Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KSERO RICOH 1022 smugi na wydruku po regeneracji modułu bębna

18 Kwi 2011 11:39 1770 6
  • Poziom 9  
    Witam
    Mam taki problem. Zakupiłem kompletne 2 kity do regeneracji modułu bębna ( bęben, listwa czyszcząca, developer, zębatki, uszczelki). Wymieniłem wszystkie podzespoły. Wykonałem inicjalizację developera. Na początku wszystko było OK. Po kilku dniach klient zgłosił ciemne smugi na dole kartki. Pomogło ustawienie w opcji 2001- Charge Roller Bias Adjust na wartość -1800. (bęben Katun). Niestety po kilkukrotnym wyłączeniu i włączeniu ksera wartość ta spada do -1650 a inicjalnie powinno być -1700 (jednak przy tym ustawieniu smugi też występują). Proszę o informacje z czym są związane te wartości i jak spowodować żeby nie zmieniały się ustawienia? Dla informacji-remont rozpocząłem w związku ze smugami, które już występowały na starym bębnie. Dziwi mnie że problem występuje na dwóch kserokopiarkach jednocześnie. Czy kupiłem marnej jakości podzespoły?
    Proszę o porady i pomoc.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Poniekąd odpowiedziałeś sobie sam. Prawdopodobnie masz starą i brudną rolkę ładującą bęben. Wymieniając na oryginalny moduł wywołujący zaoszczędziłbyś sobie kłopotów.
  • Poziom 15  
    Proponuję wyczyścić rolkę ładującą (np. płynem do szyb). A problem z regulacją na rolce masz bo te maszyny automatycznie regulują sobie poziom napięcia, można to wyłączyć ale nie polecam. Sprawdź jeszcze szybkę lasera.
  • Poziom 19  
    miałem taki problem i czyściłem same rolki - bez wymian - zawszę pomagało :)
  • Poziom 9  
    na twoim miejscu skupiłbym się na blaszce przez którą płynie prąd do rolki ładującej musi być odpowiednio wyprofilowana.
  • Poziom 17  
    Sprawdz miejsca osadzenia bębna (trzpień z przodu i otwór z tyłu) , często po przebiegu są wytarte .
  • Poziom 12  
    Sugestia, jaką podał Marcin_4321 jest jak najbardziej trafna.
    Wytarte gniazda mogą spowodować opisane objawy - sam dwukrotnie przez to przechodziłem.
    W jednym przypadku objaw taki występował, kiedy podczas wymiany listwy czyszczącej odłamał się kołek prowadzący mocowanie listwy (nieuważny demontaż zużytej listwy).
    W obu wypadkach konieczna była wymiana korpusu.