Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tanie 50" - co kupić?

udarr 25 Apr 2011 11:39 14040 54
    udarr
    Level 10  
    Witam.
    Chcę zakupić duży, tani TV. Trochę słaby jestem w te klocki więc przedstawię problem dokładnie. Pokój ma długość ok. 7 metrów, gdzie tv jest na jednym końcu pomieszczenia, a wypoczynek po drugiej stronie. Więc odległość jaką można liczyć to 5-7m, w zależności, gdzie się spocznie stąd też widać, że duży tv jest niejako koniecznością.

Rozmiar optymalny to moim zdaniem ok. 50" - raczej nie mniej, a więcej tylko jeżeli łapie się w przedziale cenowym. Musi mieć full hd (często puszczam filmy z laptopa), jakieś złącza hdmi na konsolę dla dzieci oraz Polsat i inne sprzęty, świetnie gdyby miał wejście usb ale to już traktuję jako gadżet. Technologia - lcd raczej odpada, plazma jak najbardziej, ponieważ są relatywnie tanie, na leda mnie chyba nie stać chociaż obraz jest genialny, ponieważ mam takowy monitor z fullhd i naprawdę jest super.

Co polecacie w moim przypadku?
    W Saturnie widziałem kilka 50" od 2300-3000zł i taki przedział mnie interesuje, no może trochę więcej jednak bez szaleństw, jeżeli tv znacząco nie będzie się różnił od tych za 2-3tys.
    Na początku wspomniałem, że na rtv się nie znam także, liczę na Waszą pomoc i propozycje.
    Jeszcze jakby ktoś napisał mi o co chodzi z tymi Hz w sprzęcie Lg, Samsung, gdzie podają wartość 600 - sądzę, że to jakiś wałek?
    Pozdrawiam.
    Kuba
    AxelNext
    Level 38  
    Plazma Panasonic TX-P50U30E ... do 3 tyś. znajdziesz spokojnie http://www.ceneo.pl/11010170
    W "sklepie dla idiotów" ostatnio widziałem za 4300 zł. ale sklep wiadomo dla kogo :D
    udarr
    Level 10  
    No właśnie powiem Ci, że przeglądałem ofertę sieci Electro World i zauważyłem dokładnie tego Panasonica. Świetnie, że ma 16:9 co przyda się przy filmach. Jednak czy różni się czymś jeszcze w stosunku do np. LG 50PK350, który jest tańszy o 800zł ? Poza tym, że moim zdaniem Panasonic przegrywa designem. Może coś 'w środku' ? Filtr odbijanego światła ? Warto płacić te 800zł za Panasonica ?
    AxelNext
    Level 38  
    udarr wrote:
    Warto płacić te 800zł za Panasonica ?
    Warto.
    U30 to najnowszy model na 2011 rok z matrycą 14 generacji.
    K350 to starszy model i raczej nie ta klasa sprzętu co Panasonic ale podobno właśnie model K350 firmie LG się udał. Jednak LG to najbardziej prądożerne plazmy spośród plazm Panasonic'a, Samsung'a i LG.

Co do powłoki antyrefleksyjnej to wszystkie plazmy zostały pozbawione tego filtra także każda plazma to tzw. lustro.
    Jestem obecnie na etapie zmiany plazmy Panasa 42' z powłoką antyrefleksyjną 11 generacji (PV80) na Panasa 50' z lustrem 14 generacji (G30) i mam obawy. Na początku czerwca okaże się czy brak tego filtra to duża różnica.

Jednak lustro to nie tylko plazma. W sklepie porównywałem z LCD i większość LCD daje takie same odblaski. Są też ekrany matowe ale cena zdecydowanie jest wyższa.

Jeśli masz 3 tyś. na wydanie to bierz U30, a co sam wybierzesz to już twój wybór.
    Bart1714
    Level 12  
    Mam bardzo podobnego Pansa w domu-- plazma 42 cali. Zawieszona na ścianie oglądamy ją w odległości 4-5m i w jakości fullhd czy chociaż 720p to jakość miażdży. Porównanie mam do Samsunga LCD led'owego i jak dla mnie led sa jakby jaśniejsze czy lepsze nie wiem jak dla mnie różnica znikoma ale zauważalna dla wprawnego oka. Myślę że się nie nadziejesz na tym sprzęcie (osobiście mam masę sprzętu Panasonica w domu i jak narazie -odpukać- wszytko od lat gra). Pzdr
    udarr
    Level 10  
    Żona w salonie powstawiała pełno okien (aż nie ma zabardzo jak tv ustawić, szczególnie takiego większego) i mam pewne obawy przed tym odbijaniem światła no ale nie przewiduje funduszy na droższy tv, a zasadniczo to i tak tv włącza się z wieczora, czy nawet po południu kiedy słońce nie daje tak intensywnie o sobie znać.
    Teraz mam chwilę czasu na przemyślenie i ewentualnie jutro w sklepie coś jeszcze popatrzę i jeżeli nic nie znajdę to wybiorę Panasonica - szkoda, że 'profil' obudowy jest z tych grubych, a nie jak w LG - dosyć cieńki.
    AxelNext
    Level 38  
    Ramka ekranu to rzecz gustu. Nie zawsze się ma to co chce ;)
    Kupuję G30, a podoba mi się SAMSUNG D8000 :D
    udarr
    Level 10  
    A jak to jest z formatem 16:9 ?
    Czy oglądając teleexpres na TV 16:9 będę miał 'ucięty' obraz (czarne miejsca na ekranie) ?
    Rozumiecie co mam na myśli ?
    Iceman31
    Level 20  
    Wszystko zależy jak telewizor skaluje obraz.
    U ojca w plazmie Panasonica (jakiś starszy model) czarne pasy znikają i obraz się dopasowuje aczkolwiek lekko obcina obraz u góry i u dołu.
    Z kolei u mnie w Samsungu, nie działa na cyfrówce i muszę robić ręcznie aczkolwiek niezależnie czy robię to ja czy automat (działa na analogu i DTV) obraz jest idealnie wpasowany w ekran bo jest możliwość ręcznej korekty.... tzn rozciągnąć, zwężyć, dopasować jak komu wygodnie i tak zostaje. Jak nowsze Panasy sobie z tym radzą ... niestety nie wiem.
    Poza tym uwierz, ze przy takiej wielkości telewizora nieraz owe czarne pasy nei będą Ci przeszkadzać. Sam się czasem łapię na tym że oglądam coś i po chwili się zastanawiam czemu nie zmieniłem formatu obrazu i gapię się na ten z "czarnymi pasami" :)
    udarr
    Level 10  
    Chyba masz rację, że to nie przeszkadza, za to potem jest komfort w oglądaniu np. blu-rayów. Jeszcze w kwestio tego Panasa, ponieważ dzisiaj lub jutro idę po niego. Jak jest z wypalaniem się obrazu w plazmach ? Od znajomego słyszałem, że wyrzucił TV po niecały 3 latach z tego powodu.
    AxelNext
    Level 38  
    udarr wrote:
    Jak jest z wypalaniem się obrazu w plazmach ?
    Już od dobrych kilku lat ten problem to już historia.
    Nie ma żadnego wypalania także nie słuchaj historycznych opowieści znajomych.
    Brodi
    Level 30  
    TX-P50U30E - ile to Wat zjada ?
    I dlaczego jest taki tani ? TX-P50G20E kosztuje ponad 1000 zł więcej
    AxelNext
    Level 38  
    Brodi wrote:
    TX-P50G20E
    ... ma matrycę neoPDP

TX-P50U30E średnie zużycie 156W, nominalne/max. 295W
    udarr
    Level 10  
    No i mam problem. Napisałeś o tej matrycy pdp i nie wiem czy warto do niej dokładać...pomijając już kwestie budżetu. Z tego co czytałem daje dobry kontrast i bierze 50% mniej energii ? Coś jeszcze ? Jak ze światłem dziennym ? Czym będzie się różnił TX-P50G30E od tego G20 bo cena ~taka sama ? Czy do 4tys znajdzie się coś lepszego ? Nawet myślałem o Sonym tylko wtedy będzie to max. 46" no i LCD i nie wiem czy warto przepłacać biorąc sonego, który chyba stoi półkę wyżej ? Co sądzicie ? Panas za 3k, za 4k czy Sony za 4k ?

edit : Jeżeli dobrze rozumuje to g30 jest następcą g20, ponieważ g20 nie ma już na stronie panasa w produktach. Dziwne, że cena ta sama. Z tego co widzę za 1000zł więcej (od panasa P50U30E) otrzymujemy matryce PDP, wejscia usb, jakieś internetowe gadżety, więcej hdmi, parę funkcji więcej i tak dalej...warto? Głównie chodzi mi o jakość obrazu zwykłej plazmy a tej pdp.
    Iceman31
    Level 20  
    Tu nie można jednoznacznie odpowiedzieć czy Panas czy Sony.
    Odpowiedź była by mniej więcej taka:
    Jeśli interesuje Cię technologia LCD bądź LED/LCD to bez dwóch zdań Samsung lub Sony ewentualnie jakiś Sharp a jeśli idziesz w plazmy to Panasonic.
    udarr
    Level 10  
    No tak zapomniałem, że Sony nie robi plazm. Jednak skupiłbym się na tej technologii.
    W takim razie Panasonic U30 czy G30 ? 1000zł różnicy. Matryca neoPDP - warto tyle za to płacić ? Czy zwykły użytkownik zobaczy różnicę ?
    AxelNext
    Level 38  
    udarr wrote:
    Panasonic U30 czy G30 ?
    Matryca neoPDP - warto tyle za to płacić ?
    Czy zwykły użytkownik zobaczy różnicę ?

G30
    Warto. Dodatkowo 2 HDMI, USB, internet.
    Stały obok siebie PDP 50S20 i neoPDP 50G20 i różnicę było widać bez większego wysilania wzroku. Na G20 obraz był wyraźniejszy z większą głębią.
    cinekx81
    Level 11  
    ja mam LG PK350 i na pewno nie jest prądożerny, naprawdę jest rewelacyjny, porównywałem różne SONY PANASONIC SHARPY i w tej cenie wątpię że jest coś lepsze, pozdrawiam.
    udarr
    Level 10  
    Co sądzicie o Samsungu Ps50c6500 ?
    Dzisiaj byłem w MM i sprzedawca o dziwo bardzo kumaty mi go polecił i bardzo mi się spodobała ta plazma, obraz całkiem niezły - obok stały semsungi z tej samej serii jednak jeden był LCD, a drugi LCD LED i świetnie było widać różnicę między tymi 3 technologiami. Jutro mają bez VATu więc cena TV wyjdzie lekko poniżej 3000zł.

Dzisiaj wyklarowała się ostateczna wersja tzn. Panas G30 lub tańsza o 1000zł wersja ten Samsung 50c6500 oraz Panas U30. Mówicie, że ma sens dopłacanie 1000zł do G30 w zestawieniu z U30, czy z tam Samsungiem też tak uważacie ?
    Jak jest z multimedialnością Panasów ? Słyszałem, że nie za ciekawie przynajmniej w tańszych modelach. Wyświetlają wszystkie formaty z pendrive + napisy tak jak Samsung ?

Prosiłbym o szybką odpowiedź bo - VAT jest tylko jutro i muszę podjąć decyzję. A samsunga bez odliczenia vatu nie kupie bo jest w zbliżonej cenie do G30 z internetu (chyba, że jesy lepszy w co wątpie).
    udarr
    Level 10  
    Będzie bez VATu z tym, że w MM kosztuje ok. 7 tysięcy wg. sprzedawcy i do tego nie mają go na sklepie obecnie. Więc G30 w tym wypadku (z MM) nawet bez vatu nie wchodzi w grę kiedy można go dostać za 4tys. w każdym sklepie internetowym.
    AxelNext
    Level 38  
    udarr wrote:
    w MM kosztuje ok. 7 tysięcy
    Nie bez przyczyny jest to "sklep dla idiotów".
    Kolego, jeśli cię stać to kupuj G30 bo kupując coś innego za kilka tygodni/miesięcy będziesz żałował że nie dołożyłeś i niesmak z zakupu pozostanie na lata.
    Ja na TV mam przeznaczone 4 tyś. i w pierwszej wersji miałem kupić 50U30 ale jak widać ceny spadają i już mogę za tą kwotę kupić 50G30.
    Z tego co wiem (może się mylę) Samsungu PS50C6500 ma ekran lustro, a seria G30 ma powłokę antyrefleksyjną więc wybór jest prosty.

Na multimedia nie patrz bo za 200 zł. możesz mieć o wiele lepszy odtwarzacz multimedialny np. ASUS O!Play Mini który odtwarza więcej niż nie jeden TV.
    Liczy się tylko jakość obrazu :!: :idea:

2 maja też jest w MM bez VAT'u.
    udarr
    Level 10  
    Proszę ostatni raz o pomoc. Ciągle jeszcze nie kupiłem przez własny brak zdecydowania. Chodzi o panasa P50G20 i P50G30. Jaka jest między nimi różnica poza panelem ? Wiem, że G30 ma lepszą czerń i matryce g14 (czym sie różni od g13?). Coś jeszcze ? Napiszcie wszystko co wiecie. Różnica w cenie między nimi w sklepie gdzie będę kupował to 700zł. Czy jest coś za co miałbym dopłacać 700zł do G30 ?
    AxelNext
    Level 38  
    W jakich cenach masz G20 i G30 :?:
    udarr
    Level 10  
    4000 i 4700 z tym, że biorę na raty 0%.
    Innej opcji nie ma bo bo tutaj mam najkorzystniejsze warunki.
    W każdym razie nie chodzi o ceny.
    Chodzi o obraz.
    AxelNext
    Level 38  
    udarr wrote:
    4000 i 4700 z tym, że biorę na raty 0%.
    Innej opcji nie ma

Za 4 tyś. można kupić G30 więc sam wybieraj.
    Twoje pieniądze - twoja decyzja.
    Na forach piszą że G30 to odgrzewany kotlet G20, ale ja w to nie wierzę bo testy porównawcze stojących obok siebie obu modeli mówią, że G30 to nowsza i lepsza technologia.
    udarr
    Level 10  
    Wiem, że można kupić za 4000zł jednak raty w żaglu są średnio korzystne i tak naprawdę całkowity koszt byłby bliski 4700.

LOCOLOCO to jest porównaniu G30 i V20. Mnie niestety nie stać na V-ke i szukam porównania G20 i G30.
    User removed account
    Level 1