logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5100 - rozstrajanie radia przy zmianie temperatury, możliwy problem z warikapem

BuBos18 28 Kwi 2011 19:44 1846 8
REKLAMA
  • #1 9448815
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Mam problem z radiem w tym amplitunerze. Wygląda to na jakiś dryft temperaturowy, bo przy rozgrzewaniu radio się rozstraja na tyle, że gubi stację. Jeśli ustawię stację na sensorze, gdy jest ciepły, to po ostygnięciu muszę dostrajać ponownie, natomiast gdy zrobię to na zimno, to po kilkunastu minutach muszę dostrajać bo gubi stację.
    Włączone Wyciszanie (wyłączone ARCz). Sprawdzałem napięcia zasilające, stabilizację przez układ UL1550, napięcie strojenia - wszystko wygląda na stabilne w funkcji czasu. W podobnym temacieAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany użytkownik salida napisał:
    salida napisał:
    Witam
    Wbrew opiniom poprzedników śmiem twierdzić, że ten typ tak NIE MA. Faktycznie masz usterkę i bardzo dobrze opisałeś objawy.
    W tym modelu odbiornika ,,0" detektora nie pływa , a jeżeli to obseruwjesz poniżej zamieszczam kilka uwag jak zlokalizować usterkę.

Najczęściej występującą przyczyną była upływność jednego z 4 kondensatorów konstrukcji KFPF 100nF w głowicy PGUB.

Jak szybko zdiagnozować?

1. z PGUB wylutuj 4 kondensatory 100nF

2. omomierzem ich nie sprawdzaj, bo jest to metoda zawodna.

3. na wysokości modułu dekodera / na pionowej płytce / znajdziesz 2 punkty pomiarowe 18V i 33V.

4. właśnie do ścieżek od tych punktów przylutuj tylko po jednej nodze tych 100nF , pozostawiając po jednej nodze w powietrzu.

5. na włączonym odbiorniku, kolejno do tych nóżek będących w powietrzu przyłóż miernik / voltomierz np.na zakresie 10 ,lub 3 volt /

6. sprawny kondensator zachowa się tak, że wskazówka na chwilę się wychyli, a później opadnie. Nie mam wątpliwości, że jeden z tych 4 będzie miał jednak upływność. Napewno zaobserwujesz to bezpośrednio na wskazaniach miernika. Oczywiście najlepiej użyć do tego miernika wskazówkowego, a nie jakiegoś elektronicznego badziewia.

Cała naprawa i lokalizacja usterki zajmie Tobie co najwyżej 10 minut. Wychwycenie który z tych 100nF ma upływność da wiele satysfakcji i pewność , że awaria jest usunięta.

Po tej naprawie ,,zero deytektora" nie będzie już pływać.

Zgodnie z tym, wymieniłem kondensatory C184 i C185 (te od ARCz), ale bezskutecznie. Dodam, że rozstrajanie jest większe na niskim paśmie (RMF FM 88,2 MHz) niż na wysokim (Radio Eska 106,9 MHz). Podobnież uszkodzony może być warikap w heterodynie. Czy to prawda?
  • REKLAMA
  • #2 9449135
    kami111
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Sprzęt ma już swoje lata ma prawo szwankować, metoda prosta ale skuteczna to schładzanie elementów głowicy- w ten sposób będziesz wiedział gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • #3 9450002
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 368
    Czy urządzenie w ogóle w jakikolwiek sposób reaguje na włączanie ARCz (nie opisałeś tego jasno) ?
    Przełącznik ISOSTAT ARCz jest jak rozumiem wyczyszczony i na pewno prawidłowo łączy ?
    Głowica UKF-FM oryginalna czy jakaś gloriopodobna samochodowa ?
    Przy przestrojeniu oryginalnej głowicy zmieniłeś C124 na PGU z 10p na 3,3p ?
    Podmień tez na nowy C183 na PGU oraz C228 na PPCz.
    Uszkodzenie varicapu w heterodynie powodowało by problemy z pokryciem pełnego pasma przestrajania heterodyny.
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 9450409
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Atreyu napisał:
    Czy urządzenie w ogóle w jakikolwiek sposób reaguje na włączanie ARCz (nie opisałeś tego jasno) ?

Tak, po włączeniu ARCz, radio się nie rozstraja, wskazówka 0 detektora niemal wisi na środku ;)
    Atreyu napisał:
    Przełącznik ISOSTAT ARCz jest jak rozumiem wyczyszczony i na pewno prawidłowo łączy ?

Zakładam, że tak, bo pryskałem WD40 wszystkie isostaty.
    Atreyu napisał:
    Głowica UKF-FM oryginalna czy jakaś gloriopodobna samochodowa ?

Oczywiście oryginalna.
    Atreyu napisał:
    Przy przestrojeniu oryginalnej głowicy zmieniłeś C124 na PGU z 10p na 3,3p ?

Tego nie wiem, bo nie ja przestrajałem.
    Atreyu napisał:
    Podmień tez na nowy C183 na PGU oraz C228 na PPCz.

OK.
    Atreyu napisał:
    Uszkodzenie varicapu w heterodynie powodowało by problemy z pokryciem pełnego pasma przestrajania heterodyny.

Domyślam się, ale znajomy mówił, że potrafi się tak uszkodzić powodując rozstrajanie przy rozgrzewaniu, krótko mówiąc, nie trzyma pojemności.
  • #5 9451382
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Aby się przekonać co powoduje odstrojenie czy dryf napięcia czy dryf głowicy wystarczy 1 pomiar. Dostawiasz np. rmf bo najbardziej się zmienia, mierzysz napięcie warikap-owe idące na głowicę dobrym miernikiem z dokładnością do 2 zer po przecinku i czekasz aż stacja się odstroi i patrzysz czy napięcie się zmieniło czy nie, jak się nie zmieniło to głowica a jak się zmieniło to masz coś z napięciem (dla próby możesz potencjometrem znowu ustawić dokładnie to samo napięcie co wcześniej i sprawdzić czy stacja powróci). Miernik najlepiej podłączyć za stałe aby nie miał wpływu na pomiar zły kontakt.
  • #6 9451903
    Książe Radziwił
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Cytat:
    Zakładam, że tak, bo pryskałem WD40 wszystkie isostaty

Myślisz że to cokolwiek pomogło ? Do styków jest inny preparat.
  • #7 9456140
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    To kolega sprawdzi, jak bardzo rozgrzewa się stabilizator 30V dla Uvar. U mnie dawno, dawno temu osiągał 80stC, i kompensacja temperaturowa mu nie wyrabiała.
  • #8 9456529
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Jak widzę, nie ma sensu pisanie na tym chorym forum, posty wyparowują, bo jakiś pseudo spec aka moderator próbuje być mądrzejszy od innych.
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Skoro Kolega tak twierdzi, to nie pozostaje mi nic innego jak udzielić Koledze ostrzeżenia, za pisanie nie na temat oraz niewybredne komentowanie decyzji moderatora.
    Jeśli Kolega ma doń jakieś anse, proszę je wyrazić w prywatnej korespondencji.
    GM

• REKLAMA
  • #9 9457137
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Dobra, starczy tego.
    Kolega szanowny może sobie lać i olej rzepakowy w potencjometry (mnie to nie interesuje), a głupkowate komentarze:

Cytat:
    nie ma sensu pisanie na tym chorym forum, posty wyparowują, bo jakiś pseudo spec aka moderator próbuje być mądrzejszy od innych

...sobie kolega szanowny może w buty wsadzić.

Szansa była na normalne rozwijanie się tematu, ale skoro BuBos18 nie widzi sensu, to ja tym bardziej.

Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Radmor 5100, który rozstraja radio podczas rozgrzewania, co sugeruje dryft temperaturowy. Po wymianie kondensatorów C184 i C185 problem nie ustąpił. Użytkownik zauważa, że rozstrajanie jest bardziej wyraźne na niskich częstotliwościach. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym pomiar napięcia warikapowego oraz sprawdzenie stabilizatora 30V. Wskazano również na możliwość uszkodzenia warikapu w heterodynie jako potencjalną przyczynę problemu. Użytkownik potwierdza, że po włączeniu ARCz radio nie rozstraja się, co może wskazywać na problem z głowicą lub napięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA