Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

APC Smart Ups 1400 - zachowanie

21 Kwi 2011 20:55 4634 5
  • Poziom 14  
    Dostałem APC smart ups 1400 który wygląda na zupełnie nie użytkowany ( brak kurzu, a wiem że tam nikt nie czyścił od lat).
    Akumulator oczywiście leży (16V bez obciążenie, nie jest w stanie zaświecić żaróweczki - napięcie spada do blisko zera, prąd 10mA :) ).
    Po włączeniu do sieci zero reakcji (jak martwy), po naciśnięciu "test" piknięcie , wszystkie diody zapalają się i natychmiast gasną (zrobiłem mini filmik ).
    Przy "zupełnie" pierwszym uruchomieniu na chwilę jakby zaskoczył (kilka diód zapalonych - taka z opadającą strzałką i te po prawej z obrazkie acccu, ale po sekundzie wyłączył się.
    Nie chciałbym wchodzić w koszta zakupu accu jeżeli totalnie leży - to koszt około 100 euro.
    - czy mogę bez obawy włączyć go BEZ podłączonego akumulatora?
    - jakieś inne uwagi?
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    1. Tak.
    2. Przy takim podłączeniu zapewne UPS nie ruszy.

    Miałem okazję podłączyć UPS APC Back 420 do sieci, pozbawionego akumulatora. Po wciśnięciu power brak reakcji. Mam wrażenie, że napięcie baterii jest warunkiem niezbędnym do uruchomienia elektroniki. Inną kwestią jest, fakt że po uruchomieniu urządzenie sprawdza stan akumulatora. Jak? Ano przełączając się na pracę bateryjną na ok. 5 sekund. Zatem musisz zapewnić napięcie niezbędne do właściwej pracy bateryjnej przez ten czas. Jak dla mnie bez nowego zestawu baterii zabawa nie ma sensu.
    Widoczny na filmie efekt jest objawem uszkodzonej baterii-duży spadek napięcia to wynik zbyt dużej rezystancji wewnętrznej aku.
    Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Dzięki.
    Rozbebeszyłem akumulator (z mojego dało się wykręcić złączkę, bezpiecznik 100A). Akumulator był złożony z 2 sklejonych akumulatorów 12V 17Ah CSB GP12170 produkcji Tajwan (takie same jak te na stronie csb-battery.com/upfiles/dow01283998236.pdf )
    "Na oko" sprzęt wygląda dobrze - żadnych popuchnięć, wypaleń etc. Prawdopodobnie zaryzykuję wydanie gotówki (bo nie mam czego podpiąć "zamiast" zdechłego akumulatora) i zamówienie prawidłowego akumulatora bądź 2 x12V/17Ah jeżeli były by znacząco tańsze.
  • Poziom 27  
    1. Na próbę możesz podłączyć 2 akumulatory samochodowe.
    2. Również na próbę wystarczy do jednego z tych wyjętych z UPSa podłączyć żarówkę H4 i zmierzyć napięcie. Od biedy jak masz trochę doświadczenia ocenisz stan akumulatora po kolorze i czasie świecenia.
  • Poziom 14  
    sq9cwd napisał:
    1. Na próbę możesz podłączyć 2 akumulatory samochodowe.
    2. Również na próbę wystarczy do jednego z tych wyjętych z UPSa podłączyć żarówkę H4 i zmierzyć napięcie. Od biedy jak masz trochę doświadczenia ocenisz stan akumulatora po kolorze i czasie świecenia.


    Stare akumulatorki totalnie leżą - mają napięcie bez obciążenia: 8.8V i 9.5V obciążając je napięcie spada do praktycznie ZERA, żarówka 12V/5W NIE świeci, prąd w takim wypadku jest rzędu kilku - kilkunastu mA (amperomierz włączony szeregowo z tą żarówką). Niestety nie mam w zasięgu innych akumulatorów, w tym samochodowych. Myślałem o jakichś innych accu - ale mam tylko akumulator 7.5V do taniej wiertarki. Jako, że nie jest w rewelacyjnym stanie nie chciał bym go wpinać na test - bo o ile pamiętam testem jest m.in. prawie że zwarcie baterii i pomiar spadku napięcia na takim dużym obciążeniu. Jedyna opcja to zakup 2 (a może lepiej 3?) baterii 9V, spięcie ich i przeznaczenie potem na "straty" - ale nie jestem pewien czy prądowo "dadzą radę" nawet na czas testu.
  • Poziom 14  
    Wymiana akumulatora na nowy załatwiła sprawę. Muszę jeszcze zrobić kabelek do PC'ta ale to już wtórna sprawa - wszystko działa.
    2 uwagi dla "reanimujących" stare sprzęty
    - włącznik w mojej sztuce wymagał silnego wciskania.
    - "podniesienie" na baterii wyłączonego upsa polega na przyciśnięciu włącznika i puszczeniu go w momencie pojawienia się sygnału dźwiękowego