Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra F nie odpala. Zapala się kontrolka check engine.

Delfino89 29 Kwi 2011 15:21 13488 19
  • #1 29 Kwi 2011 15:21
    Delfino89
    Poziom 7  

    Witam Mam Problem Z Astra F 94r 1.4 od jakiegos momenty zapalala mi sie kontrolka check engine kontrolka silnika i auto na gazie chodzilo normalnie natomiast po przelaczeniu na benzyne calkiem go odcinalo i gaslo mialem to samo w poprzedniej. ale sie jej pozbylem . problem sie nasilil jak juz odpali to dziwnie chodzi z rana najczesciej problem zwrasta krece go wydaje sie jak by chcial chycic i nic jak juz chyci jest ok jak go zgasze i ponownie chce odpalic jest to samo , teraz jak jest cieplo to po poludniowymi godz odpala czyli jak by gdzies wilgoc dostawal ale gdzie? wymieniony silniczek krokowy ,potencjometr przepustnicy ,swiece no nie mam pojecia pomurzcie bo juz nie mam pomyslow

  • #2 29 Kwi 2011 16:12
    xdf0r
    Poziom 13  

    Witam.

    W skrzynce bezpieczników masz złącze diagnostyczne. W bardzo prosty sposób możesz samemu zczytać kody błędów silnika jeśli zapala się "check"

    Podam Ci link jak zczytać kody.

    http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html

    Jeśli kod będzie dotyczył sondy lambda to przeważnie ma zły odczyt jak jeździsz na gazie, no chyba, że błąd dotyczy tylko sondy.

    Pozdrawiam i czekam na wynik odczytu kodów.

  • #3 29 Kwi 2011 17:28
    Delfino89
    Poziom 7  

    wiec tak zeszlem i zrobilem jak powiedzialem zwarlem dwa piny i wyswietlilo mi jedno migniecie przerwa dwa migniecia , 3 krotnie nastepnie 4 migniecia przerwa i pięc migniec . wiec powod jaki? :(

  • #5 29 Kwi 2011 17:46
    Delfino89
    Poziom 7  

    hmmm wiec jak? bo ja zbytnio sie na tym nie znam wiec szukam pomocy tu

  • #6 29 Kwi 2011 17:49
    1078231
    Usunięty  
  • #7 29 Kwi 2011 17:52
    Delfino89
    Poziom 7  

    taki tu madry jestes a nic tu w temacie nie napisales;)
    popisz sobie moze lepiej na forum fotki albo cos w tym stylu. ja tu szukam pomocy a nie rad czym mam sie zajmowac

  • #8 29 Kwi 2011 17:55
    1078231
    Usunięty  
  • #9 29 Kwi 2011 17:57
    Delfino89
    Poziom 7  

    problem w tym ze kopulka jest brązowa zwykla z osobnym modułem zaplonu

  • Pomocny post
    #10 29 Kwi 2011 18:01
    1078231
    Usunięty  
  • #11 29 Kwi 2011 20:22
    Delfino89
    Poziom 7  

    ok dzieki. schodze sprawdzic to;) jak co bede pisal

    Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

    dodam tez ze jak juz odpali to jakos nie rowno chodzi ;/ jutro bede mial mozliwosc podmiany modułu , ale oprocz tego nie wiem co jeszcze moge wykluczyc

  • #12 29 Kwi 2011 22:08
    edekk
    Poziom 26  

    Na gazie dobrze chodzi , tylko na benzynie kuleje?Dobrze zrozumiałem?

  • #13 30 Kwi 2011 11:08
    xdf0r
    Poziom 13  

    kody to 12 czyli rozpoczęcie wywoływania kodów i 45 czyli zbyt bogata mieszanka sondy lambda. Więc przy jeździe na gazie nic szczególnego.
    Jeśli masz zwykłą brązowa kopułkę to spójrz na kable przy czujniku halla. Są one zaraz przy kopułce po lewo na dole 3 kable lubią się skruszyć i sterownik dostaje złe informacje chociaż to powinno wywalić kod usterki w ECU.

  • #14 30 Kwi 2011 12:48
    1078231
    Usunięty  
  • #15 01 Maj 2011 06:35
    MAJDANEK
    Poziom 10  

    Witam i ja,proponuję najpierw odłączyć gaz,i zabrać się za elektrykę na benzynie i jak będzie okej dopiero przejść na gaz,bo jedno i drugie nic nie da,ty się już pogubiłeś,nie obrażaj się i do dzieła,na tym forum masz podane jak na tacy.

  • #16 01 Maj 2011 16:05
    Delfino89
    Poziom 7  

    no zbytnio teraz czasu nei mam zeby siedziec jutro zaczne majstrowac. zmienilem caly aparat zaplonowy i bez zmian wiec to tez juz mozna wykluczyc;) zastanawia mnie najbardziej modul zaplonowy bo grzeje sie jak cholera jak juz wkoncu odpali nie wiem czy to normalne ale mysle ze nie bardzo:P dodam ze nie rowno chodzi na benzynie ,jak przelacze na gaz to jak by nigdy nic

  • #17 03 Maj 2011 11:09
    Delfino89
    Poziom 7  

    no i modul wymieniony i bez jakich kolwiek zmian dlawi go chyba juz gorzej , dodam tez ze na gazie juz calkiem padl niechce w ogole chodzic

  • #18 03 Maj 2011 11:37
    1078231
    Usunięty  
  • #19 03 Maj 2011 11:54
    Delfino89
    Poziom 7  

    jutro go chyba oddam . zrobil bym to dzisiaj ale wszystko pozamykane;/

  • #20 07 Maj 2011 13:20
    Delfino89
    Poziom 7  

    hm po wymianie tych podzespolow ktore wymienilem do tej pory i regulacji gazu auto odpala normalnie i nie zapala sie kontrolka check . mam nadzieje ze to juz problem z głowy pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME