Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hydrofor - zbyt mocna pompa?

22 Kwi 2011 23:41 6472 8
  • Poziom 9  
    Witam
    Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi pomóc ? Mam zbiornik hydroforowy przeponowy 500 litrów na rurze dolotowej do zbiornika ( zresztą i tak tylko jedną ma ) przed zbiornikiem założyłem wyłącznik ciśnieniowy LCA 2 - z Grudziądza . Studnia głębinowa w której jest dość mocna pompa o wydajności 20m3/h i wysokośc podnoszenia ponad 100m i mocy 5,5KW . Rura ze studni fi63 i redukcja przed zbiornikiem do 40 bo wlot do zbiornika i tak 1,5 cala
    Chciałem uzyskać duże ciśnienie przy sporej wydajności i chyba przedobrzyłem - Odpaliłem dziś ten wynalazek i ... efekt jest taki że po włączeniu się pompy wyłącznik rozłącza w ciągu sekundy , potem na sekunde włącza i po sekundzie znowu itd. Myślę ze w ciagu sekundy ze 2 razy się właczy i wyłaczy . Wyłącznik utawiony w zakresie 3-6 atm. Nie wiem czy słusznie ale tłumaczę sobie to tym , iż pompa daje ciśnienie powyżej 6 atm i woda która płynie do zbiornika daje sygnał do wyłącznika że już jest te 6 atm. Po ułamku sekundy gdy rozpręzy sie w zbiorniku gdzie faktycznie jest np dopiero 4 atm znów wyłącznik zwiera styki i w momencie włączenia pompy sytuacja się powtarza . Jeśli moje rozumowanie jest słuszne- o czym wcale nie jestem pewny to czy jest jakiś inny sposób niż wymiana pompy na słabszą aby ten problem pominąc , rozwiazać itp
  • Poziom 43  
    A gdzie jest zawór zwrotny ? Musi być pomiędzy pompą a zbiornikiem. Masz typowy objaw jego niedziałania !!! Poza tym, wyłącznika ciśnieniowego nie montuje sie na rurze dolotowej, tylko przy zbiorniku i to najlepiej w strefie poduszki powietrznej, czyli na górze zbiornika. Coś tu nie tak, proszę Kolegi. :cry:
  • Poziom 13  
    A na sterowaniu ręcznym co się dzieje ? Jak głęboko pompa pod ziemią ?
  • Poziom 9  
    Zawory zwrotne są 2 - pierwszy fabrycznie montowany w pompie pionowy a drugi w studni na poziomie wyjscia z osłonówki poziomy. Nie zgodze sie ,że jest to obiaw zle działajacego zaworu zwrotnego bo gdyby tak było to po napompowaniu hydroforu woda uciekała by do studni a nie ma takich obiawów - ta przerywana praca dzieje sie tylko podczas pracy w zakresie 3-6 atmosfer rak jak jest ustawiony wyłącznik- po osiągnięciu 6 Atm nic sie złego nie dzieje aż do momentu poboru wody i spadku cisnienie do 3 atm- co skutkuje wystartowaniem pompy. Jeśli chodzi o wyłacznik cisnieniowy- to w przeponowych zbiornikach nie ma wejscia na wyłacznik - montuje się go standartowo na rurze dolotowej. (W starych zbiornikach bez przepony byo tak jak piszesz - na zbiorniku)

    NA recznym - czyli jak jest ominiety wyłącznik cisnieniowy - wszystko jest ok. Studnia ma 30m a pompa jest na 24m.
  • Specjalista Automatyk
    Widocznie czujnik ciśnienia jest w takim miejscu, że między nim a zbiornikiem jest "przewężka" powodująca kumulowanie się ciśnienia. Znajdź lepsze miejsce na wkręcenie czujnika ciśnienia, np. na rurze wylotowej ze zbiornika (za buforem rozprężnym jakim jest zbiornik nie powinno być nagłych skoków ciśnienia.
    Teoretycznie Twoja pompa ma 5,5 l/sek więc przy zbiorniku 500 l napompowanie wody powinno trwać jakiś rozsądny czas (czas pracy pompy) do uzyskania ciśnienia wyłączenia.
  • Poziom 43  
    paciowaw_ Też racja, przy czym najprostsze wyjście dla Pytającego. Można też wstawić zawór dławiący (zwykły kranik) w rurkę do wyłącznika ciśnieniowego, lub tzw. ,,świński ogonek" stosowany do ochrony manometrów przed skutkami uderzeń ciśnienia.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Z powyższym problemem się uporałem - założyłem na rurze niewielki zbiornik wyrównawczy - około 10 litrów. Wyłącznik założyłem tak aby nie uderzał w niego podczas pracy pompy strumień wody tylko powietrze które spręża sie w tym czasie i działa wolniej na wyłacznik . Wcześniej strumień wody był zbyt silny bo i pompa do małych nie należy 20m3/h. Dziękuję za rady i wskazówki