Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sterowania w drzwiach kierowcy w VW Bora.

Tomasz_Ja 01 May 2011 22:23 6556 6
    Tomasz_Ja
    Level 10  
    VW Bora TDI 2002 rok.
    Przestało działać sterowanie w drzwiach kierowcy. Nie działa, z centralnego, otwieranie drzwi kierowcy. Inne drzwi działają. Nie działa sterowanie szybami. Nie działa sterowanie lusterkami. Dioda przy ryglu nie miga. Podświetlanie panela w drzwiach nie działa. Nie działa brzęczyk przy otwieraniu drzwi, przy włączonych światłach.
    Lampka w drzwiach się świeci przy otwieraniu, a gaśnie po zamknięciu drzwi.
    Rozebrałem i sprawdziłem bardzo dokładnie.
    1. Wiązka elektryczna pomiędzy, kostką przy słupku, a gniazdem w drzwiach jest sprawna.
    2. Na wiązce w drzwiach jest 12V.
    3. Lampka w drzwiach się świeci i dioda przy lampce jest sprawna.
    4. Zamek jest sprawny. Sprawdziłem wszystkie mikrowyłączniki i poprawiłem luty. Sprawdzenie polegało na rozebraniu zamka i symulacji pracy. Wszystkie mikrowyłączniki są na 100% sprawne. Dodatkowo na Allegro kupiłem zamek i podmiana nie dała rezultatu.
    5. Rozebrałem panel sterujący i poprawiłem luty, oraz pomierzyłem działanie przełączników.
    6. Rozebrałem elektronikę od sterowania (tę przy silniczku przy drzwiach). Poprawiłem luty.
    Pierwszy raz awaria wystąpiła w zimie i po nagrzaniu się samochodu ustąpiła. Potem od czasu do czasu uszkodzenie ujawniało się, aż w końcu sterowanie padło na dobre.
    Podejrzewam elektronikę, tę przy silniku, ale nie mam pewności.
    Może ktoś miał podobny problem.
    Pozdrawiam:
    Tomasz
  • Helpful post
    djblood18
    Level 13  
    skoro kolega rozbierał już moduł szyby to czy zauważył zielonkawy nalot? jeśli tak to wilgoć go już zjadła :) często się to zdarzało, co by potwierdziło fakt że wszystko w zimie po nagrzaniu auta wróciło do normy. jeśli tak zalecam wymianę sterownika szyby. Pozdro
    Tomasz_Ja
    Level 10  
    Wymontowałem elektronikę sterowania.
    Są w niej 3 kondensatory elektrolityczne SMD:
    jeden 330uF/6,3V i dwa 22uF/35V.
    Wymiana nie dała pozytywnego rezultatu.
    Elektronika pokryta jest lakierem zabezpieczającym przed wilgocią
    Zero wilgoci. Wszystkie styki w idealnym stanie. Wszystko w stanie idealnym. W drzwiach są oryginalne uszczelki gumowe.
    Mam pytanie, czy każda elektronika z lewych, przednich drzwi będzie pasowała?
    Czy będzie pracował panel sterujący do lusterek i innych drzwi?
    Obawiam się kupić elektronikę sterowania od "anglika", bo tam sterowanie jest w prawych drzwiach?
    djblood18
    Level 13  
    warunek jest jeżeli masz 4 szyby elektryczne to musisz kupić od takiego samego, a kondensatorów nie ma sensu wymieniać. sprawdź też zasilania do modułu, masa,plus stały oraz po zapłonie. pozdro

Dodano po 11 [minuty]:

podsyłam podobne schematy :)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic478780.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384902.html

Dodano po 19 [minuty]:

w tym temacie masz schematy do golf IV i bora. linki do Rapid.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic66199-240.html
    Tomasz_Ja
    Level 10  
    Uszkodzony był panel elektroniki, ten który znajduje się w drzwiach kierowcy. Po wymianie elektroniki wszystko zaczęło działać poprawnie. Na Allegro udało mi się znaleźć moduł od Golfa IV o tych samych numerach.