Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Civic 98' przestawił się sygnał otwórz-zamknij w centralnym z pilota?

fate 23 Apr 2011 22:32 3379 8
    fate
    Level 10  
    (dotyczy Civic 6 gen 4d sedan 98' przedlift EJ9 motor d14a4)
    Witam forumowiczów. Może podpowiecie mi czy da się i jak naprawić tą usterkę, otóż:

Centralny działa z kluczyka otwieranie i zamykanie (bez cyrków żadnych) oprócz jednych drzwi (czyżby siłownik?).
    Pilot sprawny raczej nie zawodzi.
    Gdy zamykam pilotem po jakiś 30 sekundach auto samo się otwiera (te 3 rygle).
    Gdy odrygluje pilotem to przy otwieraniu drzwi klamką włącza się alarm i muszę wyłączać pilotem to pozostałe drzwi (bo te od kierowcy są wtedy otwarte) zamykają się.
    Jak próbuje odpalić to mi odcina zapłon i jest krótki taki sygnał alarmu muszę się wtedy zamknąć od środka i da się odpalić.
    Alarm chyba seria ale nie wiem jak to rozpoznać.
    Czerwona lampka alarmu jak otworze miga ciągle równo a jak zamknę to co jakiś czas 3 mrugnięcia.
    Nie zbadałem jak jest z tą lampką gdy zamknę kluczykiem nie wiem czy to ma jakieś znaczenie większe.

Trochę mi to wygląda jakby przestawiło się włączanie z wyłączaniem bo słyszałem że auto samo się zamyka po jakimś czasie a mi się otwiera po jakiś 30 sekundach.

Czytałem na forum chyba Nissana że żeby nauczyć alarm tej procedury to należy odłączyć akumulator i przy otwartych drzwiach załączyć akumulator zamknąć i otworzyć z pilota ale nic to nie dało, w sumie parę razy nie wył mi alarm przy otwarciu drzwi ale i tak odcinało zapłon i auto samo się otwierało i potem wył znów. Ponadto przy podłączaniu akumulatora włączał mi się alarm (przy drzwiach otwartych) tak powinno być?
    Czy sądzicie jak ja, że przestawiło się otwieranie z zamykaniem i jak to przestawić na odwrót w Civicu? tamten sposób był z innego forum ale myślałem że jest uniwersalny...

Jestem trochę laikiem ale z chęcią bym podłubał nie mam kasy a wolałbym żeby działało, byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
    POMOCY!
  • Helpful post
    bajer1
    Level 27  
    Witam gdy się nie zamkną wszystkie drzwi to się reszta otwiera to myśle że prawidłowe musisz zajrzeć do tych drzwi co się nie zamykają one są winne a te inne usterki może ustąpią jak drzwi wszystkie będą pracować prawidłowo,ale mogę się mylić nie robiłem Civic nigdy nie trafiło sie.. Pozdrwaiam
  • Helpful post
    kjn
    Level 13  
    Trochę mało informacji podałeś. Czy samochód jest krajowy, czy sprowadzany, czy usterka pojawiła się równocześnie z uszkodzeniem tych jednych drzwi.

Jeśli masz chęci na samodzielne usunięcie usterki, to:
    - ustal jakiego producenta i model masz centralki alarmowej
    - poszukaj instrukcji i schematu do niej
    - odłącz nie działający siłownik

W Civicach fabrycznie zamontowane były trzy siłowniki w pozostałych drzwiach niż kierowcy, a w drzwiach kierowcy tylko czujnik położenia cięgna, który sterował pozostałymi siłownikami. Przy dodawaniu sterowania centralnym zamkiem z pilota trzeba było dołożyć również jeden siłownik w drzwiach kierowcy, aby i te drzwi się otwierały / zamykały.
    fate
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Samochód pochodził z Niemiec a oryginalnie z Japonii ta wersja (4d) nie była przewidywana w ogóle na salony europejskie.
    Niestety zakupiłem auto z tymi usterkami więc nie wiem wszystkiego.

Czyli muszę zdjąć boczek i tam mam nadzieję, że będzie jakaś naklejka to podam model... wtedy poszukam manuala.
    Zdejmę drugi boczek i odłączę ten siłownik z tyłu, zobaczymy jak mi to wyjdzie, bo będę to robił 1 raz i nie wiem nawet jak te podzespoły wyglądają.

Tak jak piszesz, czytałem o tym i widocznie ktoś coś zakombinował ale coś sknocił, bądź padła centralka i siłownik z tyłu wg. mnie.
  • Helpful post
    kjn
    Level 13  
    Hondy 3 i 4 drzwiowe w tamtych latach były produkowane w Japonii, a 5d w Anglii.

Jak zdejmiesz boczek z nie działających drzwi, to zanim odłączysz przewody od niego, to ręcznie poruszaj nim czy się rusza (chodzi o ruch otwierania / zamykania drzwi). Nie powinieneś używać zbyt dużo siły. Jeśli siłownik będzie "stał", to go odłącz i znowu sprawdź czy się rusza. Jak nie to, odłącz cięgno. Jeśli nadal nie możesz nim ruszyć, to do wymiany.

Sprawdź czy teraz centralny z pilota działa poprawnie czy dalej źle.

Zrób zdjęcie pilota od alarmu - może ktoś rozpozna co to za alarm.
    Centralki alarmu szukaj raczej z przodu samochodu w kabinie w okolicy nóg kierowcy lub pasażera, od dołu pod deską rozdzielczą, powinny być widoczne gdzieś dodatkowe "wiszące bezpieczniki". Jej też zrób zdjęcie.

Zobacz po zdjęciu boczku, czy w drzwiach kierowcy jest siłownik czy nie.
    fate
    Level 10  
    witam
    Dzieki za odpowiedzi! Na razie wrzucam foto pilota może ktoś pomoże ustalić mi co to za alarm (wychodzi chyba na to że nie fabryczny)
    Następnie poszukam schematu i zajmę się tym boczkiem pewnie na weekandzie.
    Oto foto:

Civic 98' przestawił się sygnał otwórz-zamknij w centralnym z pilota? Civic 98' przestawił się sygnał otwórz-zamknij w centralnym z pilota?
  • Helpful post
    kjn
    Level 13  
    Poszukaj centralki alarmu, bo było kilka odmian tego alarmu
    APS-150-A
    APS-150-MX
    APS-150-MXA
    Jak znajdziesz centralkę, to zobacz gdzie idą podwójne kable, bo jedna para powinna być do wyłącznika serwisowego, a ten jest potrzebny do programowania centralki.