Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak ładowania SE Xperia X10 wyrwane złącze

28 Kwi 2011 18:18 10589 13
  • Poziom 11  
    Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? SonyEricsson X10i W telefonie było wyrwane złącze mikro usb razem z polami lutowniczymi, polutowałem wszystko jak należy, przejscia do elementów bezpośrednio sąsiadujących za złączem są ok, po podłączeniu ładowarki na płycie pojawia się napięcie, bateria naładowana na tyle że ładowanie powinno ruszyć a jednak NIE ŁADUJE, brak jakiej kolwiek reakcji. Szukałem bezpiecznika ale chyba nie zastosowano czegoś takiego na tej płycie, pozostaje mi podejrzewać układ ładowania (zaraz przy złączu) chociaż wizualnie jest cały i trudno żeby się uszkodził przez wyrwane złącze. Był bym wdzięczny za sugestie, mam już drugi taki przypadek i narazie brak pomysłu.
  • TermopastyTermopasty
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Pomierzyłeś przejścia?,jaka jest rezystancja na pinach?, jest komunikacja po usb?
  • Poziom 11  
    Rezystancja pętli ładowania ~800kΩ, przejście gnd ładowarki do gnd płyty ok, przejscie + ładowarki aż po układ ładowania też ok. Zmierzone 5V przy układzie ładowania wiec zwarcia raczej niema, co sie dzieje dalej za układem niewiem bo brak schematu a i porównać nie mam z czym. Napięcie na złączu bateri przy wyjętej baterii bardzo pulsuje w granicach 1,5-2,5V czyli tel coś tam próbuje startować. Komunikacja usb nie będzie uruchamiana, ma być tylko ładowanie, z tego co widze piny od komunikacji nie maja znaczenia bo ładowarka też ich nie wykorzystuje, tylko zewnętrzne piny + i -
  • TermopastyTermopasty
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Niestety mylisz się, przy złączach microusb muszą być wszystkie przejścia, stary temat z nokiami 8600.

    Brak ładowania SE Xperia X10 wyrwane złącze Brak ładowania SE Xperia X10 wyrwane złącze Brak ładowania SE Xperia X10 wyrwane złącze
  • Poziom 11  
    Rzeczywiście musi być pełna solucja zastosowana, komunikacja ruszyła to i w ładowaniu coś drgneło, choć nie do końca bo czasami zaczyna ładować a czasami po podłączeniu ładowarki tylko podświetlenie się odzywa i koniec. Niewiem czy jest sens dalej szukać bo złącze tak paskudnie oberwane że zastosowany pajączek zadługo nie wytrzyma, ale dzięki za ukierunkowanie. Przy okazji poświęciłem ładowarkę żeby sprawdzić do czego potrzebna jest komunikacja w procesie ładowania i okazało się że piny Rx Tx (jeżeli mogę je tak nazwać) na czas ładowania są zwierane, przy czym zwora jest głęboko w złączu i wogóle jej nie widać nawet po rozebraniu wtyczki, ztąd moja błędna diagnoza że komunikacja jest niepotrzebna. Niewiem może prawda dla wszystkich oczywista ale ja się dopiero teraz o tym dowiedziałem:D
  • Poziom 11  
    Nie jestem jakimś specjalista, ale dwa razy robiłem ten telefon z wyrwanym złączem mikro usb. Sugerowałem się tą solucją (dla leniwych:)
    Brak ładowania SE Xperia X10 wyrwane złącze
    Jeden z pełną komunikacją a drugi samo ładowanie i nie było problemu.
    Ładujesz oryginalną ładowarka?
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Jeszcze raz powtarzam, w telefonach ze złączem micro usb trzeba zrobić wszystko, lub jeżeli tylko ładowanie to zewrzeć linie D+ i D- na płycie.
  • Poziom 11  
    Witam skąd wziąść szklaka N3104 widoczny na zdjęciu obok złącza ładowania czy pasuje z innego jakiegoś modelu ??
  • Poziom 9  
    Witam
    Temat stary ale czy udało się koledze rozwiązać problem?
  • Poziom 30  
    Zrób tak jak na fotce od taube. Sprawdzane kilka razy i działa.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    A Tys patrzyl w ogole na schemat? Wlutuj nowy oryginalny i usun te zwory!

    http://magboss.pl/układ-ic-lin-csp-9-sony-ericsson-j20i-u8i-w20i-x2-x5-x10-(oryginalny),a,it,29969.html
  • Użytkownik usunął konto