Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Superstar 360fm Pytanie o podłączenie mikrofonu

Lukas32 18 Apr 2011 17:13 1418 2
Relpol
    Lukas32
    Level 20  
    Kupiłem takie radio. Był tam jakiś mikrofon ze wzmocnieniem i echem zasilany baterią 9V, ale baterii w mikrofonie nie było i wszystko działało, a wtyczka jest 4 pinowa. Radio odbiera bez podłączonego mikrofonu. Czytałem kiedyś o montowaniu jakiegoś przekaźnika, ale nie wiem dokładnie o co chodzi. Chcę podłączyć do tego radia zwykły mikrofon dynamiczny, ale nie wiem jak. Może mi ktoś naświetlić ten temat z przekaźnikiem. Chociaż w radiu żadnego przekaźnika nie ma (tzn jest ale to przy zasilaniu radia)
  • Relpol
    PLEXI
    Level 24  
    Jeśli nikt nic nie przerabiał z gniazdem mikrofonowym to powinno być następująco :
    1 MASA
    2 mikrofon
    3 TX
    4 RX.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli chodzi o ten przekaźnik , to najprościej będzie jak zdejmiesz pokrywę radia i zrobisz dwa dokładne zdjęcia , mianowicie jedno od strony elementów a drugie od strony ścieżek.

To pozwoli nam ustalić coś więcej ;).
    Lukas32
    Level 20  
    Przekaźnik jest od zasilania, podłączony przez diodę, więc po odwrotnym podłączeniu przekaźnik nie załączy prądu do radia, może i mądre. Natomiast jeśli chodzi o piny mikrofonu to jest tak jak napisałeś, ale odbiór jest chyba oryginalnie wolny, (bo działa bez podpiętego mikrofonu) a pod ten pin jest podciągnięte zasilanie.
    Fotki chyba już zbędne