Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rejestrator BCS - czasami niedostępny w necie (dyndns)

mikro6 27 Apr 2011 20:57 2898 12
    mikro6
    Level 9  
    Witam posiadam 8 kanałowy prosty rejestrator BCS do tego bardzo popularny router TP LINK. Czasami jak loguję się zdalnie do rejestratora to nie wczytuje jego strony- strona docelowa jest nieosiągalna.
    W routerze mam ustawiony dyndns na porcie 80tym rejestrator na porcie 81. Czyli nazwa.dyndns.org - loguje się do routera, nazwa.dyndns.org:81 -loguje się do rejestratora. W rejestratorze jak i w routerze jest uaktywniona funkcja dyndns.org i tak się zastanawiam czy z rejestratora nie powinienem jej wywalić? po prostu samo przekierowanie adresu ip na routerze ? Co wy na to?
    ps. być może polityka strony dyndns.org zabrania posiadania dwóch urządzeń na jednym darmowym adresie jak to jest w moim przypadku...
    proszę o wskazówki
    pozdr
    eworks
    Level 19  
    Ogólnie to nie musi być wina rej. ddns to usługa realizowana przez operatora. Może ze strony operatora nie ma uaktualnień ip -> host. sprawdz w logu routera albo rej. czy są aktualizacje i porównaj je z czystym adresem IP.
    mikro6
    Level 9  
    Ok tylko za bardzo nie wiem jak to zrobić :
    log rejestratora -mam opcje kto i kiedy logował się z jakiego adresu ip
    log routera jest bardzo krótki -pokazuje tylko kiedy router nie mógł się połączyć
    także w zasadzie co dokładnie zrobić?

dodam, że w tym czasie kiedy zdalnie nie mogę się połączyć z rejestratorem, router odpowiada prawidłowo - loguje się bez najmniejszych problemów
    monter79
    Level 18  
    Jeżeli z routerem zawsze możesz się połączyć to dyndns jest ok. Problem jest z komunikacją między routerem a rejestratorem , IP rejestratora jest na stałe wpisane do DHCP?

Druga sprawa , to na czym też kiedyś utknąłem, jak dajesz inny port niż 80
    musisz wpisywać http:// twoja nazwa : port

Przy porcie 80 wystarczy tylko nazwa .
  • Helpful post
    jpl
    Level 34  
    Po pierwsze omijaj portów 80 i 81!, często routery tego nie lubią, i blokują inny ruch niż przeglądarek.

Wypróbuj na porcie np 85, zobacz wtedy.

Wyłącz DDNS na rejestratorze, korzystaj tylko z DDNS'a dostępnego na routerze.
    mikro6
    Level 9  
    Quote:

Jeżeli z routerem zawsze możesz się połączyć to dyndns jest ok. Problem jest z komunikacją między routerem a rejestratorem , IP rejestratora jest na stałe wpisane do DHCP?

Druga sprawa , to na czym też kiedyś utknąłem, jak dajesz inny port niż 80
    musisz wpisywać http:// twoja nazwa : port

Przy porcie 80 wystarczy tylko nazwa .

pula dhcp zaczyna się od 192.168.1.12
    rejestrator ma 192.168.1.10 po to aby żaden z uruchamianych komputerów nie pobrał adresu dla rejestratora
    druga sprawa -to wiedziałem:)
    Quote:

Po pierwsze omijaj portów 80 i 81!, często routery tego nie lubią, i blokują inny ruch niż przeglądarek.

Wypróbuj na porcie np 85, zobacz wtedy.

Wyłącz DDNS na rejestratorze, korzystaj tylko z DDNS'a dostępnego na routerze.

ok przestawię port na 85 oraz spróbuje wyłączyć ddns w rejestratorze i zobaczę jak będzie, portu 80tego dla rejestratora nie da się ustawić ponieważ kożysta z niego router i nie można go przekierować
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Port routera też można zmienić, nie musi być to wcale port 80. Co do adresu IP to wpisz na sztywno do rejestratora nie przez DHCP
    mikro6
    Level 9  
    a jak zmienić port routera z ciekawości zapytam? router TP link W8901G

ps. w rejestratorze jest na sztywno adres ip wpisany :)
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Nie wiem jak to wygląda w TP-linku, szukaj w instrukcji webport lub routerport.
    mikro6
    Level 9  
    no niestety nie posiadam czegoś takiego w tym tp linku a bardzo by mi się przydał, bo akurat w pracy jedyny dostępny port to 80tka :(
    rokycky
    Level 23  
    Na jednym porcie to sie chyba z BCS'em nie połączysz...
    mikro6
    Level 9  
    W domu łączę się przez 85 port i działa :)

Generalnie to wywalenie dyndns z rejestratora rozwiązało problem :) do tego przestawiłem jeszcze port na 85