Koledzy mam tego typu dylemat, w mojej miejscowości (wieś) gmina podjęła się remontu świetlicy korzystając z dofinansowania UE. Zakres robót są to prace począwszy od gresów do szalowania poprzez wymianę instalacji elektrycznej, instalacja do budynku doprowadzona jest linią napowietrzną (4 linki) zakotwiczoną do szczytu budynku który będzie szalowany.
Licznik umiejscowiony wewnątrz obiektu połączony przewodem 4X3.5mm aluminium przez bezpieczniki topikowe. Ekipa która prowadzi remont niema zielonego pojęcia jak powinna wyglądać instalacja elektryczna mimo ze zarzeka się ze wie wszystko i do tego nie otrzymała żadnych planów nowej instalacji, a mało tego dziś inspektor nadzoru stwierdził ze licznik zostaje w środku podłączony tak jak jest podłączony, powiem szczerze ze trochę mnie to zszokowało, aluminium nadal?
Moje pytanie do ludzi znających temat jest następujące, co musi zawierać instalacja w obiekcie użyteczności publicznej?
Czy licznik zgodnie z przepisami może pozostać wewnątrz budynku?
Czy przyłącze od linek do licznika może to być nadal aluminium?
Pozdrawiam
Licznik umiejscowiony wewnątrz obiektu połączony przewodem 4X3.5mm aluminium przez bezpieczniki topikowe. Ekipa która prowadzi remont niema zielonego pojęcia jak powinna wyglądać instalacja elektryczna mimo ze zarzeka się ze wie wszystko i do tego nie otrzymała żadnych planów nowej instalacji, a mało tego dziś inspektor nadzoru stwierdził ze licznik zostaje w środku podłączony tak jak jest podłączony, powiem szczerze ze trochę mnie to zszokowało, aluminium nadal?
Moje pytanie do ludzi znających temat jest następujące, co musi zawierać instalacja w obiekcie użyteczności publicznej?
Czy licznik zgodnie z przepisami może pozostać wewnątrz budynku?
Czy przyłącze od linek do licznika może to być nadal aluminium?
Pozdrawiam