Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z odpaleniem MTZ belarus 820 2008rok

3elektryk3 22 Apr 2011 15:27 10891 27
  • #1
    3elektryk3
    Level 10  
    witam. mam problem z odpaleniem ciągnika belarus mtz 820(najtańsza wersja. problem jest taki iż załączam włącznik masy tak jak zwykle( działają światła itp) potem wajchę od biegów ustawiam tak jak do startu- odpalenia no i przekręcam kluczyk. zaświecają się kontrolki, jest sygnał, przekręcam dalej i nic, tylko lekkie pyknięcie w okolicach bezpieczników. myślałem że te zabezpieczenie co jest wkręcone do skrzyni, taka krańcówka co sprawdza położenie wajchy od biegów. ale sprawdzałem jest dobra. założyłem tam zworke na wtyczkę i dalej to samo. nawet jak przekręcam kluczyk to niema żadnego napięcia na tej wtyczce . może ktoś miał problem ?? prosze o pomoc.pozdr

    Dodano po 20 [minuty]:

    a może to wina stacyjki?? ale jak przekręcam kluczyk to słysze że sięzałącza jakiś stycznik
  • #2
    skorpion1272
    Level 18  
    Najpierw sprawdź czy do elektrowłącznika rozrusznika dochodzi prąd który go załącza.
  • #3
    3elektryk3
    Level 10  
    oki. tzn powinno pojawiś się napięcie na cewce 24V- zobacze. ale dlaczego niema napięcia przy tym zabezpieczeniu co jest wkręcone do skrzyni biegów?? skąd to idzie?? mam schemat elektryczny , ale opisany po rusku. może ktoś ma po polsku(nie znam rosyjskiego). albo mi ktoś powie które to jest co. będę wdzięczny
  • #4
    seweryn7701
    Farm machines specialist
    Instalacja jest w mtz-cie trochę bardziej skomplikowana niż się wydaje. Za odpalenie silnika jest odpowiedzialny czujnik koło wajchy biegów i przekazniki pod deską rozdzielczą. Jeden odpowiedzialny za włączenie rozrusznika i drugi za jego zablokowanie w sytuacji gdy nie są spełnione warunki. Sprawdz je bo możliwe że to one nawalają.
  • #5
    skorpion1272
    Level 18  
    Sorry nie doczytałem, że na przełączniku przy wajsze od biegów nie ma napięcia. Najlepiej poszukaj schemat instalacji i po kolei sprawdzaj wszystkie elementy w instalacji rozrusznika.
  • #6
    3elektryk3
    Level 10  
    no właśnie nie mam żadnego napięcia przy tym czujniku przy wajsie. nie rozumiem tego schematu, jest dziwny.
  • #7
    3elektryk3
    Level 10  
    już działa. zacięty był przekaźnik, taki czarny z napisem made in germany, pod deską rozdzielczą z prawej strony.po udeżeniu odpuścił i już działa. może ktoś ma schemat do instalacji 24v??
  • #8
    janekwzk
    Level 13  
    Witam.Wydaje mi się,że w tych przewodach do wajhy niema być prądu,bo one są do czujnika luzu,one są tylko do zamykania obwodu do załączania przekażnika.Najprawdopodobnie należy wymienić ten przekażnik,bo on się nie zawiesza,tylko ma już podpalone styki,gorzej będzie,gdy zespawa styki i po odpaleniu nie rozłączy rozrusznika.(to jest moja rada na przyszłość).
  • #9
    seweryn7701
    Farm machines specialist
    Przeważnie one nawalają, napisałem ci to dwa dni temu. Dobrze jest mieć jeden w zapasie, można kupić lepszej jakości niż ruski, będzie służył bezawaryjnie prawie dożywotnio.
  • #11
    seweryn7701
    Farm machines specialist
    No wiem że ma niemiecki, napisałem tylko dla informacji że są lepsze niż gdyby przypadkiem kupował bo na necie przeważnie proponują ruskie.
  • #12
    3elektryk3
    Level 10  
    Witam serdecznie po raz kolejny.traktorem jeżdżę od 2008 roku mtz 820 na moście stożkowym. W traktorze było delikatne bicie od początku a teraz się nasiliło. wygląda to tak że
    gdy jadę bez obciążenia to czy 1 czy 3 czy 2 czy każdym biegiem to to jest zawsze bicie takie bubububu z taką samą częstotliwością nie zależnie od prędkości i biegu. jest to najczęściej w zakresie 1000 -1500obr /min. trzęsie traktorem jak ch-ra. aż lusterka się przestawiają i po piachu i po asfalcie. w szybkości go buja po asfalcie , a gdy jadę po równiusieńkim klepisku np 1 biegiem to traktor jedzie w prawo i w lewo efekt taki jak bym delikatnie hamował raz prawym raz lewym kołem. opony oryginalne, z tyłu jak nowe z przodu krzywo wydarte, zbieżność ustawiłem na 0 luzy usunięte. może ktoś podpowie co zrobić żeby to naprawić. Jak stanę traktorem pod górę i trzymam go na sprzęgle to jest ok a jak popiszczę i delikatnie ruszam to wtedy bububububu słychać
  • #14
    3elektryk3
    Level 10  
    na luz jak wyrzucę to też bije jak już traktor zwalnia,
    czyli poduszka wykluczona
    a Ty sewo masz mtza?
  • #16
    3elektryk3
    Level 10  
    i jak twój mtz się prowadzi?? jak to z Tym jest?
    a czy odprężałeś silnk?? zmiana dawki paliwa?? dużo dało to mocy? masz fotki?\ a co myślisz o moim problemie?
  • #17
    sewo.k
    Level 25  
    Silnik w oryginale dołożona turbina, zmieniona pompa oleju na tą z TS-a, założony regulator obrotów z korektorem ciśnieniowym, pompa ustawiona i zregenerowana na 1025, ustawienia luzów zaworowych i kąta wtrysku paliwa jak w silniku D-245, zwiększona średnica rury w filtrze powietrza . Silnika nie odprężałem różnica jest ledwo jeden stopień. W przyszłości jak polecą komplety to założę z D-245.
    U ciebie sprawa do rozgryzienia na odległość ciężka ogólnie nie wiem co myśleć. Co to może być trzeba by zlokalizować i dopiero można myśleć dalej.
    https://www.youtube.com/watch?v=3XbqbeFV2X0&t=55s
  • #18
    3elektryk3
    Level 10  
    czym różni się pompa z ts? a twój lekko i płynie jak się prowadzi?
  • #22
    3elektryk3
    Level 10  
    oki, ale super wygląda i widzę na dużo forach się udzielasz, nie masz co robić czy pasja???masz gospodarstwo?
  • #23
    sewo.k
    Level 25  
    Gospodarstwo mam male około 6 hektarów i robię na nim raczej hobbystycznie.
    Z ciągnikiem grzebie bo lubię dla siebie czasem coś poprawić a w ruskim jest co.
    Nie wspominając o tym ze jak na to co robi awarii ma tak niewiele że raz za czasu włożę do niego jakiś grosz w nagrodę.
  • #24
    3elektryk3
    Level 10  
    na niego to 60ha ziemi
  • #26
    3elektryk3
    Level 10  
    z których regionów jesteś?

    Dodano po 3 [minuty]:

    http://www.mtzbelarus.fora.pl

    założyłem forum odnośnie ciągników, bo o to chodzi że sam naprawiam itp i np polski klub audi jest a o traktorach nie ma nic. schematów konkretnych blogów tylko trzeba latać po różnych co Ty na to, możesz się wpisać i galerię obejżeć, a możesz być admin jak zechcesz
  • #28
    ikal
    Level 9  
    sewo.k wrote:
    Bielsko-Biała.
    Na forum mogę napisać w temacie ale nic poza tym, za propozycję dziękuję.
    Ciężko wystartować z takim pomysłem bo na dobrą sCzy cewka rozrusznika ma prąd podczas przekręcania kluczyka?prawę inne forum bardzo mocno opanowało ten kierunek.


    Dodano po 3 [minuty]:

    sewo.k wrote:
    Bielsko-Biała.
    Na forum mogę napisać w temacie ale nic poza tym, za propozycję dziękuję.
    Ciężko wystartować z takim pomysłem bo na dobrą sprawę inne forum bardzo mocno opanowało ten kierunek.