Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra F nie odpala. Zapala się kontrolka check engine.

Delfino89 29 Apr 2011 15:21 17112 19
    Delfino89
    Level 9  
    Witam Mam Problem Z Astra F 94r 1.4 od jakiegos momenty zapalala mi sie kontrolka check engine kontrolka silnika i auto na gazie chodzilo normalnie natomiast po przelaczeniu na benzyne calkiem go odcinalo i gaslo mialem to samo w poprzedniej. ale sie jej pozbylem . problem sie nasilil jak juz odpali to dziwnie chodzi z rana najczesciej problem zwrasta krece go wydaje sie jak by chcial chycic i nic jak juz chyci jest ok jak go zgasze i ponownie chce odpalic jest to samo , teraz jak jest cieplo to po poludniowymi godz odpala czyli jak by gdzies wilgoc dostawal ale gdzie? wymieniony silniczek krokowy ,potencjometr przepustnicy ,swiece no nie mam pojecia pomurzcie bo juz nie mam pomyslow
    xdf0r
    Level 13  
    Witam.

W skrzynce bezpieczników masz złącze diagnostyczne. W bardzo prosty sposób możesz samemu zczytać kody błędów silnika jeśli zapala się "check"

Podam Ci link jak zczytać kody.

http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html

Jeśli kod będzie dotyczył sondy lambda to przeważnie ma zły odczyt jak jeździsz na gazie, no chyba, że błąd dotyczy tylko sondy.

Pozdrawiam i czekam na wynik odczytu kodów.
    Delfino89
    Level 9  
    wiec tak zeszlem i zrobilem jak powiedzialem zwarlem dwa piny i wyswietlilo mi jedno migniecie przerwa dwa migniecia , 3 krotnie nastepnie 4 migniecia przerwa i pięc migniec . wiec powod jaki? :(
    User removed account
    User removed account  
    Delfino89
    Level 9  
    hmmm wiec jak? bo ja zbytnio sie na tym nie znam wiec szukam pomocy tu
    User removed account
    User removed account  
    Delfino89
    Level 9  
    taki tu madry jestes a nic tu w temacie nie napisales;)
    popisz sobie moze lepiej na forum fotki albo cos w tym stylu. ja tu szukam pomocy a nie rad czym mam sie zajmowac
    User removed account
    User removed account  
    Delfino89
    Level 9  
    problem w tym ze kopulka jest brązowa zwykla z osobnym modułem zaplonu
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    Delfino89
    Level 9  
    ok dzieki. schodze sprawdzic to;) jak co bede pisal

Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

dodam tez ze jak juz odpali to jakos nie rowno chodzi ;/ jutro bede mial mozliwosc podmiany modułu , ale oprocz tego nie wiem co jeszcze moge wykluczyc
    edekk
    Level 26  
    Na gazie dobrze chodzi , tylko na benzynie kuleje?Dobrze zrozumiałem?
    xdf0r
    Level 13  
    kody to 12 czyli rozpoczęcie wywoływania kodów i 45 czyli zbyt bogata mieszanka sondy lambda. Więc przy jeździe na gazie nic szczególnego.
    Jeśli masz zwykłą brązowa kopułkę to spójrz na kable przy czujniku halla. Są one zaraz przy kopułce po lewo na dole 3 kable lubią się skruszyć i sterownik dostaje złe informacje chociaż to powinno wywalić kod usterki w ECU.
    User removed account
    User removed account  
    MAJDANEK
    Level 11  
    Witam i ja,proponuję najpierw odłączyć gaz,i zabrać się za elektrykę na benzynie i jak będzie okej dopiero przejść na gaz,bo jedno i drugie nic nie da,ty się już pogubiłeś,nie obrażaj się i do dzieła,na tym forum masz podane jak na tacy.
    Delfino89
    Level 9  
    no zbytnio teraz czasu nei mam zeby siedziec jutro zaczne majstrowac. zmienilem caly aparat zaplonowy i bez zmian wiec to tez juz mozna wykluczyc;) zastanawia mnie najbardziej modul zaplonowy bo grzeje sie jak cholera jak juz wkoncu odpali nie wiem czy to normalne ale mysle ze nie bardzo:P dodam ze nie rowno chodzi na benzynie ,jak przelacze na gaz to jak by nigdy nic
    Delfino89
    Level 9  
    no i modul wymieniony i bez jakich kolwiek zmian dlawi go chyba juz gorzej , dodam tez ze na gazie juz calkiem padl niechce w ogole chodzic
    User removed account
    User removed account  
    Delfino89
    Level 9  
    jutro go chyba oddam . zrobil bym to dzisiaj ale wszystko pozamykane;/
    Delfino89
    Level 9  
    hm po wymianie tych podzespolow ktore wymienilem do tej pory i regulacji gazu auto odpala normalnie i nie zapala sie kontrolka check . mam nadzieje ze to juz problem z głowy pozdrawiam