Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polar PFL 1000 dziwnie działa

Pocieszny 25 Kwi 2011 23:41 2742 2
  • #1 25 Kwi 2011 23:41
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Kiedy przyjechałem do domu na święta dowiedziałem się, że rodzice mają dziwny problem z tytułową pralką. Ponoć kilka razy przepełniła się wodą i zalała łazienkę. Woda wylała się aż przez szufladkę na proszek. Włączyłem program płukanie+wirowanie i widzę, że zawiesza się na wypompowaniu wody i "mieli" cały czas pompka. Czasem nie wlewa w ogóle wody. Pompka chyba działa, bo jak wlewałem wężykiem wodę do szufladki na proszek, to normalnie odpompowuje.

    Rozkręciłem sterownik, kilka diod, rezystorów i cewek było pokrytych czarnym nalotem, myślałem że się coś spaliło, ale wygląda na to, że te elementy są w porządku. Poprawiłem luty pod większymi elementami. Zrobiła dobrze jedno pranie i znowu to samo :( Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem elementy, które były czarne (fotka zapożyczona z innego wątku na tym forum).

    Polar PFL 1000 dziwnie działa

    Zauważyłem właśnie, że po odłączeniu od prądu na kilka minut chyba zaczyna działać normalnie. Czyżby mikroprocesor albo firmware się wysypał?

    0 2
  • #2 25 Kwi 2011 23:55
    Trull
    Poziom 28  

    Masz zapchany układ hydrostatu, (ta puszka z wężykiem i kabelkami po prawej stronie w okolicy programatora). Wężyk poprowadzony jest od prestatu do w/w hydrostatu, prestat znajduje się na dole zbiornika jest on (prestat) prawdopodobnie zapchany. Aby dostać się do prestatu trzeba zdemontować przednią część pralki wraz z wziernikiem. Moduł masz sprawny te ścieżki są zabrudzone z powodu pola statycznego na przetwornicy.

    0
  • #3 26 Kwi 2011 00:09
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Też się zastanawiałem czy nie ma z tym coś wspólnego czujnik wody, tylko nie potrafiłem go zlokalizować. Dzięki za info, spróbuję to przeczyścić :)

    0