logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet IIIP - instrukcja, gniecenie kartek, paski na wydrukach, toner

07 Lis 2004 21:30 3205 11
REKLAMA
  • #1 968525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1232145
    D.M
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Mam identyczny problem -pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • #3 1232338
    rafkrzy
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam!
    zatnij w srodku kartke i zobacz czy zagniata przed utrwalaniem czy do piero w nim, a co dalej sie zastanowimy:)
  • #4 1233008
    D.M
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedż - włąśnie się nad nią męczę i moje wnioski są nastepujące:
    - wkładając papier grubszy (wizytówkowy , kredowy itp...) wychodzi wydruk ale na górze kartki jest czarny pasek (szerokości około 2 cm) i pozostała częśc tak jakby silnik przesuwu papieru (a jest tam jeden) nie pracował równomiernia tzn niektóre wiersze całkowicie "zjedzone" - niektóre są w porządku , niektóre rozjechane
    Dodam że usterka pojawiła się nagle ni stąd ni zowąd :(
    Papier zagina w miejscu w którym bęben styka się z taką gąbką (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) czyli przed utwaleniem

Po wielu bojach stwierdziłem że odpowiedzialnym za ten stan rzeczy jest
    mały biały trybik przekazujący napęd na bęben - pytanie gdzie można go dostać? Może ktoś ma coś takiego w zapasach?

Pozdr
    D.M
  • REKLAMA
  • #5 1233410
    bodzio1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Powiedz dokładnie o jaki trybik ci chodzi bo mam całą HP LJ III na części więc by się znalazło.

Dodano po 14 [minuty]:

ogółem to wymienia się to wszystko aby sprawnie działała no ale różnie to bywa z tymi drukarkami.
    Załączniki:
    • HP LaserJet IIIP - instrukcja, gniecenie kartek, paski na wydrukach, toner LX-RK.jpg (35.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1233704
    D.M
    Poziom 15  
    Dzięki za zainteresowanie
    Chodzi mi dokładnie o trybik wielkości około 3 cm który przenosi napęd na bęben . Znajduje się on z prawj strony drukarki (po tej stronie co wyłacznik, jednakże dostepny jest dopiero po zdjęciu bocznej obudowy.Na nim znajduje się pierscien metalowy w kształcei litery U. Ten tryb jest blokowany w zieloną wajchą w momencie gdy otwarta jest klapa dostępu do tonera i bębna
    Po prostu jest on pękniętu i nie zapewnia równomiernego przesuwu.
    Podaj na priv nr telefonu to się dogadamy
    Pozdr
    D.M
  • #7 1235176
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Chodzi ci o DRUM DRIVE GEAR ASSY czyli RG1-1777.
    Bardzo często zdarza się że ten element pęka. Koszt nowego ok. 65 netto. Jak nikt ci nie pomoże, to spróbuj tutaj http://www.euro-parts.com/poland/pl_accueil.asp Na zdjęciu od bodzio tego elementu nie ma.
    Pozdrawiam
  • #8 1235358
    bodzio1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    a_pawel spoko już wiem że nie ma na moim zdjęciu. Właśnie rozmątowałem moją i widzę co i jak.

Dodano po 1 [minuty]:

PS. pozdrowienia dla wszystkich co posiadają ta drukarkę .
  • #9 1257163
    D.M
    Poziom 15  
    Dzieki koledzy za informacje. Po kilkudniowych bojach (chyba??) naprawiłem ją - wymiana DRUM DRIVE GEAR ASSY raczej nie wchodzi w rachubę - cena jest wyższa niż wartość drukarki w chwili obecnej :(
    Problem polegał na tym, iż ta metalowa blaszka w kształcie litery U (patrz poprzedni mój post) nie dociskała rolki i.... posuw papieru, bebna był nierównomierny - kartki się zacinały żle drukowało itp...
    Blaszkę tą (coś ala pierścien SEGERA) delikatnie podgiąłem i na razie problem znikł.
    Ale mam jeszcze dwa pytanka do użytkowników tego modelu
    1. Jak wydrukować strone testową - interesuje mnie ile kartek juz naliczyła drukarka - mam ją już kilka lat i powoli toner sie kończy....
    2. W pewnych przypadkach (zwłaszcza przy drukowaniu zdjęć - skanów -albo kopia kartki ze skanera za posrednictwem Corela- jako ksero)drukarka zachowuje się dość dziwnie - drukuje 2/3 strony na jednej kartce(reszta jest czysta) i 1/3 na drugiej - co może być przyczyną takiego zachowania? mała ilość pamięci?
    Podobnie zachowuje się np przy drukowaniu pitów - tam natomiast 2/3 jest wydrukowane poprawnie a na 1/3 są tylko kreski z tabelek - bez tresci - na drugiej kartce drukuje tresc z tabelek...
  • #10 1258320
    a_pawel
    Poziom 27  
    ad 1. W trybie off line trzymając klawisz ALT wciskasz TEST i po chwili wyjdzie strona testowa
    ad 2. Masz za mało pamięci na 100%
    Pozdrawiam
  • #11 1259012
    D.M
    Poziom 15  
    Dzięki pawełza informacje - 1 przetestowana - O.K
    Natomiast jesli chodzi o punkt 2 to ... czasami otrzymuje komunikat 20 MEM OVERFLOW
    i... czasami drukuje dobrze czasmi staje - Ostatnio pomogło naprzykład zmniejszenie wielkości wydruku z 100% do 99% i po kłopocie
    Czy nie powinno być tak, że jeżeli jest za mało pamięci to drukowanie idzie wolniej?
    P.S posiadam 1MB pamieci w drukarce - gdzies plączą mi się jeszcze stare kości 1MB z rozszerzenia grafiki i cacha (ze starego 486) - da się to jakoś wykorzystać?
    Pozdrawiam
    D.M
  • REKLAMA
  • #12 1259120
    a_pawel
    Poziom 27  
    Error 20 to właśnie brak pamięci i niestety drukarka po otrzymaniu dużej ilości danych albo je przetrawi i ewentualnie będzie puszczać kartki wolniej, tzn. miedzy jedną a drugą będzie większa przerwa, albo poprostu wyświetli error i po zawodach. Co do samej pamięci to niestety do IIIp wchądzą troche nietypowe kości z coś w rodzaju zatrzaskami. Jeśli nie wiesz gdzie je wstawić to odkręć dwie śrubki z tyłu na obudowie, następnie trzy następne i pociągnij za zielony uchwyt. Zobaczysz wtedy miejsce gdzie te kości wchodzą.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z drukarką HP LaserJet IIIP, w szczególności z gnieceniem kartek, pojawianiem się pasków na wydrukach oraz napełnianiem tonera. Użytkownicy wskazują, że kartki zagniatają się w miejscu styku bębna z gąbką przed utrwalaniem obrazu. Przyczyną problemów z przesuwem papieru i powstawaniem pasków jest uszkodzony trybik przenoszący napęd na bęben, określany jako DRUM DRIVE GEAR ASSY (RG1-1777). Element ten często pęka i jest trudno dostępny lub kosztowny w wymianie. Tymczasowym rozwiązaniem jest delikatne podgięcie metalowej blaszki w kształcie litery U, która dociska rolkę i zapewnia równomierny posuw papieru. W kwestii drukowania strony testowej, należy w trybie offline przytrzymać klawisz ALT i nacisnąć TEST. Problemy z drukowaniem fragmentarycznym (np. 2/3 strony na jednej kartce, reszta na kolejnej) wynikają z niedoboru pamięci drukarki, co potwierdza komunikat błędu 20 MEM OVERFLOW. Drukarka posiada 1MB pamięci, a rozszerzenia pamięci są możliwe, jednak wymagają specyficznych kości z zatrzaskami i odpowiedniego montażu. Przy niedoborze pamięci drukowanie może być wolniejsze lub przerywane błędami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA