Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaka obudowa do głośnika?

olo 20 06 Nov 2004 12:56 1359 6
    olo 20
    Level 11  
    mam 2 głosniki alpharda cw-802c chce zbudować z nich jeden subofer .czy ktos moze mi cos poradzić??
    ------------------------------------------------
    do tego wzmacniacz sherwooda 2x 70 albo 1x 150
    ---------------------------------------------------------
    Scalono dwa posty. (ob)
    djbolo
    Level 31  
    Tylko obudowa zamknieta. W zasadzie od 40 litrow w gore nie bedzie wyraznej roznych w charakterystyce, 40 litrow spokojnie mogloby byc.
    olo 20
    Level 11  
    zamknieta obudowa a moge wiedziec czemu<40 litrów >mam zamiar zrobic przegrode bo na dwa kanały
    ---------------------------------------------------------------------------------
    a ile w cm
    musze zrobic przegrode w obudowie bo sa 2 kanały
    scalono 2 posty
    djbolo
    Level 31  
    Bez przegrody. Obliczyc sobie mozesz sam z baaardzo prostego wzoru na objetosc prostopadloscianu: $$V=a \cdot b \cdot h$$, jego tlumaczenie uwazam za absurdalne... :wink:
    diyManiek
    Level 29  
    Dlatego obudowa zamknieta ponieważ ten glosnik sie do takiej kwalifikuje, a dlatego 40litrów ponieważ w takiej objetosci moze miec najlepszy impuls, wytrzymałosc mocowa, charakterystyke.. jakbys zrobił wieksza skrzynie bas może zejsc niżej, ale cos za cos... Chcesz zrobic subwoofer w jednej kolumnie grający w podłaczeniu stereo - na dwa kanały? Nie wiem czy jest sens tak zrobic... Jak juz chcesz zrobic to na stereo to w osobnych kolumnach - wtedy mozesz suba rozstawic w rogach pomieszczenia i je lepiej nagłosnic. Jezeli chcesz zrobic dwa głosniki w jednej paczce to połącz je równolegle/szereg (zaleznie czy sa 4Ω czy 8Ω) wtedy wzrosnie Ci skutecznosc. Zazwyczaj bas jest grany na "mono". Tak samo w typowym przebiegu muzycznym realizator nagran w panoramie basy trzyma raczej posrodku, a instrumenty o szerszym pasmie wrzuca dookoła prawego/lewego kanału równomiernie zapełniajac nimi przestrzen pomiedzy głosnikami... :wink:
    Wymiary do 40litrowej paki to np. 59x38x25 wliczyłem w to grubosc płyty 18mm ale trzeba jeszcze dodac objetosc zajmowana przez głosniki i przegrode jezeli takowa wmontujesz...
    olo 20
    Level 11  
    miełem zamiar zbudować ta obudowe połaczona przegroda i wstawic tam 2 alphardy cw802c.sa one 4 ohm.a dotego mam wzmachol samochodowy sherwooda 2x70 i 1x 150,dlatego stereo.dzieki za wszystko z góry.dlarego 2w1 bo mam mały pokoik.kminisz
    djbolo
    Level 31  
    :arrow: olo 20 - tak jak mowilismy - jedynie co mozliwe to wskazana obudowa zamknieta okolo 40 litrow.