Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Sony KDL-37EX402 vs Toshiba 37XV733

grusoniasty 02 May 2011 23:08 4792 7
    grusoniasty
    Level 10  
    No właśnie, który? :)
    Upatrzyłem dzisiaj dwa takie w Media Markt, obraz obu mi sie podobał - co ciekawe Toshiba w wyżej wymienionym sklepie była o prawie 1 tys. zł droższa niż w sklepach internetowych :) - oba zbieraja dosyć pozytywne opinie i nie moge sie zdecydować, może jest coś takiego co ewidentnie przemawia na korzyść jednego modelu, a na co nie zwróciłem uwagi?
    TV będzie głównie służył do odtwarzania filmów/programów z cyfry+ i DVD, w przyszłości może się doczeka PS3.

A może pojawiło się na rynku coś nowego w zbliżonej cenie z lepszymi rozwiazaniami wartego zainteresowania?
    Anonymous
    Level 1  
    grusoniasty
    Level 10  
    No tak ale to już ponad dwa tysiaki, a za sama markę nie chce dopłacać jeśli jakość będzie ta sama ;)

Znalazłem właśnie tańszy model Toshiby 37XV743 i w tym zestawieniu http://www.plasma-lcd-crt.com/compares/toshiba_37xv733_vs_toshiba_37xv743 wyglada na to, że różni się jedynie brakiem obsługi DVB-S i DVB-S2, pytanie czy to jest mi potrzebne i czy na pewno tylko tym się różnia? :)
    pedzacaspawarka
    Level 10  
    Toshiba dobra. Bardzo udany model w tym przedziale cenowym, ale jakoś ja wolę tego Sony. W domu więcej sprzętu jest od Sony niż z innej firmy więc można sobie potem jednym pilotem spokojnie ze wszystkim poradzić (BraviaSync).
    grusoniasty
    Level 10  
    Dzięki za linka do testu, wypadł faktycznie nieźle :)
    Na niemieckim i włoskim forum wyczytałem, że sporo osób w tych Toshibach ma problemy z wpadajacymi w wibracje częściami obudowy wywołanymi praca głośników...

Wcześniej jednak źle spojrzałem na modele i XV743 jest modelem wyższym, który posiada dodatkowo wyżej wymienione tunery i obsługę DIVX SD po USB, dlaczego więc jest o 150zł tańszy?

pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

Zdecydowałem, 37XV743G :)

Co dodatkowo udało mi się wyszperać w necie:
    40XV733 / 40XV743 sa produkowane na matrycach S-PVA Samsunga model: LTA400HF11
    37XV733 / 37XV743 natomiast S-IPS LG model: LG-LC370WUD-SCG1

wiec 37" powinno mieć jeszcze ładniejsze kolory :)

A dlaczego XV473 jest tańsze od XV733 tego nie wie chyba nikt... :P
    pawel_st
    Level 1  
    Witam!

Osobiście także jestem na etapie poszukiwania LCD 37''.
    Po analizie materiałów dostępnych w necie, wizycie w paru sklepach skłaniam się ku zakupie właśnie Toshiby VX 733.

Z tego tytułu proszę kolegę o informację jak wrażenia po kupnie modelu
    37 VX 743. Chodzi mi szczególnie o skalowanie i jakość obrazu analogowego (proszę także o źródło: dekoder/antena/dostawca usług).

Czy faktycznie model VX 743 odtwarza DIVIX pod USB,? Ja do takiej informacji niestety nie dotarłem.

Gdzie został zakupiony tv i cena?

Dziwne jest ze na stronie toshiby oddziału polskiego widnieje tylko model VX 733 jako jedyny z oferty LCD 37!?
    Czyżby 743 wycofano już z produkcji??
    Niewielka dostępność także w sklepach internetowych - jedynie 1 sklep na ceneo.

http://pl.consumer.toshiba.eu/pl/products/tv?load=js#bGNkPW9u

Z góry dziękuję i pozdrawiam

:D
    grusoniasty
    Level 10  
    Tak na gorąco, zamówiłem w środę rano, dowieźli w piatek wieczorem, kosztował 1600zł, razem z przesyłka i płatnością za pobraniem wyszło 1678zł, a kupiłem w sklepie redcoon.
    Jest to dosyć tajemniczy model i ciężko coś o nim znaleźć w internecie, w przeciwieństwie do niższego modelu XV733.
    Ogółnie to XV743G w sklepie redcoon produkowany jest na rynek niemiecki i na niemieckiej stronie Toshiby można coś o nim poczytać (google translate ;P).
    http://de.consumer.toshiba.eu/de/products/tv/37XV743G

Na dziendobry minusy zaraz po rozpakowaniu:
    1. Czego nie zauważyłem w sklepie i na zdjęciach w internecie to to, że dolna część ramki nie jest jednolitego koloru tylko srebrno(lustrzano)-czarna, co można zobaczyć na tym zdjęciu:
    http://images.pricerunner.com/product/image/122477756/Toshiba-Regza-37RV733G-Wall-Bracket.jpg

2. Pilot posiada odsuwaną osłonkę z ukrytymi przyciskami, których zastosowania jeszcze nie odkryłem. Znając siebie, to niezależnie od tego czy będe ich używał, prędzej czy później ją urwe :P

Plusy:
    1. Telewizor jest na obrotowej stopce.
    2. Funkcja automatycznej janości obrazu względem ilości światła otoczenia, pewnie teraz wszystkie telewizory to mają, ale moj stary CRT nie miał takiego bajeru i musze powiedzieć, że to przydatna funkcjonalność, wieczorami telewizor nie razi, a w ciągu dnia sam się rozjaśnia :)

Teraz wrażenia - ogółnie bardzo pozytywne.
    Odrazu powiem, że nie jestem profesjonalnym testerem, a i porównania z innymi telewizorami LCD zbyt dużego nie mam, bo przesiadłem się własnie ze starego CRT 25".
    Telewizory ogłądałem na dużej scianie w Media Markt i ten odrazu wpadł mi w oko właśnie ze względu na jakość obrazu, nawet w stosunku do droższych modeli innych producentów (tam wisiał XV733 ale to to samo). Na tego zwróciłem uwagę bo miał intensywne kolory, czarną czerń i ładny kontrast.

Co mam podłączone to:
    Telewizja naziemna, telewizor automatycznie pobrał mi liste kanałów analogowych i cyfrowych (nie wiedziałem, że polsat nadaje naziemnie HD). Wydaje mi się że stary telewizor w przeciwieństwie do tego sporą część kanałów analogowych odbierał z większymi zakłóceniami.

Satelita - Cyfra+ z tunera Sagemcom HD po HDMI.
    Jakość obrazu SD - tutaj sporo zależy od samego kanału i nadawanego materiału, ale uważam, ze jest bardzo dobrze, w porównaniu np. do 4 letniego Sony Bravia mojego ojca to niebo, a ziemia. W trybie natywnym z odległości 3 metrów kanały wygładaja naprawde bardzo dobrze, wczoraj wieczorem w pewnym momencie zacząłem sie zastanawiać czy TVN Warszawa przypadkiem nie nadaje w HD :P

Satelita HD - zaliczyłem mecz Legii w HD i byłem oczarowany :D Widoczne pojedyńcze źdźbła trawy, które niestety momentami rozmywały się przy ruchach kamery i murawa nabierała bardziej jednolitej faktury ale podejrzewam, że jest to spowodowane kompresją nadawanego sygnału. Ruch piłki i zawodników płynny. Mecz oglądałem z odległości 1m i czułem się jakbym biegał z chłopakaim po stadionie :P

DVD po SCART - sam nie wiem, włączyłem na szybko pierwszy lepszy film z brzegu i jakoś bez rewelacji, nie mówie, że jest źle poprostu mysłałem, że jakość obrazu bedzie lepsza niż w przypadku telewizji SD :P

Blueray po HDMI z komputera - szok, IronMan 2, scena walki na torze wyścigowym, coś niesamowitego.

Multimedia: odtwarza Divx po USB, obraz jak to obraz Divx, da sie obejrzec. Nie czyta napisów w txt, a jeszcze nie doszedłem do tego jakie lubi. Gra muzyka, a zdjęcia z wakacji na telewizorze nabierają nowej jakości. Youtube - podłączyłem internet po kablu ale nie znajdował żadnych filmów - pewnie trzeba coś poustawiać.

Telewizor - o ile dobrze zrozumiałem instrukcję - posiada funkcję dzięki, której można odtwarzać multimedia bezpośrednio z komputerów wewnątrz sieci domowej, po kablu lub bezprzewodowo (trzeba dokupic dedykowany adapter WIFI na USB)

Dodatkowo w stosunku do XV733 mamy wbudowany tuner satelitarny - nie testowałem.

To tyle jeśli chodzi o wrażenia z jednego wieczoru użytkowania, mogę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam! :)

Dodano po 18 [minuty]:

Ah... kąty:
    Poziome - super, telewizor mam prawie na jednej linii z biurkiem wiec zerkam na niego pod katem 70-80', kolory naturalne, a czerń bez zmian.

Pionowe - tutaj zdecydowanie widać różnice - pod kątem 45' kolory tracą intensywność, a czerń staje się ciemno szara.