Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford 2014 -10- i brak komunikacji

mlis38 24 Apr 2011 19:32 3316 16
    mlis38
    Level 10  
    Witam, posiadam bardzo ale to bardzo stare już radio Ford 2014 Sound 2000. Z pamięcią 77007MC próbuje je rozkodować bo jest zblokowane -10- (dziesięcioma błędnymi próbami)
    Próbowałem połączyć się z nim za pomocą tych prościutkich programatorów pod LPT ale niestety brak komunikacji. Od razu zaznaczam ze próbowałem się połączyć za pomocą aplikacji ogólnie dostępnej na forum gdzie ludzie bez problemu dali mu rady. Zasilanie układu wziąłem z molexa (czerwony przewód) Co może być problemem?

Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za odgrzane kotlety :) bo to radyjko to już częściowo przeszłość.

• Helpful post
    dzimi
    Moderator
    Układ 77007MC to nic innego jak 93c46 - skorzystaj z innego programatora np.Ponyprog - działa bez zarzutu. Możliwe że programator nie współpracuje z systemem na PC. Możesz też podstawić nową 93c46 z wsadem.
    mlis38
    Level 10  
    Witam dziękuje za odpowiedź.

Problem w tym że nie posiadam żadnego programatora.
    A czy ten 93c46 można też zaprogramować bez programatora?
    Znalazłem na necie identyczny schemat do programowanie tej pamięci jak ten co załączyłem w poście z tą różnica ze tam nóżka nr 7 jest nie podłączona.

A może jakiś pomysł jak okiełznać tą pamięć z tak małym zapleczem elektronicznym jak w moim przypadku.
  • Helpful post
    SlaweK
    Level 43  
    Jeśli już to 77007 bliżej pojemnością do 93C06 ale i tak ma kilka właściwości których inne uWire nie posiadają. A co do tego programatorka to działa ale na sprzęcie i pod systemem ze swoich lat a nie na nowym pod xp czy inną wyższą windą.

SławeK
    mlis38
    Level 10  
    Witam programator odpalałem na windowsie 98 na Procku pentium 366 w trybie ms-dos

I nie było komunikacji.
    dzimi
    Moderator
    Spróbuj dać inną pamięć z 93CXX i sprawdź komunikację - może pamięć uszkodzona?
    mlis38
    Level 10  
    Pamięć myślę że jest dobra bo radio po załączeniu pokazuje-10- a po wylutowaniu pamięci pojawia się napis -EE- co sygnalizuje uszkodzoną pamięć.

To jaką tą pamięć z tej grupy 93CXX Czy ta pamięć którą Pan podał nada się czy nie bardzo czy raczej ta co podał SławeK?
    SlaweK
    Level 43  
    Niestety, widzę że kolega moderator nie bardzo zna temat. Otóż pamięci uWire są bardzo niekompatybilne ze sobą, są bardzo duże różnice nawet pomiędzy jednym typem np 93C46 i dobrać zamiennik by działał nie jest łatwo, jedna z zauważalnych różnic na pierwszy rzut oka to organizacja 8 lub 16 bitowa, nie będę wymieniał teraz pozostałych.

Ale 77007 mimo interfacu uWire nie jest zamienne z 93C06, koledze się pomyliło z tym prostszym Fordem gdzie można było ją zamienić na 93C06 czy C46. Po to wymyślono ten interface bo nie było czym jej programować w ubiegłych latach. Ma jeszcze pewną właściwość, jej część to ROM którego nikt nie programował a przynajmniej ja nie słyszałem o tym. Na szczęście kilka ważnych komórek daje się zmienić. Ford 2014 występował w kilku wersjach, włączany gałką i klawiszem Power.

Proponuję w gołym DOSie spróbować to uruchomić (kto jeszcze pamięta jak się to robiło) i odpowiednio ustawić port LPT w BIOSie. Być może że akurat dany sprzęt będzie robił problemy, ja tego używałem w kilku odmianach na różnych laptopach, głównie Della. A dziś są już programatory np Xprog-M, UPA które to robią bez problemu.

SławeK
    dzimi
    Moderator
    Masz rację Sławek - bliżej jej do pamięci 93c06 ale dodatkowo musi tam być jeszcze jeden sygnał. Pamięć 77007 produkowana jest wyłącznie dla Forda aczkolwiek 93c06 można podstawić.
    mlis38
    Level 10  
    Czyli proponujecie na tym starym kompie postawić DOSa, ustawić LPT( Tylko jak?Nie mam tam opcji SPP ) i próbować uruchomić tą pamięć albo zastosować 93c06?

Edit: Posiadam do dyspozycji programator Phoenix jestem w stanie coś nim zdziałać czy nie bardzo?
    dzimi
    Moderator
    Phoenix nie jest programatorem tego typu jaki Ty potrzebujesz, chyba że wykorzystasz części z niego.
    mlis38
    Level 10  
    Powiedzcie mi jeszcze Panowie czy kondensator na tym schemacie na rysunku ma 100nf? Pytam bo chce mieć pewność?
    SlaweK
    Level 43  
    Z tego co pamiętam to 93c06 nie można zastąpić, nie ruszy. Ruscy swojego czasu zrobili emulator tej pamięci na jakimś PICu. A co do kondensatora to nie jest on krytyczny, równie dobrze może go nie być. Problemem może być driver portu LPT w komputerze a ściślej jego poziomy napięć które teoretycznie powinny być TTL. Proponuję poeksperymentować z różnymi ustawieniami, na różnych komputerach. Kiedyś specjalnie do jednej robótki poskładałem starego PC w pajęczynę ze złomu. A poza tym jak się czegoś używa to wypada wiedzieć choć orientacyjnie jak toto działa bo pytanie z Phoenixem było poniżej pasa.

SławeK
    mlis38
    Level 10  
    Zamówiłem podzespoły na programator Si-prog i spróbuje jeszcze raz się wziąć za programowanie tej pamięci.

PS. Sławek masz racje moglem zobaczyć odnośnie Phoenixa jak działa. Więcej takich pytań mam nadzieje ze nie zadam
    mlis38
    Level 10  
    Dobra. Programator gotowy. Na kości 93c46 wczytuje pamięć ale nie programuje a tej z forda w ogóle nie widzi. Co mam wybrać w tym ponyprog za pamięć bo próbowałem na ustawieniach 16bit 93c46
    dzimi
    Moderator
    Sprawdź czy zworki dobrze ustawione.
    mlis38
    Level 10  
    Czytałem że PonyProg lub nie raz takie sytuacje robić ze da się zczytac za każdym razem ale nie zawsze się tak łatwo programuje. Tylko nie wiem czy 77007MC nie musi mieć jakoś inaczej zasilania dopiętego.

Byłbym wdzięczny za Dane techniczne lub chociaż za odrobinę informacji odnośnie danych pinów który za co odpowiedzialny.
    Jedyne co mam to ten schemat co jest w pierwszym poście.
    A podstawka której używam do programatora wygląd tak.