie powinno
    Nagus
    Level 27  
    Używaj krótszych zdań, proszę...

STVREN odpowiada za resetowanie przy przepełnieniu stosu.

Po uruchomieniu bootloadera układ działa dobrze jak mniemam?
    W PIC-ach wszystko jest w jednym HEX-ie, z konfiguracją włącznie. Soft do programowania często pozwala jednak na ręczną modyfikację konfiguracji, ale w tym przypadku nie powinno się tego robić.
    Ja mam wgrany jakiś prehistoryczny FW (chyba 10).

Spróbuj jeszcze kombinację: inny programowany układ, inna wersja usburn - jeżeli sprzęt jest sprawny to może być babol w obsłudze konkretnego układu (grupy układów).
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Przećwiczyłem jeszcze z ustawionym bitem STVREN, który jak wyczytałem odpowiada gdy jest ustawiony za restart mikrokontrolera gdy nastąpi przepełnienie stosu, ale to nic nie daje, wgrałem ostatecznie wgrałem plik z wsadem który jest w załączniku, wykonany przeze mnie programator, schemat plus płytka na stronie 99-100 w załączniku pdf z opisem, nie wiem co jest nie tak, ale układ nie działa jak powinien i koniec, wykrywa go połączy się i sam się rozłączy i to cyklicznie, zmierzyłem stoperem, 5s połączony, 5s rozłączony, ten sam objaw na różnych kompach, przy każdym z dostępnych wsadów i różnych kablach, połączenia ok, elementy sprawne, testowane na różnych mikrokontrolerach i ciągle to samo, urządzenie jest wykrywane, podziała około 3 min i zaczyna się cykl 5spracy 5s rozłączenia, instalują się sterowniki, w oprogramowaniu jak w ciągu 3min włączam znajduje programator i mikrokontrolery podłączone do niego, wiem że nie powinienem tego pisać, ale błagam bardzo potrzebuję i to szybko programator do PIC16F877A na usb bo com padł mi w stacjonarce, a w laptopie tylko usb, już tracę głowę bo czas mnie goni, zapytam się już o głupotę, jeżeli by się okazało że wszystkie kable jakie mam do usb, mam takiego pecha że są felerne to znaczy zmienione jest D+ z D- to czy programator byłby w ogóle wykrywany,czy byłby tylko błąd lub uwalenie portu, pytam bo już mam ochotę przeciąć ścieżki i na kablach zamienić D+ z D- bo mam totalny brak pomysłów co jeszcze może być nie tak skoro innym działa

Dodano po 4 [minuty]:

Załącznik o którym pisałem wyżej
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Kolego nagus czy mógłbyś mi podesłać twój wsad z mikrokontrolera ten z 10 w nazwie, jak nie ruszy na twoim wsadzie to już nie wiem, i przy okazji czy w twoim hex jest wszystko ustawione, chodzi mi czy jest w kodzie wpisane słowo konfiguracyjne, żeby nie było konieczności samemu ustawiać bitów konfiguracyjnych

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Po uruchomieniu bootloadera układ działa poprawnie przez około 3 minuty, próbowałem zaprogramować mikrokontroler fabrycznym orginalnym programatorem microchipa icd2 i nic nie dało programator nie ma tu nic do rzeczy, szukam starszych wersji wsadu
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Zwracam się z ostatnią prośbą do członków forum, którzy budowali, uruchomili i działa im ten programator Brenner8 mini, mimo wielu testów nic ruszyć mi nie chce, więc proszę od osób które uruchomiły to urządzenie i pracuje im na Windows XP sp3, o ile to nie sprawi problemu o podesłanie, lub podanie linku który wsad wgrywali do mikrokontrolera, jak ustawiają im się bity konfiguracyjne po wczytaniu pliku, które sterowniki wgrali przy instalowaniu programatora, jaki karc użyli, wiem że proszę o wiele, ale naprawdę bardzo potrzebuję uruchomić ten programator, z góry dziękuję za pomoc

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Aby tego tematu dalej nie ciągnąc w nieskończoność, piszę wprost co jest, kiedy w wekend zaczynałem budować ten programator miał już złożony ale jeszcze niezaprogramowany mikrokontroler mój kolega z ławy szkolenej, totalny maniak programowania, własnie mi napisał że zaprogramował procka i ma ten sam problem co ja i czy układ mi działa, ja robiłem wszystko co przyszło mi do głowy, sprawdziłem kilkanaście razy czy nie ma błędu w montażu, czy elementy są sprawne, poprosiłem o to wczoraj mojego prowadzącego pracę i także nieznalazł błędu w mmontażu, wgrywałem już wszystkie softy jakie są dostepne, próbowałem z 5 prockami, wszystkie były kupione jako nowe, sprawdzałem na 17 komputerach z systemami od win 98 do win7 w wersji 32 i 64 bity, plus linux gdzie wogóle programator nie ruszył, stosowałem kilka przewodów usb, xbudowałem drugi programator według projektu swojej płytki, co kolwiek zrobiłem objaw wszędzie i zawsze ten sam programator sam sie połączy odłączy połaćzy odłączy itd. gdzieś na forum znalazłem że ktoś miał podobny problem ale go nierozwiazła, zreszta to samo piszą na stronach forum Microchipa, jednym ten programator działa innym nie mają dokładnie ten sam objaw co ja, mój kolega ma także ten sam problem co ja a mieszka odemnie 160km i widzimy się tylko w szkole, nikt mi nie powie, w sofcie, w obsłudze usb jest błąd, jak napewno wersja 13 i 15 softu działa nieprawidlowo, jeżeli istnieją starsze to może są ok i prosiłbym o ich udostepnienie, ja osobiście odradzam busowę tego programatora, szkoda czasu i pieniędzy, ja wyrzuciłem 220zł, same 5 procków kosztowało mnie 150zł jeden kosztuje 30z a kupiłem 5, jak ktos wie co zrobić żeby układ działa, bardzo prosze o pomoc, narazie kupuje kartę z com i wracam do niezawodnego jdm
    Roman98
    Level 11  
    Z góry zastrzegam, nie zrobiłem go w wersji MINI, miałem Brenner'a8 i jak Tobie pisałem w mejlu, jak mialem problemy, napisalem do autora. Odpisał po niedługim czasie. Jeśli nie znajdziesz zadowalającej odpowiedzi, napisz do niego. W mojej wersji Brennern8 jest OK.
    Pozdrawiam
    SK
    Nagus
    Level 27  
    Zauważ, że ten sam problem masz w bootloaderze. Są dwie możliwości.
    1. Błąd w schemacie/płytce. Pokombinuj z resetem. Ja u siebie dałem reset według datasheeta: 22k+dioda+100n. Sprawdź zasilanie - czy napięcie nie leci w dół przypadkiem. Można złożyć (nawet na stykówce) wersję minimum: tylko zegar, obwody usb i resetu (wg. DSa). Jeśli to będzie się sypać to
    2. Wymusiłeś jakąś dziwną konfigurację. W PIC-ach wszystko jest w jednym HEX-ie (program, EEPROM, konfiguracja). Soft do programowania może pozwalać na ręczną modyfikację konfiguracji - wystarczy tam nie grzebać.

W załączeniu historyczny FW do Brennera8.

Nie samym brennerem człowiek żyje. Jest konkurencja np. usbpicprog. Masz garść 18f2550, więc możesz spróbować z tym.
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Już tak zrobiłem jak kolega nagus radził zmontowałem układ na płytce uniwersalnej sam port, zegar i mikrokontroler, i testowałem z różnymi wsadami, na 2 różnych kompach, jeden z win XP drugi z Vistą, i ciągle ten sam problem, napięcie na nóżkach 20 i 19,8 które są zwarte cały czas trzyma się na 5,1V, lub na drugim kompie 5,06V, na resecie niby ok także 5V, ale nie mam układu z diodą i kondensatorem, zajrzę do specyfikacji i dorobię, ale wszystko wskazuje że problem jest w sofcie z komunikacją, jak tylko podłącze samo 5V nic się nie dzieje, chyba że wgram bootloader to świecą obie diody, ale jak podłącze D+ i D- to od razu zaczyna się dyskoteka, tu się rozłączy tu podłączy, tak jakby mikrokontroler się restartował na skutek komunikacji z PC, jak nie ruszy na otrzymanym sofcie, pisze do autora, ja chcę rozwiązać ten problem, bo i tak w przyszłości i tak będę potrzebował programator na usb, napisze co i jak
    Nagus
    Level 27  
    Oczywiście o kondensatorze na pinie 14 też pamiętałeś...
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Kondensator na pinie 14 jest podłączony i jest sprawny, tyle że nie wiem czy ma to znaczenie bo mam tam kondensator styrofleksowy, a może powinien być ceramiczny, w każdym razie pojemność się zgadza 220n, pow graniu softu od kolegi nagusa, jest olbrzymia poprawa, układ do póki nie wgram sterowników nie zrywa połączenia, a przedtem, czy były sterowniki, czy nie zawsze zrywał, jednak teraz przy tym sofcie, jak instaluję sterowniki to komputer krzyczy że są nagle nieprawidłowe i jest błąd instalacji, więc sadzę że teraz trzeba szukać kłopotu z sterownikami a nie wsadem,
    Mat_91
    Level 25  
    Miałem identyczny problem, u mnie zadziałało na takich ustawieniach:

Nieprawidłowa praca programatora Brenner8 mini na usb
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Szanowni koledzy mam komunikację, pierwsze testy wypadły pozytywnie, podziękowania dla kolegów Nagusa za poświęcony czas, i koledze Mat_91, który ma rację, jak ustawiłem bity tak jak podał programator ruszył, okazało się że najważniejsze aby ustawić oscylator na " HS oscilator, HS used by USB", CPU na "Divided 2", a vbor na 2.0V i komunikacja jest, pierwszy test ok, jutro przeprowadzę dalsze i opiszę szczegóły, druga bitwa wygrana, jak jutro zaprogramuje mi PIC16F877, bo na razie męczyłem go na PIC16F84A, to pełen sukces, jak się okazuje niestety czasem trzeba pokombinować w bitach konfiguracyjnych, ale już po jednym problemie, dział teraz na każdym sofcie, na każdym kompie, przetwornica także działa OK, swoją drogą wie ktoś co oznaczają te dwie diody led, bo przy podłączeniu zapalają się na chwile obie, potem gasną, i zapalają się w zależności co kombinuje
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    I niestety nie jest dobrze, niby mam komunikację z PC, jednak jak klikam detect programmer, najpierw podaje mi że znalazł programator, potem pojawia się Error 997, i następnie w oknie US_burna pojawia się informacja, "USB Error SE(0x73) :100", pod nią "USB Error SE(0x44) :2", i na samym dole "## firmware defectiv", przedtem tego nie było ale mikrokontroler zrywał komunikacje z PC, teraz mam komunikacje ale są błędy, czasami znajdzie procesor, połączy się z nim, da skonfigurować przetwornicę, ale najczęściej nic, podaje że nie ma procesora i koniec,, mniej więcej 1 raz na 20 udaje się połączyć i zaprogramować procesor, ale po tych testach, widać wyraźnie że problem leży w sofcie, a nie w sprzęcie, i ma ktoś pomysł co dalej, napisałem do spruta, autora programatora, opisałem mój problem, czekam teraz czy się odezwie, czy mnie oleje
    Mat_91
    Level 25  
    Spróbuj wgrać inną wersję firmware. U mnie na takich ustawieniach działa do dziś.

A autor odpisuje, trzeba tylko poczekać- czasem pare dni ale odpisuje.
    adam cs
    Level 14  
    błąd 997 może oznaczać że potrzebny jest restart programatora, takie błędy wyskakują jak się np wyłącza kompa z podpietym programatorem, który z kolei maże być jeszcze przez chwilke zasilany z układu docelowego. Wtedy nic nie zrobisz tylko us-burn przez menadzer zadań-->procesy i wyłąszasz go.
    Programator ponownie zasilasz i ma działać.
    Układ docelowy też dfobrze jest też zasilić swoim napięciem, chociaż jak jest prawidłowo skonfigurowana przetwornica to to nie powinno mieć znaczenia.
    Ledy jak to w każdym programatorze: jedna Vdd, druga Vpp.
    Ja już takich programatorów zbudowałem kilka i jak "jeszcze ciepłe" to już ładnie się komunikowały. Oznacza to tyle że daj sobie spokój z bitami konfiguracyjnymi bo jak już słusznie ktoś napisał są one zawarte w HEX-ie. Firmware wgrywasz wersję .15 przy dodawaniu nowego zprzetu wskazujesz systemowi folder ze sterownikami(driver)no i kalibracja przetwornicy i gotowe.
    Upewniij się jeszcze czy wgrywasz soft(do pic18f2550) napewno przeznaczony do twojej wersji programatora.

ps sprawdz raz jeszcze ze elementy programatora są zgodne ze schematem
    pawel_na_chwile
    Level 11  
    Programator w końcu ruszył, wszytko działa, musiałem, trochę inaczej ustawić bity konfiguracyjne, ale programator zadziałał, szczegółowy opis w załącznikach, dziękuję za pomoc koledze Nagusowi i Mat_91 za poświęcony czas i okazaną pomoc, temat uważam za zamknięty, osoby z podobnym problemem niech dokładnie przeczytają to co tu jest opisane, lub zerkną do załączonych plików mogą okazać się pomocne.