Jakim problemem przy zdjęciach makro jest brak światła, to każdy bawiący się tym typem fotografii wie doskonale.
Ceny oryginalnych firmowych lamp zaczynają się od 1500 zł. Ja postanowiłem zbudować taką lampę za kilkadziesiąt złotych. Może nie jest tak wypasiona jak firmowa, ale znakomicie spełnia swoje zadanie.
Przykładowe zdjęcia załączam.
Większość podzespołów to wykorzystanie tzw. złomu elektronicznego (pełny recykling

Lampa błyskowa zakupiona na "aledrogo" jako uszkodzona, naprawiłem w niej przetwornicę i zdemontowałem palnik.
Przerobiłem również układ wyzwalania, tj. obniżyłem napięcie na stopce do 3 V za pomocą Optotriaka (bezpieczne napięcie dla cyfrówek to około 5 V )
W miejsce oryginalnego palnika zamontowałem gniazdo słuchawkowe z uszkodzonego telefonu oraz przełącznik do regulacji mocy błysku (w pozycji "1" pełna moc błysku, a w pozycjii "0" 1/2 mocy).

Obudowa palników to obudowa ze starego uszkodzonego automatu zmierzchowego.

Palniki to znów odzysk z aparatów fotograficznych jednorazowych, zresztą kondensatory i trafo zapłonowe również z tych aparatów.
Kabel łączący palniki z lampą to kabelek telefoniczny łączący słuchawkę z aparatem telefonicznym.
Z płytki lampy błyskowej zdemontowałem oryginalny trafo zapłonowy palnika i podłączyłem przewody do gniazda łączącego lampę z panikami.
Uwaga! Trafo zapłonowe muszą być zamontowane przy samych panikach, gdyż w przeciwnym razie impuls wyzwalający "ginie" po drodze w kabelku!
Obudowy palników zamontowane są do pierścienia za pośrednictwem kawałków plexi. Pierścień to przejściówka do filtrów systemu Cokin (w tym przypadku 55 mm, bo taki ma gwint ob. macro).
Całkowity koszt elementów wyniósł około 35 zł.
Załączam zdjęcia i schemacik tego prostego układu.

No cóż, może to nie jest cud techniki, ale spełnia swoje zadanie - mogę wreszcie fotografować na czasie 1/200 i f18 (nie ma poruszonych zdjęć i głębia ostrości przyzwoita).
Podziękowania dla Kolegi Krzysztofa Kamieńskiego za pomoc przy rozwiązaniu problemu zapłonu palników.

Uwaga ten chrabąszcz nie zdechł ze smiechu na widok lampy !!!!

Cool? Ranking DIY