W przyszłości, w razie problemów z hydrozawieszeniem w citroenach proponuję zasięgnąć fachowej rady TU.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therezebzek79 wrote:Witam.Mam problem z zawieszeniem w mojej xantii,a mianowicie cos sie porobilo i nie mam szosowego polozenia.Gdy opuszcze samochod na maxa,to sie opuszcza,ale gdy daje na szosowe,to tyl sie podniesie a przod jest dalej w dole.Z drugiej jednak strony,gdy dam na polozenie serwisowe to pnie sie do gory,ale po przelozeniu na normalne polozenie tyl opadnie a przod dalej pozostaje w gorze.Prosze o opinie co moze byc tego przyczyna.Plyn nigdzie nie ucieka i pompa lhm byla niedawno regenerowana.
Patelak wrote:http://www.citrina.lt/failai/tech/Hydroaktyvas/Hydractive_pakaba-Hidraulic%20spec.pdf
SCHEMAT DZIALANIA ZAWIESZENIA HYDRAULICZNEGO ...
W JAKI SPOSOB ROZEBRAC I PRZECZYSCIC KOREKTOR??
POMOZCIE!!!
nikogo tu niemam??
artek8001 wrote:witam mam citroena xantie jakis czas temu wymienialem tulejke na wachaczu z przodu iod tamtej pory mialem twardy przod , podniesiony do samej gory i nie chcial opasc a tyl byl ok czyli podnosil i opadal,ktos mi powiedzial ze jest zapowietrzony i odkrecilem rurke od gruchy z lewej strony iwyciekl plyn ale opad teraz ani nie podnosi ani niema chamulcow a plyn jest wiec co sie stalo ?
surikata wrote:witam. mam kilka pytań
Moja xantia ma trochę dziwne zachowania:
1. Kiedy podjeżdżam na parking, nie wyłączam silnika , czasem zdarza się że sama podnosi przód i po chwili wraca do wcześniejszej pozycji.
2. Po wyłączeniu silnika opada, a podobno nie powinna ( rocznik 2000 , 2.0 hdi 109km , kombi)
3. Zawieszenie jest dość twarde i sprężynuje na wybojach ( czy przyczyną tego może być stary LHM?? )
Proszę o pomoc.
markos11 wrote:Witam. Ja również niedawno nabyłem Xantie i mam pytanie związane z zawieszeniem. W jakim położeniu zawieszenia dolewamy płynu LHM? I drugie pytanie dlaczego świeci lub miga żarzy sie kontrolka STOP w czasie jazdy lub po zatrzymaniu odpaleniu silnika. Brak wężyka na korku LHM gdzie ten wężyk powinien sie łączyć,czy to jest tylko przelew na ziemie:idea: dziękuje za podpowiedzi. Płyn LHM dostępny na allegro za 1L do 30zł.info dla poszukujących.
I jeszcze jedno czy zbiornik płynu LHM jest połączony ze wspomaganiem kierownicy?? bo mam walniętą maglownice i wycieka.
markos11 wrote:Dzięki annubis17. Czyli zbiornik LHM jest połączony z wspomaganiem hamulcami i zawieszeniem ,tak?? i czy na razie mogę tak jeździć bezpiecznie i sie wiecej nic bardziej nie popsuje w związku z miganiem kontrolki? w poniedziałek wymieniam maglownice na nową niestety regeneracja jest wątpliwa bo oprucz tego ma luzy.I przy wymianie maglownicy w jakim położeniu powinno być zawieszenie i jakie czynności trzeba zrobic po wymianie związane z całym układem? pozdrawiam