Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Polo 1.6 96r problem po założeniu instalacji gazowej

bazej 03 May 2011 19:31 2826 13
    bazej
    Level 16  
    Od czasu założenia instalacji gazowej mam problem z autem. Problem pojawia się przy odpaleniu auta kiedy jest zimne poprostu nierówno pracuje. Obroty sięgają 2tys. a na dodatek są nierówne dopiero kiedy się rozgrzeje obroty się normują tzn wynoszą ok 1tys. i silnik zaczyna równo pracować. Wcześniej nie było z nim problemów dopiero po założeniu instalacji gazowej. Jest to sekwencja.
    radyjator
    Level 19  
    Jaki rodzaj instalacji gazowej założyłeś? Sekwencja/zwykły. Może zakładając nieświadomie spowodowali nieszczelność w układzie ssącym.
    bazej
    Level 16  
    Sekwencja, ale nie jestem w stanie podać firmy gdyż to auto siostry i obecnie nie ma jej w domu. Początkowo myślałem, że to świece bo do gazu polecane są iskry jednoelektrodowe, ale poczytałem trochę i z tego co widać to nie jest regułą
    radyjator
    Level 19  
    Przyczyn tak naprawdę może być wiele na poczatek proponuję wizualnie wszystko obejżeć czy jakaś kostka nie jest wypięta lub nie odłączył się jakiś wężyk. Jeśli wszystko ok dobrze było by zrobić pomiar parametrów na diagnostyce komuterowej. Sprawdź czy nie podciągnęli linki przepustnicy. Przy okazji można ją wyczyścić bo standardowo będzie zaklejona nagarem.
    lukss07ns
    Level 19  
    wiele rzeczy pojawia się nagle.
    mnie podczas wymiany węża gumowego zaczęła się palić instalacja,bo było zwarcie ? Nie sugeruj się nigdy pojęciem "nagle samo od siebie" bo często tak się dzieje.
    bogdan579
    Level 11  
    vw i toyota to dwie marki aut które nie znoszą lp.
    Jeśli na lp sprawuje się dobrze tylko rozgrzewanie problem to nie szukaj usterki, ustawisz na bp to z lp będzie coś nie tak.
    - możesz spróbować, zdejmij klemę minus z akumulatora, odepnij przewody zasilające instalacje lp i przykręć klemę, przejedz z 5km i zobacz jak będzie rano.
    ociz
    Moderator of Cars
    bogdan579 wrote:
    vw i toyota to dwie marki aut które nie znoszą lp

Żadna marka nie znosi partaczy, a zagazować to jedynie te na bezpośrednim wtrysku trudno.
    Kto zakładał to niech poprawia.
    Piotr520
    Level 24  
    Sprawdz kolejność podłączenia wtryskiwaczy gazowych i benzynowych,czy facet ich nie pozamieniał.Świece przy Twoim problemie bym pominął,co najwyżej szarpał by na gazie.
    roshgen
    Level 10  
    Czy przypadkiem nie jest tak, że auto po odpaleniu jest jeszcze za zimne na pracę na gazie? U mnie np po wymianie komputera LPG, auto w zasadzie od razu po odpaleniu przełącza się z benzyny na gaz. Jeśli silnik jest zimny, występują podobne rzeczy jak opisałeś.

Spróbuj zrobić tak, że startujesz auto na benzynie (wyłącz automat). Przejedź około 2000m (aż auto się nieco rozgrzeje) i włącz gaz. Jeżeli problem nie będzie już uciążliwy, jedź do gazownika i poproś o przekonfigurowanie sterownika tak, żeby czekał dłużej na przełączenie na gaz (ja nie pojechałem - po prostu startuje na benzynie, przejeżdżam jakiś dłuższy odcinek i włączam gaz).
    bazej
    Level 16  
    auto odpala na benzynie także nie muszę wyłączać automatu i to właśnie na benzynie jest ten problem potrafią obroty tak skakać że auto nawet gaśnie dopiero jak się rozgrzeje to wszystko się normuje ale zaznaczam że przed założeniem instalacji lpg nie było takich problemów
    roshgen
    Level 10  
    Ja bym jeszcze sprawdził jedną rzecz: Odepnij zasilanie instalacji gazowej (powinna być gdzieś zwora od przewodu "nienaturalnie" odchodzącego od akumulatora) i sprawdź, czy jak LPG nie działa problem występuje.

Moderated By Pawel wawa:

Przestań pisać bzdury o jakiś zworach... Zajmij się tym na czym się znasz. W tym dziale forum Tobie dziękujemy!

bazej
    Level 16  
    temat trochę przycichł gdyż i mój problem chyba sam się jakoś rozwiązał. Teraz bardzo rzadko się pojawia. Pojawiły się inne dolegliwości. Podczas jazdy na gazie i równej jeździe tzn utrzymywaniu pedału gazu na tym samym poziomie auto potrafi odcinkami lekko zwalniać. Czy mam jednak te świece do wymiany?