witam wszystkich
mam problem z w/w mercem z 2003 roku. od jakiegos czasu nie chce odpalic silnika (cieply czy zimny-bez znaczenia) i wyskakuje mi na desce komunikat ESP blad natychmiast udac sie do servisu. Po kilku, a czasami po kilkunastu probach zapali i wszystko jest ok. Nic sie nie dzieje w czasie jazdy.
po podpieciu interfejsu do diagnostyki (mega macs 50) wyskakuje blad w ABS-ie
kod usterki C1514 - PRZEWOD TRANSMISJI DANYCH LUB CANBUS POMIEDZY STEROWNIKIEM ODCZYTYWANYMI I STEROWNIKIEM SILNIKA - ZAKLOCENIA KOMUNIKACJI.
przegladnolem wszystkie przewody i sa ok. Mam do was pytanie:
jaka ma byc rezystancja pomiedzy CAN H, a CAN L?
wedlug Tolerance data powinna ona wynosic 55-65 ohm u mnie jest 115-116 ohm
takie wartosci sa na kazdej bez wyjatku wtyczce.
nastepna "dziwna" rzecza jest fakt ze na wylaczonym silniku nawet z wyciagnietym kluczykiem ze stacyjki po 3-4 krotnym nacisnieciu pedalu hamulca wlacza sie pompa ABS-u i po 5 sekundach wylacza sie. Nie wiem czy ma tak byc czy to nastepny problem do rozwiazania.
prosze o jakiekolwiek wskazowki co jeszcze powinienem sprawdzic i ewentualnie jakie powinny byc wartosci na danych elementach.
troche sie rozpisalem, ale zalezalo mi na opisaniu wszystkiego
dzieki za uwage i najlepszego w swieta.
mam problem z w/w mercem z 2003 roku. od jakiegos czasu nie chce odpalic silnika (cieply czy zimny-bez znaczenia) i wyskakuje mi na desce komunikat ESP blad natychmiast udac sie do servisu. Po kilku, a czasami po kilkunastu probach zapali i wszystko jest ok. Nic sie nie dzieje w czasie jazdy.
po podpieciu interfejsu do diagnostyki (mega macs 50) wyskakuje blad w ABS-ie
kod usterki C1514 - PRZEWOD TRANSMISJI DANYCH LUB CANBUS POMIEDZY STEROWNIKIEM ODCZYTYWANYMI I STEROWNIKIEM SILNIKA - ZAKLOCENIA KOMUNIKACJI.
przegladnolem wszystkie przewody i sa ok. Mam do was pytanie:
jaka ma byc rezystancja pomiedzy CAN H, a CAN L?
wedlug Tolerance data powinna ona wynosic 55-65 ohm u mnie jest 115-116 ohm
takie wartosci sa na kazdej bez wyjatku wtyczce.
nastepna "dziwna" rzecza jest fakt ze na wylaczonym silniku nawet z wyciagnietym kluczykiem ze stacyjki po 3-4 krotnym nacisnieciu pedalu hamulca wlacza sie pompa ABS-u i po 5 sekundach wylacza sie. Nie wiem czy ma tak byc czy to nastepny problem do rozwiazania.
prosze o jakiekolwiek wskazowki co jeszcze powinienem sprawdzic i ewentualnie jakie powinny byc wartosci na danych elementach.
troche sie rozpisalem, ale zalezalo mi na opisaniu wszystkiego
dzieki za uwage i najlepszego w swieta.