Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toshiba A200 - laptop wy łącza się na zasilaniu, na baterii dziala

rawracer 24 Apr 2011 18:18 4883 15
  • #1
    rawracer
    Level 10  
    Witam!
    Mam problem z laptopem Toshiba A200, a mianowicie - laptop działa tylko na baterii, a gdy podłączę zasilanie - wyłącza się, zawiesza. Wrażenie odnoszę, jakby przy podłączonym zasilaniu odcinało dysk. Gdy próbuję włączyć laptopa z podłączonym zasilaniem, to ładuje się do BIOSu, startuje z ładowaniem systemu i się wyłącza.
    Normalnie ładuje baterię i działa na baterii, choć czasem zdarza się, że się wyłączy.
    Czytałem, że może być uszkodzony układ zasilający procesor, ale nie wiem, czy to to. Bardziej wygląda mi to na dysk zasilanie dysku.
    Dysk był wymieniany, próbowane na innym z drugiego laptopa, lecz to samo się powtarza.
    Macie jakieś sugestie, może ktoś się już spotkał z takim problemem?
    Mogę dodać, że próbując zainstalować Vistę komputer przechodzi przez wszystkie etapy, natomiast próba instalowania XP kończy się komunikatem, że instalator nie wykrył dysku twardego. Format na innym kompie i to samo, a Vista idzie.
    Na pewno jest uszkodzona płyta, ale czy jest sens naprawy? Jakie koszta mogą wchodzić w grę? Bo wątpię, że jestem jedynym, który ma ten problem.
    Dzięki.
  • #2
    raptor07
    Level 10  
    jeżeli masz taka możliwość to spróbuj podłączyć inny zasilacz i zobacz co będzie się działo... a układ zasilający procesor nie może być uszkodzony skoro piszesz że na baterii działa normalnie... i to też nie wina dysko skoro na innym dysku też tak się dzieje...

    A co do tego że nie możesz zainstalować xp bo nie wykrywa dysku to odsyłam do tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic697013.html
  • #3
    rawracer
    Level 10  
    Dzieki za odpowiedz i wyjasnienie problemu z nie wykrywaniem dysku.
    Probowalem na innym zasilaczu i jest to samo.ja juz kupilem tego lapka w tym stanie gdyz byl w rozsadnej cenie a ja mam ten sam model tyle ze a200-15l a ten uszkodzony to a200-1v0
    wymienilem w nim procesor na 2ghz przekladalem ramy dysk zasilacze i caly czas jest to samo.
    Moge powiedziec ze nawet dzieje sie coraz gorzej.on nie jest uzywany w cale lezy w szafie i moze poleci do serwisu ktoregos dnia gdyby zaniemogl moj obeny ktory juz sluzy mi wiernie od ponad 5 lat i poza spalona swietlowka lcd ktora to zamienilem na zewnetrzny monitor dell jest ok.choc ostatnio cos sie dzialo ze wyskakiwal mi blue screen i sie wylaczal podczas pracy.narazie przeinstalowalem system i zobacze czy problem powroci.
    Zaraz po zakupie na baterii dzialal ok a teraz juz wylacza sie coraz czesciej.instalujac viste tez jest ciezko gdyz wylacza sie w ostatnim etapie instalacji.
    Wczesniej zdarzylo sie ze pojawily sie paski na matrycy i sie zawiesil a gdy pracuje i podlcze zasilacz to odnosze wrazenie jakby wylaczal sie dysk i laptop zamiera z ekranem jaki byl w chwili podlaczania zasilania.po czym tylko twarde wylaczenie skutkuje.
  • #4
    rawracer
    Level 10  
    odswiezam
  • #5
    kawaipapierosy
    Level 22  
    A moze samo wejście na kabel jest zepsute, np przekazuje "za mało prądu"....
    Moze powinieneś spróbować przelutować ten element. Jest tani i chyba warto spróbować.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    MastreDziku
    Level 11  
    Mam dokładnie to samo w swojej Toshibie A200. Grafika Radeon HD2600. to nie od grafili na pewno. Może wadliwy jest któryś układ zasilania.
  • #8
    Argennto_1
    Level 33  
    Czy w tym modelu siedzi słynny kondensator NEC/TOKIN? Pod procesorem na drugiej stronie płyty lub gdzieś obok. Dosyć spory łatwo go zlokalizować. Jeżeli tak to pierwsze co do wymiany.
  • #9
    Argennto_1
    Level 33  
    Podaj oznaczenie płyty.
  • Helpful post
    #10
    adasiek12
    Level 10  
    sprawdz uklad ladowania baterii na plycie glownej... najlepiej urzyc schematu. masz tam wszystko jak na dloni. krok po kroku przesledzic napiecia wejsciowe
  • #11
    MastreDziku
    Level 11  
    Przestawienie fukncji procesora w BIOSie z Full na Mini, rozwiązuje problem wyłączania się. Lecz komputer traci trochę na wydajności.
  • #13
    MastreDziku
    Level 11  
    Gdzie go mogę znaleźć? Tzn kupić nowy? Oraz gdzie on jest na płycie głównej?
  • #14
    Argennto_1
    Level 33  
    Pod procesorem na drugiej stronie płyty głównej, ale nie widziałem jeszcze tego kondensatora w modelach A200.
  • #15
    boro1234567
    IT specialist
    MastreDziku wrote:
    Gdzie go mogę znaleźć? Tzn kupić nowy? Oraz gdzie on jest na płycie głównej?

    Czy na Twojej płycie występuje?
    Jeśli już to tylko wymiana na używane tantale.
    Masz odpowiedni sprzęt do tego?
  • #16
    rawracer
    Level 10  
    Wymieniony został któryś tranzystor zaraz za wejściem zasilania jak dobrze pamiętam.