Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Jaco
    Level 13  
    Monitor Nec JC-1735VMB-2 - zwarty tranzystor 2SC5048, monitor działa w trybie awaryjnym, mruga dioda LED. Po wymianie tranzystora działa do momentu podania sygnału z komputera. Tranzystor zwiera się i monitor działa w trybie awaryjnym. Sprawdzałem powielacz jest dobry, zwarć nie ma na płycie. Nie wiem jak dokladnie zbadać kineskop. Badałem przejścia na wyprowadzeniah kineskopu. Jest pełne zwarcie między wyprowadzeniami oznaczonym jako GND i H, także między GND i G1. Drugiego kineskopu nie mam, żeby sprawdzić.

pozdrawiam

Darek

elekdj(malpa)wp.pl
    Sylwester
    Level 19  
    pomiędzy H i Gnd to całkiem naturalne że masz niewielką rezystancje , G1 w niektórych kineskopach tez jest podłączone do masy (GND) .Tranzystor pada po włączeniu kompa tylko dlatego że bez sygnału H i V nie rusza generator- dopiero podanie tych sygnałów powoduje start . Zobacz czy napięcia z przetwornicy są prawidłowe (zazwyczaj są opisy na płycie)Sprawdz połaczenia na trafopowielaczu i cewkach odchyl H , następny krok to kondensatory "kostki " na duże napięcia i o pojemności rzedu kilku nF )oczywiście okolice wspomnianego przez Ciebie tranzystora ,jakie masz napięcie na kolektorze tego tranz.może jest uszkodzenie w gałezi zasilania - nie mam schematu ale zazwyczaj jest układzik na tranzystorze IRF lub podobny - może być zwarty .