Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Focus MK1, pre-FL, kombi, oświetlenie bagażnika

Baseciq 30 Kwi 2011 21:31 7145 6
  • #1 30 Kwi 2011 21:31
    Baseciq
    Poziom 2  

    Witam.

    Mam problem z oświetleniem bagażnika w rzeczonym FF MK1. Jest to najpierwsza możliwa wersja, przed face-liftingiem.

    Nie działa oświetlenie bagażnika w trybie "auto". Czyli ręcznie mogę zapalić światło, otwarcie klapy nic nie daje. Także, nie świeci się kontrolka na desce rozdzielczej informująca o otwartych drzwiach.

    Co było sprawdzone:

    - zamek w tylnej klapie, który jest zespolony z krańcówką drzwi - działa bez problemu
    - przejście między w/w zamkiem (pin 3) a kostką po lewej stronie na dole w schowku - jest
    - styki włącznika światła - działają w porządku

    Oświetlenie przednie działa bez zarzutu.

    Jakieś porady gdzie szukać usterki?

    A może ktoś z was ma schemat elektryczny obejmujący ułożenie wiązek i kostek w Focusie? Ja niestety mam dostęp do bardzo prostego z AutoDaty.

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

    2 6
  • #2 10 Maj 2011 21:35
    SQ9IWE
    Poziom 12  

    Tez miałem taki objaw całkiem nie dawno i okazało się skorodowany był jeden pin we wtyczce przy zamku na klapie,kawałek drutu zamiast pina i światło działa tak samo jak kiedyś.

    0
  • #3 11 Maj 2011 00:53
    Baseciq
    Poziom 2  

    Tak jak mówiłem, kostka w zamku w klapie jest sprawna, przejście do bagażnika też jest. Skończyło się na pociągnięciu nowego kabla od tablicy z bezpiecznikami.

    Jakkolwiek, dzięki za chęci.

    73 de SQ5LWN.

    0
  • #4 11 Maj 2011 08:12
    SQ9IWE
    Poziom 12  

    Tez myślałem że u mnie będzie taka robota jak piszesz ale okazało się inaczej i bardzo się ciesze z tego że żadnego kabla przeciągać nie musiałem hehe.

    Pozdrawiam.

    0
  • #5 03 Kwi 2012 19:53
    bolek83
    Poziom 9  

    Mam podobny problem z oświetlenie bagażnika tylko ze oświetlenie nie działa w trybie automatycznym ale lampkę na desce sygnalizuje otwarcie bagażnika sprawdziłem lampkę jest OK zamek chyba też skoro lampka na desce się zapala nie rozbierałem ale to chyba ten sam krańcowy wątpię aby były dwa w zamku przewody chyba ok sprawdzone tylko wizualnie nie wiem gdzie idzie dalej przewód z lampki ten czarny z czerwonym paskiem odpowiedzialny za oświetlenie w automacie gdzie mogę sprawdzić jego drugi koniec ??

    2
  • #6 14 Kwi 2012 15:20
    bolek83
    Poziom 9  

    Sprawdziłem połączenie miedzy zamkie a kostką w schowku w bagażniku i jest OK Lampka na desce zapala się gdy bagażnik zostanie otwarty
    Napięcie w lampce jest takie na - Oświetlenie ręczne 12.6v a na oświetleniu automatycznym 2.9v w pozycji przy otwartej klapie i 2.3v w pozycji gdy klapa jest zamknięta. Bezpieczniki sprawdzone wszystkie pod kierownicą bo nie wiem który dokładnie jest od oświetlenia bagażnika. Przewody od lamki idą pod sufitówką w strone przodu samochodu i tam się ślad urywa co moge jeszcze sprawdzić gdzie dalej idą te przewody od lamki ??

    0
  • #7 04 Mar 2014 16:49
    bulla4
    Poziom 1  

    Pod progiem biegnie wiązka kabli tusz pod slubkiem A są one łączone i owinięte izolacją jeden z nich jest od lambki w bagażniku, są one zasniedziale dlatego jest mały prąd.

    0