Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lazarus + platforma WINCE - dostęp do COM - jak?

lukashb 25 Apr 2011 16:57 2905 10
SterControl
    lukashb
    Level 39  
    Witam! Mam problem jak w temacie. Piszę sobie na urządzenie z systemem WINCE 5.0, a także PPC2003 i wszystko by było dobrze gdyby nie to, że mam potrzebę komunikacji z nim poprzez port RS232. Moim problemem jest to czego użyć do komunikacji. Będę wysyłał znaki ASCII + kilka informacji dodatkowych, ogólnie mówiąc tekst. Chciałbym też odebrać je na tym urządzeniu. O ile przy DELPHI nie było kłopotu bo był COMPORT i on był świetny, tak dla urządzeń mobilnych już się nie nadaje i trzeba było przeskoczyć na coś innego. Jako, że bliższy jest mi Pascal niż C/C++ to wybrałem właśnie Lazarusa. Czy ktoś coś wie na temat tego jaki komponent do Lazarusa podszedłby i pracował po skompilowaniu dla WINCE? Jak narazie nie znalazłem 'zamiennika' w działaniu podobnego do COMPORT'a. Przyznam, że mam nie lada problem, bo komunikacja via RS to podstawa w tym projekcie. Pozdrawiam
    PS. Internet przeszukałem, potestowałem trochę i nic ciekawego nie wyniosłem. Wiem, że nie ja jeden mam z tym kłopot.

Proszę nie używać, w tytule postów, słów : "problem", "kłopot", "pomocy" itd. ani ich wariacji. -arnoldziq
  • SterControl
  • Helpful post
    lanky
    Level 17  
    Z tego co pamiętam Na WinCE używałem Lazarusa v0.931 z opcją win32 -> arm wince. Zapraszam tutaj do najnowszej wersji-> http://www.hu.freepascal.org/lazarus/
    Gdy jesteś już w najnowszym Lazarusie wejdz do: Project/Project Options/ Compiler Options/Build Modes i zaznacz: "LclWidgetType" i obok zaznacz: "wince" Potem wejdź do: "Code Generation" i w Target Platforms w Target OS zaznacz wince a niżej w Target Cpu zaznacz: arm (no chyba ,że piszesz pod inny Cpu to zaznaz inny:)
  • SterControl
  • Helpful post
    lanky
    Level 17  
    Tak to jest jak ktoś się za bardzo rozpisuje. Ja po prostu wyłapałem kawałek tekstu z twojego bełkotania:
    Quote:
    Czy ktoś coś wie na temat tego jaki komponent do Lazarusa podszedłby i pracował po skompilowaniu dla WINCE?
    i powiedziałem co wiedziałem :D. No ale sorry za moje lekkie resory. Więcej niestety nie wiem :D
    KeinXor
    Level 24  
    Gotowy unit do obsługi serial port dla win ce z pod lazarusa.

Code: delphi
    Log in, to see the code
    willyvmm
    Level 30  
    Robiłem kiedyś coś takiego, nie jest to mocno skomplikowane. Przerobiłem wszystkie gotowce i nie przyniosło to spodziewanego skutku. W końcu z pomocą witryny microsoftu skorzystałem z API :)
    Działa wyśmienicie.

Log in, to see the code

Log in, to see the code

Kod jest bez komentarzy i niezbyt ładny ale działa jak należy. Niestety musisz go sobie dostosować, gdyż to było przystosowane do pracy w osobnym wątku przy specjalnych wymaganiach. W unicie comread, jest przykład jak czytać z portu, poniżej jest funkcja otwierająca i konfigurująca. Nie zadziała to bezpośrednio bo jest wyrwane żywcem z programu, ale trochę kosmetyki i będzie działać.