Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki zestaw uruchomieniowy do zabawy?

TomaszRag 20 Maj 2011 23:02 12932 95
  • TermopastyTermopasty
  • #62
    kuba1im
    Poziom 19  
    Również jestem początkującym jeśli chodzi o zabawę z uc. Zacząłem kupując jedynie płytkę drukowaną zestawu ZL3AVR i bieganiu po sklepach kupując części (w sumie płytka wyniosła mnie około 100 / 150zł). Co do płytki stykowej raczej nie polecałbym ludziom, którzy łatwo dają się zniechęcić. Kilka godzina spędzonych z myślą "co tu hmm.... nie działa" dla początkującego może być wręcz odpychające.
  • TermopastyTermopasty
  • #64
    TomaszRag
    Poziom 16  
    1. Za stabilizatorem mam 4,90V (jakaś trefna sztuka nie daje 5V).
    2. Zmieniłem na 2,2uF, ok?
  • #66
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    1. czyli zakładam, że ten element działa ok.
    3. masz jakieś 100nf ? dobrze byłoby je zamontować przy mikrokontrolerze.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Bartek.k.k napisał:

    Batku zaglądnij do dokumentacji 7805 i tam są podane takie wartości jak na moim blogu, i należy się ich trzymać by układ pracował prawidłowo do granic możliwości.
    Tomek jak rozumie nie ma odpowiednich kondensatorów więc zastosujemy co ma z tych wylutowanych elementów.
  • #67
    Bartek.k.k
    Poziom 21  
    dondu napisał:
    1. czyli zakładam, że ten element działa ok.
    3. masz jakieś 100nf ? dobrze byłoby je zamontować przy mikrokontrolerze.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Bartek.k.k napisał:

    Batku zaglądnij do dokumentacji 7805 i tam są podane takie wartości jak na moim blogu, i należy się ich trzymać by układ pracował prawidłowo do granic możliwości.
    Tomek jak rozumie nie ma odpowiednich kondensatorów więc zastosujemy co ma z tych wylutowanych elementów.


    Dziwne, przy 7805 siedzą u mnie 100nF i na wyjściu mam stałe 5,19V i wszystko prawidłowo pracuje, ale zaraz sprawdzę jak zalecasz.
  • #68
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Bartek.k.k napisał:
    Dziwne, przy 7805 siedzą u mnie 100nF i na wyjściu mam stałe 5,19V i wszystko prawidłowo pracuje, ale zaraz sprawdzę jak zalecasz.

    Oczywiście że pracować będzie, ale warto trzymać się zaleceń, by w warunkach granicznych układ nie zrobił Ci psikusa :)
    Na blogu podałem link do datasheet 78xx
  • #69
    TomaszRag
    Poziom 16  
    dondu przełóżmy temat na kiedy indziej (np. jutro), a ja na spokojnie załatwię części. Znalazłem 0,1uf i 0,33uf (ale na 250~275V prądu zmiennego to się chyba średnio nadadzą? :)
  • #70
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Damy radę z tymi a jutro sobie załatwisz inne - no chyba, że rzeczywiście musisz kończyć?
  • #71
    TomaszRag
    Poziom 16  
    dondu, na spokojnie będzie chwila dokończymy.
    Ja natomiast idę przespać się z myślą o Mechanice Płynów jutro (zaliczenie).
    Do jutra, bez odbioru
  • #72
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    W takim układzie napiszę jeszcze dzisiaj w nocy jakie mam uwagi.
    Miłych snów o działającym układzie!


    EDIT:


    Jaki zestaw uruchomieniowy do zabawy?


    11. kondensator 1000uF dałeś na końcu ścieżki zasilania. nigdy tak nie rób.Zawsze musi być pomiędzy stabilizatorem a układem. Oczywiście zamieniasz go na 100nF i dajesz blisko wyjścia stabilizatora.

    11.b. oprócz tego co w pkt 11 dajesz dodatkowy 100nF na zasilaniu blisko mikrokontrolera.

    12. Nie podłączyłeś wszystkich pinów GND do masy.

    13. czy elektrolity podłączyłeś prawidłowo (bieguny)?

    14. Nie podoba mi się to zaznaczone kółkiem - zrób to porządnie - masz sporo wolnego miejsca. Ze zdjęcia nie ma jak tego sprawdzić.

    15. Część analogową także trzeba zasilać nawet gdy z niej nie korzystasz.
    - AVCC podłącz do 5V
    - pomiędzy AREF a GND daj kondensator 100nF

    16. Rezystor 10k z RESET do 5V.

    17. sprawdź jeszcze raz czy podłączenie pinów z LPT trafia na prawidłowe piny procesora przez rezystory + reset.

    18. zanim włączysz zasilanie sprawdzaj miernikiem czy nie ma zwarcia na zasilaniu.

    Generalna uwaga - nie spiesz się :)

    W sobotę będę około 14-15 i dopiero wieczorem około 20:00.
  • #73
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Generalnie. Nie mogę dać przed stabilizatorem kondensatora mniejszego niż 470uF. Inaczej mam wahania napięcia (mierzone oscyloskopem).
    Tak to wygląda teraz:
    Jaki zestaw uruchomieniowy do zabawy?

    Przy zasilaniu proca jest teraz 100nF.
    Reset jest podciągnięty do 5V przez 10k rezystor.
    Pomiędzy GND, a ARef wstawiony 100nF.

    Nawet się wk**** (EDIT: cenzura) i zdjąłem rezystory.

    Wszelkie połączenia posprawdzałem.

    Na kompie PonyProg 2000 dalej go nie widzi.
    ISPProg nie może odczytać sygnatury tj. go nie widzi. (Ustawiam na STK200/300 Ev. Board).
    Próbowałem coś kombinować z pinami STROBE tam, ale nic nie można przestawić bo głupi komunikat: Outpin pins must not repeat nie pozwala na zmianę...

    Czy to już czas na kupny programator, nową Atmege, a może spokój na miesiąc od tematu Atmega?

    .
  • #74
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    TomaszRag napisał:
    Nawet się wkurwiłem i zdjąłem rezystory.
    ...
    Czy to już czas na kupny programator, nową Atmege, a może spokój na miesiąc od tematu Atmega?

    Nie kolego, to czas na to, abyś przemyślał czy w ogóle się nadajesz do elektroniki i do społeczności Elektroda.pl.
    Na pomoc ode mnie już nie licz.
  • #75
    mirekk36
    Poziom 42  
    TomaszRag napisał:
    .....
    Nawet się wku..... i zdjąłem rezystory.

    Wszelkie połączenia posprawdzałem.

    Na kompie PonyProg 2000 dalej go nie widzi.
    ISPProg nie może odczytać sygnatury tj. go nie widzi. (Ustawiam na STK200/300 Ev. Board).
    Próbowałem coś kombinować z pinami STROBE tam, ale nic nie można przestawić bo głupi komunikat: Outpin pins must not repeat nie pozwala na zmianę...

    Czy to już czas na kupny programator, nową Atmege, a może spokój na miesiąc od tematu Atmega?

    .


    Ja rozumiem, i nawet przewidziałem na początku tę frustrację:

    Jaki zestaw uruchomieniowy do zabawy?

    piszę też o tym na swoim blogu:

    http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/zestaw-uruchomieniowy-czy-zakup-czesci.html

    ale jednak jakiś chociaż minimalny poziom kultury to i tutaj obowiązuje....

    proszę więc usunąć te epitety - bo jakby nie patrzeć to już masakra....

    i polecam na spokojnie rozważyć jednak moje porady , które dawałem na początku - bo teraz jak sobie kolega podliczy ile stracił CZASU (przede wszystkim) ale i kasy na te nic nie dające ćwiczenia - to może w końcu uda się zrozumieć, że lepiej czasem zacząć od poświęcenia czasu na programowanie i osiągnięciu szybko jakichkolwiek sukcesów, które podtrztmają na duchu.

    Bo lutować się można nauczyć później, rysować schematów też każdy się nauczy a i projektować własne układy to też piskuś - ale jak już wiadomo o co chodzi. I tylko dlatego ja jestem zwolennikiem poznawania procków ale nie od strony ich programowania.
  • #76
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Mirku, nie wciskaj dzieciakowi płytki bo przy takim poziomie jak reprezentuje, i tak ją rozwali w 5 minut i jeszcze będzie chciał korzystać z gwarancji.
    Jemu potrzeba klocków drewnianych i ma je na stole.
  • #77
    mirekk36
    Poziom 42  
    dondu napisał:
    TomaszRag napisał:
    Nawet się wkurwiłem i zdjąłem rezystory.
    ...
    Czy to już czas na kupny programator, nową Atmege, a może spokój na miesiąc od tematu Atmega?

    Nie kolego, to czas na to, abyś przemyślał czy w ogóle się nadajesz do elektroniki i do społeczności Elektroda.pl.
    Na pomoc ode mnie już nie licz.


    Dlatego panie Kolego warto zrewidować swoje podejście w takim sensie - czy to jest dobry sposób, żeby wszystkim polecać jednak start od płytek stykowych. Nie wszyscy są tacy sami.

    Tak sobie obserwowałem ten temat i czekałem podświadomie na takie klasyczne zakończenie bez wtrącania się. I zobacz - okazało się, że miałem rację.

    Dlatego tylko myślę, że nie można takiej osobie sugerować że nie nadaje się do elektroniki - bo to nie FAIR. Może jednak warto rozważyć, że nie zawsze taką drogę rozwoju warto polecać?

    Ale oczywiście racją jest to, żeby autor rozważył czy nadaje się do dyskusji na forach z takim językiem .... tu bez dwóch zdań się zgadzam z tobą dondu. Tyle , że trzeba umieć rozgraniczyć te dwie rzeczy - tak mi się wydaje choć wcale nie muszę mieć racji.
  • #78
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Jest setki przykładów ludzi którzy zaczynali swoją przygodę od klocków z powodzeniem. Ten jeden przypadek jest bardzo oporny, ale nie oznacza to, że na tej podstawie przedszkolaków trzeba pchać od razu na studia i dawać im do ręki samochód czy motocykl z 500KM bo i tak go zepsują i jeszcze sobie krzywdę zrobią.
  • #79
    mirekk36
    Poziom 42  
    dondu napisał:
    Mirku, nie wciskaj dzieciakowi płytki bo przy takim poziomie jak reprezentuje, i tak ją rozwali w 5 minut i jeszcze będzie chciał korzystać z gwarancji.
    Jemu potrzeba klocków drewnianych i ma je na stole.


    Ale uwierz mi - że ja na kursach miałem różne przypadki - i takie również - i jakoś nie miałem problemów, żeby jednak poprowadzić człowieka do jakiegoś tam następnego stopnia rozwoju w tej dziedzinie.

    Teraz może ty się troszkę wkurzyłeś - co zresztą rozumiem, widząc ile czasu poświęciłeś tu na prowadzenie autora tematu - tyle, że jak widzisz - taka pomoc a szczególnie na odległość i przez forum nie zawsze zdaje egzamin.

    Ja ciebie podziwiam jednak za tak gigantyczną cierpliwość - bo widziałem że prawie w jednym czasie rozpocząłeś takie prowadzenie w kilku tematach na elektrodzie. Tylko może czasem - wyszło to wręcz aż troszkę na zbyt duże wyręczanie tych których chciałeś czegoś nauczyć. Może.
  • #80
    Bartek.k.k
    Poziom 21  
    TomaszRag napisał:
    Generalnie. Nie mogę dać przed stabilizatorem kondensatora mniejszego niż 470uF. Inaczej mam wahania napięcia (mierzone oscyloskopem).
    Tak to wygląda teraz:
    Jaki zestaw uruchomieniowy do zabawy?

    Przy zasilaniu proca jest teraz 100nF.
    Reset jest podciągnięty do 5V przez 10k rezystor.
    Pomiędzy GND, a ARef wstawiony 100nF.

    Nawet się wkurwiłem i zdjąłem rezystory.

    Wszelkie połączenia posprawdzałem.

    Na kompie PonyProg 2000 dalej go nie widzi.
    ISPProg nie może odczytać sygnatury tj. go nie widzi. (Ustawiam na STK200/300 Ev. Board).
    Próbowałem coś kombinować z pinami STROBE tam, ale nic nie można przestawić bo głupi komunikat: Outpin pins must not repeat nie pozwala na zmianę...

    Czy to już czas na kupny programator, nową Atmege, a może spokój na miesiąc od tematu Atmega?

    .


    Ja sprawdzam połączenie z atmega przy użyciu mkAvrCalculator, bo niczym innym nie potrafię. Łatwy w obsłudze.
  • #81
    mirekk36
    Poziom 42  
    dondu napisał:
    Jest setki przykładów ludzi którzy zaczynali swoją przygodę od klocków z powodzeniem. Ten jeden przypadek jest bardzo oporny, ale nie oznacza to, że na tej podstawie przedszkolaków trzeba pchać od razu na studia i dawać im do ręki samochód czy motocykl z 500KM bo i tak go zepsują i jeszcze sobie krzywdę zrobią.


    Tak z tym się zgadzam.
  • #82
    TomaszRag
    Poziom 16  
    I tak dziękuje za pomoc i wytrwałość w szczególności dondu.
    Będę kombinował, co z tego wyjdzie zobaczymy.
    Temat można zamknąć.

    EDIT:
    Jako, że musiałbym dopisać kolejną wypowiedź poniżej żeby móc dopiero zamknąć temat. Pozwolę sobie zostawić go otwartego i pochwalić się jak uda się odpalić Atmegę.
    Za wulgaryzmy prepraszam, poniosło mnie.
    Pozdrawiam.
  • #83
    mirekk36
    Poziom 42  
    TomaszRag napisał:

    Temat można zamknąć.


    Tematu "nie można zamknąć" - temat się samemu zamyka - zapoznaj się z ikonką kłódeczki pod tematem. To autor zamyka temat - no chyba że moderator w szczególnych przypadkach. Np gdy wyrzuca temat do kosza np z powodu wulgaryzmów, albo zamyka, żeby uciąć niepotrzebne dyskusje.
  • #84
    piotrva
    Moderator na urlopie...
    Powiem tyle, na zakończenie tego off-topa: gdybyś kupił płytkę testową byłbyś już pewnie po etapie migania diodami i obsługi LCD, a takto masz kupę elementów, wyrzuconą z Twojego punktu widzenia kasę, masę frustracji i zniechęcenie do tematu - wiem jak za młodu denerwowało mnie takie szukanie błędów, ale byłem w tej kwestii (jeszcze bez internetu i z telefonami do kolegów elektroników) baaardzo cierpliwy.

    Mimo wszystko nadal polecam płytkę testową, żebyś już nie tracił kolejnych dni/tygodni na tą stykówkę i szukania błędów w układach na pająka (a może masz pęknięty kabelek gdzieś,...), która później i tak się przyda do rozszerzenia możliwości płytki testowej.
  • #85
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    piotrva napisał:
    ... gdybyś kupił płytkę testową byłbyś już pewnie po etapie migania diodami i obsługi LCD ...

    Raczej byłby na takim etapie:

    Student_Bartosh napisał:
    Jestem posiadaczem zestawu uruchomieniowego ATMEGA.

    Ostatnio na makiecie zaczęły dziać się dziwne rzeczy, m.i. podłączone do portu B diody świeciły (w zasadzie to jedna) a później zrobiła się choinka (świecą/mrugają prawie wszystkie). Kiedy dociskam procesor wymienione objawy mijają, ale tylko na chwilę.

    Dodam jeszcze, że procesor strasznie się grzeję. Mam tu na myśli temperaturę rzędu 80-90 stopni C. Zmierzona termometrem cyfrowym.

    I nie można programować. Program wgrywałem MegaLoadem przez USB.


    Student_Bartosh napisał:
    piotrva napisał:

    PS. Szkoda, że kupiłeś tę płytkę, bo to jedna z najbardziej niedopracowanych płytek o jakich słyszałem...

    Jak to się mówi: "Byłem młody, głupi, niedoświadczony,..."
    Teraz takiego błędu raczej bym nie popełnił :p


    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1997188.html

    Kupi sobie płytkę gdy już będzie wiedział czego oczekuje i jakie ma potrzeby.
  • #86
    mirekk36
    Poziom 42  
    dondu napisał:


    Student_Bartosh napisał:
    piotrva napisał:

    PS. Szkoda, że kupiłeś tę płytkę, bo to jedna z najbardziej niedopracowanych płytek o jakich słyszałem...

    Jak to się mówi: "Byłem młody, głupi, niedoświadczony,..."
    Teraz takiego błędu raczej bym nie popełnił :p


    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1997188.html

    Kupi sobie płytkę gdy już będzie wiedział czego oczekuje i jakie ma potrzeby.


    Oj, kolega popada może troszkę ze skrajności w skrajnosć. Wg mnie to takie troszkę podejście czysto ZERO-JEDYNKOWE. Dla wszystkich będzie najlepsza TA sama metoda. A jak nie - to znaczy, że się nie nadają do elektroniki ;)

    Ja tam patrzę na to poprzez pryzmat "logiki rozmytej" - dzięki temu dostrzegam cały szereg innych rozwiązań jak można zacząć.

    Wbrew pozorom to ważny temat.
  • #87
    piotrva
    Moderator na urlopie...
    Dyskutować już nie będę, bo to temat-rzeka na osobny wątek, a i tak każdy pozostanie przy swoich racjach i przekonaniach dotyczących początków z elektroniką. Co do wyboru płytki to doradzilibyśmy koledze zapewne inną niż Grotronika...
  • #88
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Masz rację nie dla wszystkich jedno podejście.
    Tym bardziej dla kogoś, kto nie widzi różnicy pomiędzy 7805 a 7905 danie w rękę płytki narazi go na większe straty gdy zacznie z nią cudować tak jak autor tego tematu i Student_Bartosh.
  • #89
    mirekk36
    Poziom 42  
    dondu napisał:
    Masz rację nie dla wszystkich jedno podejście.
    Tym bardziej dla kogoś, kto nie widzi różnicy pomiędzy 7805 a 7905 danie w rękę płytki narazi go na większe straty gdy zacznie z nią cudować tak jak autor tego tematu i Student_Bartosh.


    Wiem, że kolegi nie przekonam - bo już nie da rady ;) .... ale też nie po to teraz piszę to poniżej.

    Zarówno mój syn, ale też kilku kursantów języka C dla AVR - nie znało "NI W ZĄB" elektroniki. Trudno było im rozróżnić diodę od tranzystora więc już o takich extrawagancjach jak odróżnienie 7805 od 7905 nie wspomnę.

    A JEDNAK - teraz już potrafią coraz lepiej programować w C dla AVR i powiem więcej, teraz o wiele łatwiej im zrozumieć co to tranzystor a co dioda, co to stabilizator , co to kondensator i do czego służy - bo już mają efekt .... dzięki temu, że udało mi się im pokazać szybko zalety i przyjemność jaka płynie z programowania. Bez tego nieraz cieżko kogoś przekonać do uczenia się elektroniki.

    A wszystko w oparciu o zestawy startowe - gotowe - pewne i sprawdzone. I wcale nie zawsze jednej firmy - bo kursanci przyjeżdżali często ze swoimi własnymi wcześniej już zakupionymi.
  • #90
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Ale ja nie twierdzę, że nie można zaczynać od motoru z 500KM - kto chce to tak zrobi.
    Ja tylko twierdzę, że nie na darmo najpierw są przedszkola i podstawówka i że tym dzieciakom daje się klocki najpierw drewniane, później plastikowe.

    Oczywiście są rodzice którzy dzieciaki od razu chcą do liceum wysyłać - a później podłączają 7905 pod płytke startową i nagle ATMEGA placki smaży z powodzeniem.

    Każdy wybiera sam, ale ma prawo znać wiele opinii, a nie tylko producenta :)

    Ja doradzam tylko, żeby kupował motor 500KM mając już doświadczenie.